Interviews

Interview met keramiek-verzamelaar en Catawiki-verkoper Léon-Paul van Geenen

Onze antiek- en keramiekexpert, Leonne van Bakel, bracht onlangs een bezoek aan verzamelaar en Catawiki-verkoper Léon-Paul van Geenen. Ze spraken over Delfts aardewerk. Léon-Paul van Geenen vertelt over zijn passie voor Delfts aardewerk en over onze huidige Delfts Aardewerk-veiling, waarin hij een deel van zijn verzameling aanbiedt. Lees verder als je meer wilt weten over de geschiedenis achter dit prachtige blauw en ontdek hoe ook jij een stuk uit zijn verzameling Delfts aardewerk kunt kopen.

Hoe zijn passie begon
Léon-Pauls passie voor Delfts aardewerk begon tijdens de jaren '70 en '80, toen er in de stad Delft werd gerenoveerd. Tijdens de renovaties werden veel scherven van Delfts aardewerk gevonden. Léon-Paul vertelt ons hoe zijn verzameling begon: ''Toen ik 12 jaar was, raakte ik gefascineerd door die scherven. Mijn favoriete kleur was blauw. Soms gebruikte ik mijn zakgeld om aardewerk te kopen van de mensen die het opgroeven." Hoewel zij veel aardewerk verkochten, was het soms lastig voor Léon om het in handen te krijgen. “Op een bepaald moment had ik 100 gulden gespaard. Dat was voor mij als kind veel geld. Ik wilde er drie potten mee kopen, maar dat stonden ze niet toe.''

Meestal werd het gevonden aardewerk in grote hoeveelheden tegelijk verkocht; Léon-Paul kocht daarom ongeveer tien stukken in een keer, en hield er daar twee of drie van. De rest verkocht hij. De truc was volgens Léon-Paul om het aardewerk zo duur mogelijk te verkopen, zodat de stukken die hij zelf wilde houden, zo goedkoop mogelijk werden. Op die manier werd hij wegwijs op de markt.


Archeologische vondsten
Toen Léon-Paul begon als antiekhandelaar, was het logisch te gaan handelen in Delfts aardewerk. Hij was immers geboren in Delft. Ook toen hij begon met de handel, behield hij zijn passie voor archeologische vondsten. “Archeologische vondsten zijn nog steeds mijn favorieten. Ik zie liever een eenvoudig, maar uniek bord dat in tien stukken is gevonden, dan een volledig gerenoveerde tulpenvaas.“ Léon-Paul vertelt dat het hem niet uitmaakt of iets gebroken of gerenoveerd is, hij houdt alleen niet van aardewerk dat tot in het kleinste detail gerenoveerd is.

“Meestal verliezen stukken die tot in detail gerenoveerd zijn, iets van hun ziel. Een brokstuk is uniek.“

Tabakspot uit Eindhoven
Op 29 september gaat een speciale Delfts Aardewerk-veiling van start op Catawiki. Léon-Paul biedt daar ook enkele stukken uit zijn verzameling aan. Een van de stukken op de veiling is deze tabakspot met de tekst 'Eindhover'. “Dit soort grote tabakspotten stonden in tabakswinkels.“ VOC-ladingen waren erg gewild en tabak was een luxeproduct dat vanuit de Nieuwe Wereld naar Europa kwam. Na verloop van tijd gingen Nederland en België het zelf produceren. Er zijn tabakspotten bekend uit Duinkerken en Wervik. De naam ‘Eindhoven’ op de tabakspot betekent dat er tabak uit Eindhoven in bewaard werd. Léon-Paul vertelt ons dat hij op deze pot voor het eerst de tekst 'Eindhover' aantrof. Daarom is hij zeer zeldzaam en uniek voor de verzamelaar.


Léon-Paul zoekt op Catawiki naar nieuwe stukken voor zijn verzameling. Hij vertelt: “De antiekbranche is in de afgelopen jaren sterk veranderd dankzij internet. Vroeger moest je naar speciale stukken zoeken in antiekwinkels en bij traditionele veilinghuizen. Tegenwoordig kun je alles vinden op het internet; het is veel transparanter geworden.“

Omdat er elke vrijdag nieuwe veilingen zijn, weet Léon-Paul dat het aanbod altijd wisselt. “Het loont de moeite om elke week even te kijken. Je weet nooit wanneer je dat ene speciale item vindt. Ik wacht nog steeds op de dag dat ik een mooi, vroeg stuk zwart Delfts aardewerk vind, of een Frytom-bord. Je kunt altijd blijven hopen, toch?“


Foto: Rijksmuseum

Chinees geïnspireerd Dutch Design
Vanaf het begin van de 17e eeuw werd 'majolica' gemaakt in Delft. 'Majolica' is gedecoreerd aardewerk met een laag tinglazuur aan de voorkant en loodglazuur aan de achterkant. Omdat het exotische blauwe porselein uit China zeer populair was, ging men in Europa soortgelijke producten maken. Majolicaborden werden in de oven boven elkaar in driehoekige standers (proenen) geplaatst, waardoor drie herkenbare proenafdrukken achterbleven op het bord.

In de 17e eeuw werd de techniek verfijnd in Delft. Dat resulteerde in een dunner product dat volledig met tinglazuur werd bedekt: het zogenoemde faience. Faience wordt gebakken in speciale kokers waarbij de stukken rusten op pinnen; deze pinnen laten geen afdrukken achter op de voorkant, alleen drie dunne streepjes op de bodem. Om tegemoet te komen aan de smaak van die tijd, werd veel Delfts aardewerk gedecoreerd met blauw. Toch werden er ook kleurrijke varianten gemaakt, of zelfs alleen wit geglazuurd aardewerk. Delfts faience werd zo beroemd, dat de naam synoniem werd voor het product; Delfts aardewerk.

Aan het einde van de 18 eeuw en het begin van de 19e eeuw gingen de meeste keramisten in Delft failliet. Dat kwam door een economische neergang en concurrentie van Engelse creamware. Slechts één fabriek bleef over: ‘De Porceleyne Fles’. Die stopte echter met de productie van faience. In de late 19e eeuw maakte 'De Porceyne Fles' een nieuwe start met de productie van aardewerk in de stijl van antiek Delfts aardewerk.

De term ‘Delfts blauw’ wordt in de 20e eeuw vaak gebruikt om de met blauw gedecoreerde stukken met een typisch Nederlands tafereel aan te duiden. Er bestaat zelfs porselein uit Maastricht en Duitsland dat ‘Delfts blauw’ wordt genoemd. Als we het hebben over tingeglazuurd aardewerk uit Delft, gebruiken we doorgaans de term 'Delfts aardewerk', omdat het niet per se blauw hoef te zijn.


Verzamel jij ook Delfts aardewerk, net als Léon-Paul van Geenen, en ben je op zoek naar bijzondere items voor je collectie? Kijk dan eens bij onze speciale Delfts Aardewerk-veiling. Mis de kans niet om een bod te doen; de veiling sluit op 8 oktober! We hebben ook veel andere wekelijkse antiek- en keramiekveilingen. Als jij zelf prachtig aardewerk, antiek of andere bijzondere items hebt die je wilt verkopen, registreer je dan hier, zodat je deze objecten kunt aanbieden op de veiling.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu