Geschiedenis

De verhalen achter iconisch meubelontwerp uit de 20e eeuw

Door Rahel | 25 februari 2020

Van 'De Stijl' tot minimalisme: de 20e eeuw was een spannende, innovatieve tijd voor meubeldesign. Terwijl bars, hotels en huiseigenaren hun inrichtingen vullen geïnspireerd door de jaren 20-60, bekijken we de verhalen achter de meest iconische meubels van de 20e eeuw.

De Rood-blauwe stoel en machinaal geproduceerd meubilair

De Rood-blauwe stoel is een van de meest herkenbare ontwerpen uit de vroege Nederlandse kunstbeweging; 'De Stijl'. Toen hij voor het eerst werd gemaakt in 1917, werd de Rood-blauwe stoel gemaakt van bedrieglijk gewoon beukenhout en de felle kleuren werden enkele jaren later toegevoegd. Geïnspireerd door de principes van het neo-plasticisme en de filosofieën die De Stijl voorstond, besloot ontwerper Gerrit Rietveld in 1923 de stoel in het kenmerkende rood en blauw te schilderen.

Omdat Gerrit Rietveld meubels wilde ontwerpen die minder handwerk nodig zouden hebben, kan de Rood-blauwe stoel omschreven worden als een van de eerste experimenten voor machinaal gemaakte meubels. Rietveld zei ooit: "De zogenaamde Rood-blauwe stoel, de stoel gemaakt van twee planken en een aantal latten, is gemaakt om te laten zien dat het mogelijk is om iets moois te maken van machinaal gemaakt materiaal."

E1027 Bijzettafel en gepersonaliseerd meubilair

De E1027-bijzettafel werd voor het eerst gemaakt door de architect en meubelontwerper Eileen Gray in 1927 voor haar gelijknamige modernistische villa, gelegen aan de oevers van Cape Martin. Het wordt vaak gepositioneerd als "de perfecte tafel" door ontwerpexperts. De modelnaam E1027 is niet zomaar een willekeurige keuze; E staat voor Eileen, 10 staat voor de 10e letter van het alfabet die co-ontwerper Jean Badovici vertegenwoordigt, 2 staat voor B (Badovici) en 7 voor G (grijs). 

Jean Badovici was een Franse architect en de geliefde van Eileen Gray. De twee waren geliefden en woonden samen in de E-1027 villa, en de Franse modernistische architect Le Corbusier schilderde muurschilderingen in de hele villa, vaak met een voorkeur voor naaktschilderijen. Zoals al het meubilair in de villa, werd de bijzettafel op maat gemaakt volgens de wensen van de bewoners van de villa. In het geval van de tafel werd deze door Gray voor haar zus ontworpen, zodat ze het ontbijt op bed kon eten zonder kruimels te laten vallen.

Een klassieke Barcelona-stoel

Barcelona-stoel en filosofisch ontwerp

De iconische Barcelona-stoel is meer dan 90 jaar oud en werd oorspronkelijk ontworpen voor de Spaanse koninklijke familie om toezicht te houden op ceremonies. De ontwerpers ervan – Ludwig Mies van der Rohe en Lily Reich – introduceerde dit bijzondere stuk op de Internationale Expositie van 1929 in het Duitse Paviljoen. Niettemin werd, ironisch genoeg voor een stoel ontworpen voor Spaanse royalty, de stoel voor het eerst gebruikt in Villa Tugendhat, een privéwoning in Tsjechië.

"Less is more" was het motto van Mies van der Rohe, en je ziet het duidelijk in zijn ontwerp van de Barcelona-stoel. Hij is functioneel, elegant en minimalistisch. In 1981 kreeg de stoel de titel 'het Platonische ideaal van een stoel' van Tom Wolfe (een Amerikaanse auteur en journalist), die schreef dat de Barcelona-stoel een must-have is geworden onder de jonge generatie architecten. Vandaag vind je de Barcelona-stoel in vele kantoren en huizen. 

Eames loungestoel en betaalbaar design

Een van de meest iconische meubelontwerpen uit de 20e eeuw is gemaakt door Charles en Ray Eames. Dit is slechts een van hun vele ontwerpen, maar zeker de bekendste aangezien het de eerste leren lounge stoel die werd ontworpen voor de premium markt.

Normaal gesproken focuste het paar op massa-geproduceerde en betaalbare stukken om een groter publiek te bereiken, dus dit luxe item, dat was geïnspireerd op de Engelse Club Chair was echt een vernieuwing. Vandaag de dag vind je nog enkele van hun meubelvoorbeelden in de permanente collectie van het Museum of Modern Art in New York.


De Bal-stoel, ontworpen door Eero Aarnio

De Bal-stoel van Eero Aarnio en meubels voor introverte mensen

De Finse meubelontwerper Eero Aarnio ontwierp dit klassieke industriële ontwerp na een verhuizing, toen hij zich realiseerde dat hij niet beschikte over een stoel die groot genoeg was. Hij besloot er zelf een te maken en na veel tekenen bedacht hij de eenvoudige, stijlvolle stoel. Toen Aarnio besefte dat de stoel die hij aan het ontwerpen was in feite een cirkel was, plakte hij een levensgrote tekening van de bol aan de muur en vroeg zijn vrouw om de cirkel te vergroten totdat zijn hoofd er comfortabel onder paste.

Van daaruit ging de stoel van een basisconcept naar een prototype en uiteindelijk naar een designicoon. Zijn ronde vorm deed Aarnio aan een bal denken, dus de naamgeving van dit geliefde stukje Fins design was simpel en de Bal-stoel was een feit in 1963. Ooit omschreven als "de meest asociale, laat-me-met-rust-stoel in Europa", vandaag de dag is de Bal-stoel te vinden in designmusea over de hele wereld.

____________________

Houd onze wekelijkse designveilingen in de gaten en vergeet niet om je te registreren als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer interieurs | design | vintage meubels

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe je huis te stijlen in Country Library

Hoe stijl je je huis in eclectisch maximalisme

5 redenen om te investeren in moderne meubels uit het midden van de eeuw
Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 65.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu