Geschiedenis

Lego-trivia: Waar worden jouw Legosets eigenlijk gemaakt?

In samenwerking met Gerben van IJken - Lego-expert

Wat zijn jouw herinneringen aan Lego? Fantastische werelden bouwen vol kleurrijke karakters? Op een steentje trappen in een kamer bezaaid met speelgoed? Het valt niet te ontkennen dat deze kleine steentjes inmiddels tot het meest iconische speelgoed in de wereld behoren. Maar heb je je ooit afgevraagd waar Lego gemaakt wordt? Vandaag beantwoorden we die brandende vraag.

Geen eenvoudig antwoord
Het antwoord op die vraag is natuurlijk niet eenvoudig. Er bestaat geen grote Legofabriek waar alle steentjes en sets gemaakt worden die de wereld over gaan. LEGO, zoals het bedrijf officieel heet, heeft drie grote fabrieken: Billund in Denemarken, Nyíregyháza in Hongarije en Monterrey in Mexico.


Billund (Denemarken)
De kleine stad Billund is de belangrijkste en grootste fabriek van allemaal. Het is ook de thuishaven van het grootste themapark van LEGO: Legoland. Jaarlijks worden hier ongeveer 20 miljoen steentjes gemaakt. Je kunt zelfs een rondleiding door de fabriek krijgen, om alles te weten te komen over je favoriete plastic speelgoed. Deze tour is zeer exclusief, want er mogen slechts 140 mensen mee. De tour wordt maar vier keer per jaar gehouden. Je ziet niet alleen de fabriek van binnen, maar ook de zwaarbeveiligde kelder waar bijna elke Legoset die ooit gemaakt is, bewaard wordt. Een plaats waar normaal alleen werknemers van het bedrijf mogen komen en een paradijs voor elke Legoliefhebber.


Legofabriek in Billund, Denemarken

Nyíregyháza = Duplo
De belangrijkste specialiteit van de Legofabriek in Nyíregyháza is de productie van het 'grote kleine broertje' van Lego, namelijk Duplo. Elke dag produceert deze fabriek meer dan 70.000 dozen Duplo-blokken. Dat betekent dat de fabriek bijna 25 miljoen sets per jaar aflevert.  


Snelle groei
De Legofabriek in Monterrey (Mexico) was in 2011 al verantwoordelijk voor de productie van een derde van alle steentjes. Momenteel wordt de fabriek verder uitgebreid. Het uitbreidingsplan voor deze fabriek loopt tot 2022.


Legofabriek in Monterrey, Mexico
Foto: LEGO

Meer Lego
Naast Billund, Nyíregyháza, Monterrey en kleine fabrieken elders in de wereld, heeft LEGO een fabriek in Tsjechië (Kladno) waar aanvullende producten zoals verpakkingen worden gemaakt. In 2015 opende het bedrijf ook een fabriek in China, om aan de vraag van de Aziatische markt te voldoen.


Hoe meer Legosets er geproduceerd worden, hoe meer sets verzamelaars willen hebben. Elke set in je bezit krijgen is een bijna onmogelijke taak. Maar als je op zoek bent naar zeldzame sets, sets die uit de handel zijn of een assortiment steentjes om je creativiteit op los te laten, neem dan eens een kijkje bij onze wekelijkse Legoveiling.  Heb jij nog een zeldzame set in een ongeopende doos? Of andere mooie sets die je wilt verkopen? Registreer je dan hier om verkoper te worden en ze aan te bieden op de veiling van Catawiki.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu