Inspiratie

Wat is Baltisch barnsteen en waar komt het vandaan?

Heb je ooit gehoord van een stukje barnsteen (amber) van meer dan 100 miljoen jaar oud, met daarin een insect of de veren van een kleine dinosaurus? Barnsteen is gefossiliseerd hars uit bomen, dat gewaardeerd wordt om zijn schoonheid. De hars gedraagt zich soms als een tijdcapsule die alles vastlegt wat erin terechtkomt, voordat het hard wordt. Maar waar vind je deze prachtige stenen? Ontdek meer over de herkomst van barnsteen en bezoek onze fossielenveilingen, waar enkele prachtige stukken geschiedenis wachten op een nieuw thuis.

Een verboden liefdesgeschiedenis
Een zeer populair verhaal over de herkomst van barnsteen is de Litouwse legende van koningin Jüratè en de visser Kastitis. Jüratè woonde in een prachtig kasteel van barnsteen op de bodem van de Baltische zee, waar ze heerste over het water en alle levende wezens daarin. Op een dag werd haar vreedzame leven verstoord door Kastitis, een visser. Om de rust te bewaren in de zee, waarschuwde de koningin de visser dat ze hem zou straffen, maar in plaats daarvan werd ze verliefd op hem. Toen Perkûnas, de god van de donder, hoorde van de verboden liefde, werd hij woest en vernietigde het barnstenen kasteel. Volgens de legende spoelen er daarom stukjes barnsteen aan op de Litouwse kust, nadat het gestormd heeft op de Baltische Zee. De stukjes amber worden ook wel de tranen van koningin Jüratè genoemd.


Een kleverig goedje
Voor een meer wetenschappelijke uitleg over de herkomst van barnsteen moeten we miljoenen jaren terugreizen, naar zuidelijke regio's van het huidige Scandinavië en regio's dichtbij de bedding van de Baltische Zee. In deze regio's groeiden coniferen. Toen het klimaat warmer werd, begonnen deze bomen een kleverige substantie af te scheiden die we hars noemen. Na verloop van tijd versteende de hars en veranderde het in barnsteen zoals we dat tegenwoordig kennen.


Bevroren in de tijd
De hars van oude coniferen was in het begin heel vloeibaar, maar verhardde al snel door verdamping. Omdat het zo kleverig was, raakten vliegen of mieren er eenvoudig in gevangen. Omdat de hars snel droogde, bleven de insecten eeuwenlang geconserveerd, bevroren in de tijd.

 

De insecten leefden meestal nog op het moment dat ze vast kwamen te zitten. De meeste insecten bleven perfect bewaard in de barnsteen; de kleinste haartjes en schilden kun je nog zien. 


De geschiedenis van barnsteen is bijna net zo kleurrijk als de steen zelf. Je kunt deze stenen vinden op onze wekelijkse fossielenveilingen. Daar kun je een traan van koningin Jüratè, of een prehistorische tijdcapsule, voor jezelf vinden. Heb je al enkele prachtige stukken barnsteen en wil je ze verkopen? Dan kun je je hier registreren om verkoper te worden en barnsteen en andere schatten aan te bieden op de veilingen van Catawiki.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu