Gidsen en advies

Munten verkopen: Hoe bepaal je de waarde?

Misschien ligt er een doosje gevuld met oude munten ergens in een la, te wachten op het juiste moment om tevoorschijn te komen zodat ze aan een enthousiaste verzamelaar verkocht kunnen worden. Misschien zijn deze munten wel heel veel waard... en misschien ook niet. Hoe kom je hier achter? Onze experts delen enkele geheime tips om je te helpen bepalen of jouw munten het verkopen waard zijn. Blijf lezen om erachter te komen of jij een schat bezit.


De waarde bepalen
Het bepalen van de waarde van een munt is zeer complex en moet worden gedaan door een deskundige - het vergt jaren van ervaring en veel kennis om te bepalen wat een munt waard is. Ons team van muntenexperts helpt je graag om je advies te geven over een bepaalde munt of verzameling die je eventueel voor de veiling zou willen aanbieden. Ze delen enkele zaken met je waarmee je de waarde van je munt(en) al zou kunnen bepalen en beslissen of de munt het verkopen waard is - en als je denk dat dit zo is, dan kun je onze muntenexperts vragen of het klopte!


Enkele van onze muntenexperts: Eric Toonen (links), Willem Knapen (midden) en Philipp Rott (rechts)

Om de juiste waarde van een munt of verzameling te bepalen zijn er drie factoren om rekening mee te houden: kwaliteit, zeldzaamheid en commerciële aantrekkelijkheid. Er is geen wetenschappelijke manier om de kwaliteit of zeldzaamheid te bepalen; er zijn richtlijnen, maar uiteindelijk is het oordeel subjectief. En om de commerciële aantrekkelijkheid te bepalen is het noodzakelijk om de huidige markt te kennen en het aantal verzamelaars dat geïnteresseerd zou kunnen zijn in jouw specifieke munt of verzameling. Dit is de reden waarom de waardering van de munten meestal wordt overgelaten aan de experts. Omdat de waarde door de jaren heen schommelt afhankelijk van de markt, is het bijna onmogelijk om de waarde met 100% zekerheid te bepalen, maar de experts kunnen die wel benaderen. Deze prijzen zijn op het volgende gebaseerd:

Kwaliteit
De staat van bewaring is een belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een munt. Een 5-peseta munt van 1876 komt bijvoorbeeld veel voor en als ze van lage kwaliteit zijn worden ze meestal verkocht voor prijzen die in de buurt liggen van hun waarde in zilver. Maar als je toevallig dezelfde 5-peseta munt van 1876 bezit in een uitzonderlijke kwaliteit, dan is de munt veel zeldzamer en zullen meer mensen geïnteresseerd zijn om hem te kopen – zodat hij gemakkelijk een hoger bedrag kan opleveren. Nog een geweldig voorbeeld is deze 20 zilveren reales munt die in 2017 verkocht werd op Catawiki. Deze leverde het hoge bod van € 925 op dankzij een hoge kwaliteit (EF) - als het een mindere kwaliteit was geweest, dan zou hij waarschijnlijk voor ongeveer € 250 verkocht zijn.


Hieronder vind je een uitleg van het kwaliteitssysteem zoals uitgelegd door onze muntenexperts:

FDC = de eerste munten die ooit geslagen zijn met een nieuwe pers

UNC = een munt die niet in circulatie geweest is

EF = minimale slijtage, minimale sporen van circulatie

VF = in circulatie geweest, maar met al zijn eigen eigenschappen zeer goed zichtbaar en geen schade.

F = uitgebreid in circulatie geweest, sommige delen van de munt zijn niet goed zichtbaar.

Zeldzaamheid
Zoals bij de meeste verzamelobjecten, draagt zeldzaamheid sterk bij aan de waarde en de vraag. Zoals uit het vorige voorbeeld blijkt, kan een specifieke munt zeldzaam in de zin dat er slechts enkele van deze munten bestaan in zo'n goede staat. Andere munten zijn zeldzaam omdat ze heel oud zijn en er slechts weinige zijn gevonden of bewaard. Dit betekent niet dat elke munt uit het Romeinse rijk veel waard is; dat hangt af van de staat waarin hij verkeert, het materiaal, het afgebeelde portret en onder andere de centrering van het portret. Een munt kan ook zeldzaam zijn omdat er maar weinig van geslagen zijn. En soms is een munt "kunstmatig zeldzaam" omdat catalogi hem interessanter maken, in een poging om hoge verwachtingen te creëren.


Commerciële waarde
Of een munt wel of geen goede prijs oplevert, is afhankelijk van de commerciële waarde. Hoeveel verzamelaars zijn bereid om hem te kopen? Hoe is de economische situatie? Zijn bepaalde soorten munten in het bijzonder gewild? Al deze factoren dragen bij aan de werkelijke marktwaarde van een muntstuk. Soms verkoopt een zeldzame munt niet voor de prijs waarvan de verkoper dacht dat hij het waard was, omdat vraag en aanbod niet overeenkomen.


Wat zo mooi is aan munten is dat ze ongeacht de commerciële (of financiële) waarde, een historische waarde hebben. Elke munt vertelt een verhaal en het is erg fascinerend om te leren over deze verhalen en je eigen verzameling aan te leggen. Neem een kijkje in onze Muntenveiling om die verzameling uit te breiden of om je te registreren om zo je munten te verkopen en laat je door onze experts adviseren over de waarde en eventuele verkoopprijs.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu