Inspiratie

De oorsprong en het succesverhaal van vroege gedrukte boeken: wiegendrukken

Waarschijnlijk wist je dat de Bijbel van Gutenberg in 1455 het eerste boek was dat in grote oplagen gedrukt werd met behulp van de druktechniek met losse letters? Je kunt je voorstellen dat een complete uitgave van dit boek miljoenen opbrengt op een veiling. Boeken die zijn gedrukt voor 1500 worden in de volksmond wiegendrukken genoemd. Hoewel er al jaren geen volledige Gutenberg-bijbel is verschenen op een veiling, worden er wel andere wiegendrukken aangeboden en die kunnen net zo interessant zijn en vrij kostbaar. Vandaag beantwoorden we een aantal vragen over wiegendrukken: waar komen ze vandaan en hoe goed doen ze het op onze wekelijkse Boekenveiling? Kom er hier achter!


De oorsprong
De term 'incunabel' of 'wiegendruk' verwijst naar de boeken die zijn gedrukt vóór 1500 met behulp van losse loden letters. Dat wil niet zeggen dat vanaf 1501 de wiegendrukken niet meer werden gebruikt en dat de stijl van boeken opeens drastisch veranderde - de datum om de periode te bepalen werd eerder uit gemak gekozen. De term incunabel komt van het Latijnse woord voor 'wieg' of 'oorsprong' en werd eigenlijk pas rond 1640 in gebruik genomen, rond het 200-jarig bestaan van de uitvinding van de drukpers.

Wist je dat...
...de meest invloedrijke makers van wiegendrukken Italiaans waren, die de markt voor juridische en wetenschappelijke teksten monopoliseerden, en de Duitstalige landen, die de meeste religieuze teksten drukten? Wiegendrukken werden in mindere aantallen ook gedrukt in Frankrijk, Spanje, Portugal, de Nederlanden en Engeland.

3 Veilingresultaten op Catawiki
Deze zeldzame boeken, met veel variëteit, worden af en toe aangeboden in de boekenveilingen van Catawiki en hoewel ze niet de verkoopprijzen halen van de Gutenberg Bijbels, doen ze het heel goed. In het afgelopen jaar werden een paar uitzonderlijke boeken verkocht op onze Boekenveiling. Als eerste een exemplaar van 'Summa Angelica de Casibus Conscientiae', die werd gedrukt door Georgius Arrivabenus op 4 juni 1492 in Venetië. Arrivabenus zette samen met Bernardinus Benalius en Paganinus de Paganinis een drukpers op in 1483, maar begon zelfstandig wiegendrukken te produceren vanaf 1484 en drukte er ongeveer 50 van. Martin Luther verbrandde in 1520 een exemplaar van de Summa, die hij Diabolica noemde, in een protest tegen de katholieke biechtdiscipline. Hoewel het een geweldige historische ontdekking zou zijn om resterende verkoolde pagina's van dit protest te vinden, verscheen een onbeschadigd exemplaar in onze Boekenveiling. Heb je enig idee voor hoeveel dit historische boek werd verkocht? Het antwoord vind je hier.


‘Summa Angelica de Casibus Conscientiae’

Het volgende boek dat we willen laten zien is commentaar op Aristoteles (links weergegeven), de eerste en enige wiegendrukeditie, uitgegeven in 1489. Hoeveel bracht het op? Kom er hier achter. De laatste mooie veilingopbrengst wordt gevormd door deze 2 zeldzame Parijse werken samengebonden tot één deel en uitgegeven in 1494. Werd deze voor meer, minder of hetzelfde bedrag verkocht als het commentaar op Aristoteles? Kom er hier achter.


Links: commentaar op Aristoteles Rechts: 2 zeldzame Parijse werken.

Hoewel ze zeldzaam zijn, is het niet onmogelijk om een wiegendruk te vinden op een veiling. Dus of je nu graag één van deze originele gedrukte boeken wil toevoegen aan je persoonlijke bibliotheek of er één wil verkopen en hiermee onze beste resultaten wil overtreffen, onze Boekenveiling is waar je moet zijn. Je kan je hier registreren om verkoper te worden en vandaag nog starten met het aanbieden van boeken.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu