Gidsen en advies

Hou je van Pokémon-kaarten? Dit zijn de meest waardevolle die er zijn.

Door Tom | 12 februari 2020 | Bijgewerkt 13 juli 2022


Mocht je de opleving van Pokémon in de afgelopen jaren hebben gemist, dan hoef je alleen maar de mobiele app Pokémon Go te bekijken om te zien welke impact de franchise nog heeft. Destijds, in 2019 werd de app meer dan een miljard keer gedownload. Bovendien bleek dat de game spelers aanzet tot extra beweging, vanwege het zoeken op locatie. Hoewel Pokémon doorgaans wordt geassocieerd met videogames, zijn de speelkaarten met wezens al sinds 1996 gewild bij verzamelaars. De Catawiki Videogame-expert vertelt ons over de populairste Pokémon-items en waarom die nog steeds veel waard zijn.


Pokémonkaarten in beperkte oplage


Als je waardevaste Pokémon-merchandise zoekt, kun je het beste back to the basics. Pokémon is gecreëerd door Satoshi Tajiri. De videogameserie is geïnspireerd op zijn liefde voor insecten. Tegenwoordig staan deze fictieve wezens op de kaarten. Sommige specifieke kaarten kunnen duizenden euro‘s opleven.


Een pre-release Raichu-kaart kan duizenden euro‘s opleveren


In deze gevallen draait alles om zeldzaamheid. Een pre-release Raichu-kaart, de geëvolueerde vorm van Pickachu, met bijbehorende pre-release sticker kan meer dan 8000 euro waard zijn. Er zijn dan ook slechts 11 van deze kaarten gemaakt. De taal van een kaart kan ook belangrijk zijn: 


“Een Engelse Charizard-kaart is een van de duurste kaarten in elke taal (naar schatting 10.000 euro). Deze kaart is alleen uitgegeven via de campagne 'Trade Please'. Pokémon-fans en verzamelaars moesten daarvoor twee kaarten insturen en kregen een trainerskaart en Charizard terug,” zegt onze expert. “En vergeet niet de holografische kaarten en gesealde booster packs, die kunnen ook veel waard zijn.”



Charizard is een eeuwige favoriet, let dus op een English-only variant


Pokémon TCG toernooikaarten


Hoewel je ze niet snel tegenkomt, zijn Pokémonkaarten die zijn uitgedeeld of gewonnen op toernooien gewaardeerde verzamelobjecten. Neem de Tamamushi University Magikarp; deze speciale uitgave van het visachtige wezen was alleen op de tweede dag van het toernooi op de Tamamushi-universiteit in Osaka in 1998 beschikbaar. “Er zijn ongeveer 50 van deze kaarten gemaakt en ze zijn bijna 12.000 euro waard,” zegt onze expert. Niet slecht voor een “Splash” Pokémon die verder eigenlijk niets kan.



Er werden slechts 50 Tamamushi University Magikarp-kaarten uitgegeven


Vergelijkbaar met de Magikarp is de Championship Arena. Die kaart werd verstrekt aan deelnemers van het Pokémon TCG World Championship in 2005. Verzamelaars zoeken vooral exemplaren in perfecte staat. Dit komt omdat de organisatoren van het toernooi de deelnemers wilden verrassen door de kaarten onder de deur van hun hotelkamer door te schuiven. Die methode pakte echter niet zo goed uit. De kaarten werden er geregeld door beschadigd en ook de mapjes waarin de kaarten zaten veroorzaakten beschadigingen. Een Championship Arena-kaart in perfecte staat is dus zeer zeldzaam.



Hou je ogen open voor Championship Arena-kaarten in perfecte staat


Pokémon consoles en games



Al een tijdje werken Nintendo en Pokémon samen bij de release van consoles met een Pokémon-thema. En net als bij andere consoles, zijn sommige meer waard dan andere. Het gaat dan vooral om de limited of special editions. Een van de zeldzaamste is de console die werd uitgebracht voordat Nintendo eigenaar werd van Pokémon - de Pikachu-editie van Sega‘s Pico. Die kwam uit in 1990 in Japan. Pikachu‘s gezicht bedekt deze console volledig. Zeldzaam en leuk. 


Terug naar Nintendo, en de ‘64-editie - specifiek de Pikachu-versie. Die is nog steeds flink wat geld waard. In Noord-Amerika kregen gamers een blauwe Nintendo 64 met het gezicht van Pikachu erop, maar in Japan ging het om een oranje variant. Die Japanse variant is een echt collectors item. Je wilt hem misschien niet kwijt, maar hij is honderden euro‘s waard.



De Pokémon Illustrator is de duurste kaart van allemaal


Ben je op zoek naar de allerduurste merchandise? Dan kom je uit bij de Pokémon Illustrator. Deze kaart werd uitgedeeld aan winnaars van de CoroCoro Comic Illustration Contest in januari 1998, een ontwerpwedstrijd voor Pokémonkaarten. Er zouden slechts zes van deze kaarten bestaan en ze zijn ongeveer 46.000 euro waard.


____________________

Snuffel rond in onze veilingen en kijk of je ze allemaal gevangen hebt of registreer je als verkoper hier.


Ontdek meer ruilkaarten | computers en videogames


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe Nintendo gamemuziek mainstream maakte

130 jaar verliefd op Nintendo

Hoe bepaal je de waarde van oude Nintendo-consoles?

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu