Geschiedenis

Superfans: mythen over de duurste Elvis Presley-objecten

Door Beulah | 8 januari 2020

“I don’t mind if the fans rip the shirt off my back – they put it there.”

Elvis Presley was misschien wel een van de belangrijkste culturele iconen van de 20e eeuw. Hij stond bekend om volle zalen met gillende, flauwvallende, wild dansende fans. Hoewel je vraagtekens kunt zetten bij zijn keuze van managers, wist hij zijn fans op waarde te schatten. The King trok er geregeld uren voor uit om handtekeningen uit te delen en te praten met fans, tot zijn management hem tot stoppen maande, uit angst dat hij zijn stem zou kwijtraken voor het optreden. Hij overlaadde zijn toegewijde superfans met lof; noemde ze zijn drijfveer om te blijven touren, ook lang nadat gezondheidsproblemen dit voor hem pijnlijk en moeilijk hadden gemaakt.

Elvis’ fans gaven hem die toewijding terug, met rente. Tijdens zijn leven bracht Elvis een schijnbaar eindeloze reeks platina albums uit en hij is nog steeds de bestverkopende solo-artiest ooit. Zijn landgoed Graceland werd overspoeld met cadeaus van bewonderaars, (een selectie daaruit wordt permanent tentoongesteld), en momenteel is het landgoed het op één na meest bezochte huis in de VS. En dan hebben we het nog niet over de vele Elvis-imitators die het gezegde waarmaken “dat imitatie de hoogste vorm van vleierij is.“

Een legendarische artiest, gepassioneerde superfans en een lange geschiedenis van cadeaus over en weer; het is daarom geen wonder dat er veel mythen bestaan over de waarde van Elvis-memorabilia. We doen een poging de feiten van de (weliswaar zeer vermakelijke) fictie te onderscheiden en zetten enkele van de duurste en meest gemythologiseerde Elvis-objecten op een rij.

De plaat waarvan Elvis het bestaan vergat


Opname van 'My Happiness' door Elvis Presley

‘My Happiness’ was de eerste song die Elvis opnam, in augustus 1953. Hij wilde gewoon weten hoe dat klonk, zeggen sommige bronnen. Andere beweren dat het een verjaardagscadeau voor zijn moeder was, dat hij zich verveelde of dat hij hiermee de aandacht wilde trekken van Sun-producer Sam Philips. Wat de reden ook was, Elvis had zelf geen platenspeler en ging naar zijn vriend Ed Leek om de opname te beluisteren. Daarna dacht hij er niet meer aan. De acetaatschijf was 60 jaar in het bezit van Leek, voordat hij geveild werd. Hij werd verkocht aan White Stripes-zanger Jack White voor 300.000 dollar en was daarmee een van de duurste platen ooit verkocht.

Het juwelenkostuum met een verborgen pistool

De aquablauwe ’vine jumpsuit’, gedragen door Elvis in de vroege jaren 70

In 2016 werd Elvis’ aquablauwe ’vine jumpsuit’ geveild voor 325.000 dollar. Elvis droeg het pak met juwelen en noppen in 1973 en 1974. Het werd ontworpen door Bill Belew en de beroemde borduurster Gene Doucette. Hoewel Belew en Doucette geen geheim maken van het idee achter hun ontwerp (Napoleon, superhelden en bewegingsvrijheid op het podium worden vaak genoemd), doen nog steeds geruchten over het pak de ronde. Het meest bizarre is wellicht dat de pijpen van het pak zo wijd waren omdat er een enkelhoster voor Elvis’ Derringer in moest passen. Om dat holster zou hij gevraagd hebben na een moordpoging in 1970. Fans die Elvis destijds zagen optreden, beweren echter dat het kostuum niets verborgen hield.

De gouden vleugel van 1 dollar

Elvis' 24-karaats vergulde Kimball-piano

Een van de meest hardnekkige mythen over Elvis-memorabilia is dat zijn 24-karaats vergulde Kimball-piano geveild werd voor 1 dollar. Die piano uit 1924, oorspronkelijk een cadeau voor Elvis‘ moeder, werd opgeslagen na haar dood. Tot Priscilla Presley hem liet beschilderen met bladgoud en installeerde in de muziekkamer van Graceland. Na de dood van Elvis kocht ondernemer Russ Kemppel de piano voor 2 miljoen dollar. Hij leende hem uit aan de Nashville Country Music Hall of Fame voor 1 dollar per jaar. In de eerste dagen van het internet werd deze vrijgevige actie al snel verkeerd geïnterpreteerd: het verhaal ging dat Kemppel de piano voor slechts 1 dollar had gekocht.

____________________

Ben jij een Elvis-superfan met een iets bescheidener budget? Houd dan onze wekelijkse memorabilia-veilingen in de gaten. Of registreer je als verkoper op Catawiki.

Ontdek meer platen / vinyl | muziek

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Een geschiedenis van heavy metal in drie ongewone instrumenten

Hoe Nintendo gamemuziek mainstream maakte

Een geschiedenis van de hardrock in drie beroemde gitaren

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu