Interviews

Interview met postzegelverzamelaar en Catawiki-verkoper dhr. Bettenbühl

Als je aan verzamelen denkt, wat is dan één van de eerste dingen waar je aan denkt? Postzegels! Postzegels zijn al sinds de 19e eeuw ontzettend populaire verzamelobjecten. Aan de verscheidenheid aan postzegels en creativiteit in elk land lijkt geen einde te komen. Niet alleen is postzegels verzamelen eenvoudig, leerzaam en leuk, het kan ook behoorlijk lucratief zijn. We spraken met één van onze postzegelverzamelaars, dhr. Bettenbühl. Hij vertelt iets over de aantrekkingskracht van postzegels en over zijn ervaringen met het verkopen van postzegels op onze wekelijkse veilingen.

Hoe en wanneer ontdekte je Catawiki?
Ik ontdekte Catawiki via een online advertentie. Het concept intrigeerde me meteen. Vooral de rol die experts spelen, geeft de bieders veel extra vertrouwen. Het maakt het platform erg betrouwbaar.


We kennen je als een gepassioneerde postzegelverzamelaar. Wat is zo fascinerend aan het verzamelen van postzegels?
Postzegels zijn inderdaad een passie van me. Sinds mijn zestiende houd ik al van postzegels en alles eromheen. Ik houd van verzamelen. Maar ook de historische en geografische aspecten fascineren me. Die geven in mijn ogen de meeste waarde aan postzegels. Alleen al door postzegels te verzamelen, heb ik veel kunnen leren over specifieke geschiedkundige gebeurtenissen waar ik anders nooit van gehoord zou hebben. Een brief kan veel zeggen over de tijd waarin hij geschreven is, maar ook over de mensen die bij de correspondentie betrokken waren.

Bij het verzamelen van postzegels gaat het dus ook om geschiedenis en persoonlijke verhalen. Wat zijn je favoriete postzegels?
In het algemeen is dat de zogenoemde 'Basler Taube' (Duif van Bazel), een Zwitserse postzegel en de eerste postzegel uit het kanton Bazel. Mijn favoriete Duitse postzegel is de 'Schwarzer Einser' (zwarte nummer 1) uit Beieren. Het is de eerste postzegel met de mark als munteenheid, uitgegeven in 1849. Maar mijn favoriete regio is Kroatië, vooral de periode tussen 1941 en 1945, toen het een onafhankelijke staat was. De historische achtergrond en de vele gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog maken het tot een interessant gebied voor postzegelverzamelaars.


Je verkoopt al een paar jaar postzegels op Catawiki. Als je terugkijkt, wat is er dan in de afgelopen jaren veranderd?
Catawiki werkt continu aan verbeteringen om het veilingproces soepeler te laten verlopen voor kopers en verkopers. Het is me ook opgevallen dat de categorie postzegels sterk gegroeid is. In 2013 waren er alleen 'internationale veilingen'. Nu zijn er twaalf verschillende veilingen per week. Daarnaast is er een maandelijkse veiling voor zeer exclusieve postzegels.


Je volgt jouw eigen veilingen natuurlijk op de voet, en één van de aspecten daarvan is het contact met de winnende bieders. Hoe zou je de typische postzegelkoper op Catawiki omschrijven?
De typische bieder op mijn veilingen is Nederlands, maar ik heb ook veel internationale kopers, zelfs uit landen die heel ver weg liggen, zoals Papoea-Nieuw-Guinea. De laatste tijd zie ik veel bieders uit Noord-Amerika en China. Toch verkoop ik de meeste postzegels in Nederland, Italië, Spanje en Duitsland. Vooral Duitsland heeft volgens mij veel groeipotentieel.

Het gemiddelde kavel in mijn veilingen brengt tussen 100 en 150 euro op. Maar ik zie sinds kort een stijgende lijn in waarde en daar ben ik erg blij om. Ik verkoop nu soms postzegels voor meer dan 4.000 euro op Catawiki!

Op dit moment is er een veiling waarin je ontzettend bijzondere postzegels veilt. Om welke postzegels gaat het, en welk verhaal vertellen ze?
De eerste is de 'Schwarzer Einser' die ik eerder noemde. Deze Duitse postzegel uit 1850 zit op een brief gericht aan dhr. Moritz Ulfelder in Regensburg, Beieren. Hij is gestempeld met het zogenoemde 'Mühlradstempel 315' in Schwarzenbach an der Saale. Aan de achterkant van de brief staat een aankomststempel van Regensburg, gedateerd op 23 december 1850, net voor Kerst. Een zwarte nummer 1 met Kerstmis - echt bijzonder!


Wat deze zegel zo bijzonder maakt, behalve de datum, is dat hij nog op de brief zit. In de 19e eeuw werden de meeste zegels verwijderd na aankomst van de brief. Tegenwoordig zijn er nog maar weinig brieven met postzegels erop. Maar er is meer: De postzegel heeft een kleine drukfout die op elk postzegelvel slechts één keer voorkwam. De brief wordt geleverd met twee bewijsbrieven.

Het tweede hoogtepunt op de veiling is ook een oude Duitse postzegel. De zegel komt uit Lübeck in Duitsland en is gedateerd op 1859. Het is een bruine postzegel van 2 schilling met de zogenoemde 'tweeënhalf' foutdruk. Er had 2 op moeten staan, maar iemand heeft daar op de zetterij per ongeluk tweeënhalf van gemaakt. De fout is te zien op veld 96 van het postzegelvel, wat betekent dat hij bij elke 100 postzegels één keer voorkwam. In de 19e eeuw werd er veel minder post verstuurd dan nu. De eerste vijf uitgaven van de Lübeckzegels zijn maar zelden gestempeld. De exemplaren die tegenwoordig nog bestaan, zijn daarom meestal ongebruikt.


Volgens de bewijsbrief van onderzoeker Volker Mehrmann is de bovengenoemde postzegel één van de zeldzaamste uit de regio Lübeck.

Heel bijzonder dus! Wanneer kunnen we deze zegels op de veiling zien en voor welke prijs verwacht u dat ze verkocht worden?
De veiling begint op 13 oktober en loopt af op 23 oktober. Voor de zwarte nummer 1 verwacht ik een hamerprijs van 4.500 euro en voor de Lübeckzegel 1.500 euro. Dat kun je zien als een koopje, aangezien de cataloguswaarde 9.000 euro is voor deze twee zeldzame postzegels.

Voor wie zijn deze postzegels interessant, wie moet deze veiling absoluut niet missen?
Elke postzegelverzamelaar die geïnteresseerd is in deze tijdsperiode in Duitsland ('Altdeutschland') mag deze veiling niet missen. Deze postzegels worden zelden aangeboden, ook niet bij de grote veilinghuizen in de wereld. Deze twee postzegels zijn een goede investering in deze tijd waarin de rente zo laag is.

Op de postzegels die in dit interview genoemd zijn, kun je tot 29 oktober bieden in onze Duitse postzegel-veiling. Je kunt ook andere interessante postzegels van dhr. Bettenbühl, alias carlos151060 bekijken en onze wekelijkse postzegelveilingen doorspitten om meer historische schatten met een uniek verhaal te vinden. Als je postzegels verzamelt en ook postzegels online wilt verkopen, registreer je dan hier gratis om verkoper te worden en je postzegels op de Catawiki-veiling aan te bieden.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu