Interviews

Interview met de Britse kunstenaar Matt Lambert

Als je nog nooit hebt gehoord van Matt Lambert, dan is het de moeite waard om hem op te zoeken aangezien 'The Telegraph' hem verkoos tot één van de 5 beste Britse kunstenaars om in te investeren. Onze eigen kunstkenner, Anthony Chrisp, beschreef Matt als "een geëngageerd persoon in de popcultuur met verscheurde landschappen en portretten, en actiepoppen die zijn creatieve universum bewonen. Hij activeert en imponeert." We dachten dat de beste manier om Matt Lambert te leren kennen, zou zijn om hem in zijn eigen woorden te laten vertellen over zijn werk en inspiratie. Lees verder om de diepgang van de werken van Matt Lambert te ontdekken en hoe je zelf één van zijn werken kan bemachtigen.


Kun je iets over jezelf en je werk vertellen?
Ik ben opgegroeid in Slough, dat ligt ongeveer 30 kilometer ten westen van Londen. Ik verhuisde naar Brighton aan de zuidkust om Illustratie te gaan studeren aan de Universiteit en ik woon daar nog steeds. Hoewel ik Illustratie studeerde, zag ik mezelf al snel richting de kunst bewegen na mijn afstuderen. Ik denk omdat ik houd van de vrijheid om te schilderen wat ik wil zonder een instructie! Ik had het geluk om na mijn afstuderen snel een baan te vinden, dus sinds 2003 werk ik al professioneel als illustrator / kunstenaar. Maar tegenwoordig richt ik me alleen nog op schilderen.


'Reluctant hero'

In mijn werk komen verschillende thema's voor, maar wij allemaal zijn het belangrijkst, de menselijke factor; wat hebben we gemeen met elkaar en wat onderscheidt ons? Waarom zijn we zoals we zijn? Wat zit ingebakken en waar hebben we controle over? Het feit dat we tegelijkertijd rationeel en irrationeel kunnen zijn. Het zijn onze tegenstrijdigheden die ik zo interessant vind.

Ik streef ernaar om mijn materialen te gebruiken om deze spanningen over te brengen, waarbij ik gedetailleerd werk contrasteer met losse markeringen, aardse tinten en synthetische kleuren, tederheid en geweld met de manier waarop de verf wordt aangebracht. Dit komt allemaal samen om iets gebrekkigs te maken wat net niet goed is, maar hopelijk op hetzelfde moment prachtig.

'Lucha Study #31'

We hebben gehoord dat je een goed doel hebt opgezet in Afrika, kun je vertellen hoe dit jouw werk heeft geïnspireerd?
Ik heb dingen altijd al heel diep gevoeld. Ik kan me herinneren dat ik toen ik jong was liefdadigheidscampagnes op TV zag en me vreselijk voelde. Kort nadat ik was afgestudeerd aan de universiteit, besloten mijn beste vriend en ik dat we een liefdadigheid wilden opzetten om onderwijs in Afrika te ondersteunen en dat was het begin van Pass It On Africa. Onze motivatie kwam na een bezoek aan de sloppenwijken van Nairobi in Kenia en in het bijzonder onze ontmoeting met de Tenderfoot zelfhulpschool.

Sindsdien is het uitgegroeid tot iets wat veel groter is dan we hadden gedacht en we hebben nu 5 projecten in Kenia, Ghana en Gambia afgerond voor het bouwen of uitbreiden van scholen. Het was soms een uitdaging aangezien dit allemaal in mijn vrije tijd gebeurde, maar wat ik eraan heb overgehouden als inspiratie voor mijn werk is van onschatbare waarde. Ten eerste heeft het doorbrengen van een tijd in Afrika mij geweldig bronmateriaal voor mijn portretten bezorgd. Daarnaast, als onderdeel van onze inzamelingsactie, organiseren we een jaarlijkse loop in Brighton met een superheldenthema waar duizenden kinderen en volwassenen verkleed de boulevard op en neer rennen. Dit was het uitgangspunt voor mijn werk over maskers en een ontdekkingsreis naar identiteit.


'Attitude'

Ten derde was het verrassend om uit eerste hand zowel de dagelijkse zorgen van de ontwikkelingslanden als die van mijn eigen cultuur te ervaren. Overmaat en hebzucht zijn in beide uitersten aanwezig, maar ook hoop en vriendelijkheid. De culturele verschillen zijn groot, maar tegelijkertijd is er universeel gedrag dat cultuur overstijgt en dit is de drijvende kracht achter mijn ideeën.

Hoe ben je bij Catawiki terechtgekomen?
Ik werd bij Catawiki geïntroduceerd door een van jullie experts, Anthony Chrisp. Ik had via zijn galerie Zero Cool ongeveer een jaar lang mijn werk laten zien en toen ik hoorde over de opzet van de veiling wilde ik meteen de kans grijpen om betrokken te zijn.

Kun je iets vertellen over de tentoonstelling en de online veiling?
Wat ik het mooiste vind aan verkopen via de Kunstveilingen van Catawiki is de mogelijkheid om controle over mijn eigen werk te hebben zonder inmenging van een galerie. Ik houd ervan om mijn eigen tentoonstellingen te organiseren. Van de marketing tot het inrichten, het is geweldig om een heel klein idee te zien veranderen in een volledige show. Het is mooi om je werk vlak nadat het is gemaakt al te verzenden, maar het is wel jammer dat het dan niet live gezien kan worden door een groter publiek. Ik zie een samenhangend verhaal dat door mijn collecties loopt en ik vind het heel belangrijk om het werk op te hangen met dit in het achterhoofd om zo de kijker mee te nemen door mijn denkproces als ze de werken tot zich nemen. De meest intieme manier om dit te doen is met een fysieke tentoonstelling. Daarom organiseer ik er ook eentje in oktober in combinatie met een online veiling op Catawiki. De expositie zal tijdens de looptijd van de veiling open zijn en ik hoop dat het aspect van live bieden een levendige sfeer in de ruimte zal doen ontstaan.


'Solidarity'

Wat kunnen we daar zien?
Er zullen 24 nieuwe originele werken zijn die speciaal voor deze veiling zijn gemaakt, waaronder beelden, schilderijen en houtskooltekeningen. Aanhangers van mijn werk zullen wat bekende patronen herkennen, maar er is ook iets nieuws. Dit zijn 4 maanden van intensief werken geweest en ik heb het gevoel dat dit mijn werk op een spannende nieuwe manier verder heeft gebracht.


'And so it is'

Waar komt de naam van de expositie, KIND, vandaan?
Sinds mijn kindertijd heb ik last van sporadische episoden van intense angst. Door de jaren heen heb ik geleerd om hiermee om te gaan. Ik denk dat dit een negatief gevolg is van dingen erg diep voelen. Ik dacht vaak dat ik "gewoon verder moest gaan", want anders was er iets mis met me. Mijn vrouw is een cognitieve gedragsmatige therapeut en heeft echt mijn geest open gesteld voor de menselijke natuur, waarbij lijden in de vorm van angsten, depressie, trauma et cetera, er allemaal bij horen. Sommigen van ons voelen zich gedwongen om deze aspecten van onszelf verborgen te houden. We hebben dan geen boze bedoelingen om te misleiden, het is gewoon de menselijke natuur. Het is hoe we hebben geleerd om met elkaar om te gaan in onze sociale groepen.



'For a limited time only, indefinitely'

Sommige maskers zijn een houding, andere zijn letterlijk kostuums. Ze zijn niet allemaal slecht voor ons, maar het lijkt erop dat we het moeilijker hebben als de sluier verder van onze kern verwijderd is. We leren al vroeg om een masker op te zetten en mijn serie van superheldkinderen staat voor de eerste stappen in ons alter ego bestaan. Dit is de reden waarom ik als titel voor de expositie KIND heb gekozen, wat staat voor human-kind (menselijkheid) en kind-ness (vriendelijkheid). Hoewel ik dit zeker niet altijd bereik, zie ik dat vriendelijk en meelevend zijn richting mijzelf en anderen de meest effectieve manier is om om te gaan met wat er zich onder mijn masker bevindt.

Zit er een favoriet werk tussen dat wordt aangeboden op de aankomende veiling?
'Will you just' - olieverf op bord, 50cm x 70cm.


Is er nog iets dat je met onze lezers zou willen delen?
Elke dag voorafgaand aan de expositie zal ik via mijn Facebookpagina foto‘s en video‘s delen. Dus volg mijn pagina als je stiekem een kijkje wilt nemen achter het gordijn van mijn studio.

Je kunt ook de tentoonstelling bezoeken en je biedingen plaatsen voor deze uitzonderlijke kunstwerken op onze unieke Matt Lambert veiling. De veiling loopt van 27 oktober tot 5 November (2017).  Als je ook een kunstenaar bent die zijn of haar werken online wil verkopen of als je gewoonweg een aantal bijzondere items te koop hebt, dan kun je je hier registreren en beginnen met verkopen op Catawiki.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu