Inspiratie

De top 3 van uitzonderlijke objecten deze week bij Catawiki

Bij Catawiki beginnen elke vrijdag nieuwe veilingen. Er zijn meer dan vijfendertigduizend nieuwe en spannende kavels waar je op kunt bieden. Onze experts willen graag enkele van hun favorieten met je delen. Je vindt deze week een complete dinosaurus-arm, een brief ondertekend door Napoleon zelf en een uiterst zeldzaam werkdocument van Kuifje in 'De Zwarte Rotsen‘Lees verder om meer te weten te komen over deze 3 bijzondere items en de verhalen er achter.

1. Complete arm van een dinosaurus 
150 miljoen jaar geleden, tijdens de Jura, leefde één van de meest angstaanjagende roofdieren die ooit heeft bestaan: de allosaurus. Hoewel de Tyrannosaurus Rex, die leefde in het Krijt tijdperk, meer op het witte doek is te zien is geweest, was de allosaurus net zo‘n angstaanjagend monster. Staand op zijn achterpoten kon hij wel 12 meter lang worden. In zijn enorme schedel zaten 32 scherpe, gekartelde tanden die hij regelmatig verloor, waarna ze weer terug groeiden.


In vergelijking met de rest van hun lichaam waren de armen relatief klein. De arm die wordt geveild is 98 cm lang. Ze gebruikten daarom hun zeer lange staarten voor evenwicht. De arm zelf leidt naar drie vingers met grote, gebogen klauwen die werden gebruikt om hun prooi uit elkaar te scheuren. De arm die wordt geveild is bijna geheel compleet, waarbij maar drie kleine vingerbotjes en één klauw gereconstrueerd zijn met behulp van de wetenschap - dit is best ongelooflijk voor een arm die al ongeveer 150 miljoen jaar bestaat! De geschatte verkoopprijs van deze arm is volgens onze deskundigen tussen de 30.000 en 40.000 euro en het kavel sluit op zondag, dus wacht niet te lang met bieden en grijp deze kans.


2. De handtekening van Napoleon 
Relatief nog niet zo lang geleden, namelijk in 1806, werd de Rijnbond gesticht waarbij keizer Napoleon werd benoemd tot beschermheer van de confederatie. Het doel van de confederatie was het verenigen van de individuele Duitse staten onder Franse controle. Deze brief werd geschreven in 1809, een tijd waarin de confederatie meer dan 350.000 vierkante kilometer bestreek met 14,5 miljoen mensen.


Je kunt je voorstellen dat er vanwege deze enorme bevolking een aanzienlijke troepenmacht nodig was en dat dit een enorme organisatie vereiste. Dit was de reden dat de secretaris van Napoleon, Menneval, een brief schreef aan generaal Clarke, de minister van oorlog op dat moment, met het verzoek om informatie over de troepen gelegerd in Metz. De brief bestrijkt ongeveer een kwart pagina en is nog in zeer goede staat. De handtekening van Napoleon of 'Napol', zoals hij signeert, is zeer duidelijk en zichtbaar. Dit geweldig mooi stukje geschiedenis wordt gewaardeerd tussen de 700 en 1200 euro en is exclusief verkrijgbaar bij Catawiki. 


3. 'L'Ile Noire' Edition alternée (werkdocument)
Ons derde bijzondere kavel komt in de verschijning van een zeer zeldzame versie van één van de meest populaire stripboeken: Kuifje van Hergé. ‘L’Ile Noire’ of ‘De Zwarte Rotsen‘ werd geschreven in 1938. De eerste negen Kuifje-boeken werden gepubliceerd in zwart-wit en bestonden uit maximaal 140 pagina's, want Hergé vond dat hij dit nodig had om het verhaal volledig te vertellen. In 1943 overtuigde Hergé‘s redacteur hem echter om de verhalen in kleur af te drukken en om de lengte in te korten, omdat er een tekort was aan papier vanwege de oorlog. ‘L'Ile Noire’ was het eerste Kuifje stripboek dat in kleur werd geproduceerd.


Tegelijkertijd vroeg Hergé om 10 zwart-wit kopieën, deze werden naar buitenlandse kranten gestuurd. Die kopieën kwamen bekend te staan als 'les éditions alternées'. Wat deze uitgaves bijzonder interessant maakt, is dat hoewel ze alleen als proefdruk werden geprint, ze gebonden en gekaft werden om te voorkomen dat ze in beslag werden genomen door de Duitse bezetter. Onze specifieke uitgave is zelfs nog interessanter, bijna uniek, omdat je in dit boek handgeschreven notities vindt, waardoor je over de schouder van Hergé meekijkt en getuige bent van zijn perfectionisme en creatieve proces. De prijs van dit boek geeft aan hoe bijzonder het is, want onze deskundigen schatten dat het verkocht zal worden voor 75.000 tot 90.000 euro en als dat zo is dan zal dit het duurste Kuifje-boek ooit zijn! 


Dat was de top drie van onze bijzondere kavels van deze week... behoorlijk verbazingwekkend al zeggen we het zelf! Maar maak je geen zorgen als deze drie items niet echt iets voor je zijn, we willen bijzondere items voor iedereen beschikbaar maken. Naast deze kavels hebben we andere leuke veilingen, waaronder een uitgebreide Murano glasveiling, een exclusieve Cartier horlogeveiling, een 1000HP autoveiling en nog veel meer mogelijkheden die je hier kunt vinden.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu