Geschiedenis

's Werelds oudste horlogemerken

Geschreven door Laura | 3 april 2020


De delicate horlogekunst heeft een lange geschiedenis. Al sinds de 15e eeuw worden miniatuur uurwerken gemaakt door meesterlijke klokkenmakers. De eerste horloges die werden ontworpen om te dragen waren eigenlijk hangers in plaats van horloges. Hoewel de stijlen zijn veranderd en er in de loop van de tijd veel nieuwe horlogemerken zijn opgericht, maken sommige van de vroegste nog steeds horloges. Met de klok mee gingen we langs de oudste horloge-namen die er zijn en ontdekten waar ze nu zijn



Vacheron Constantin


Hoewel Vacheron Constantin twintig jaar na 's werelds oudste geregistreerde horlogemerk werd opgericht, is het de oudste horlogemaker die heeft bestaan zonder dat hun productie werd onderbroken. Veel andere klassieke fabrikanten van mechanische horloges hadden in de loop van de tijd inactieve periodes of moesten hun merk verkopen vanwege de opkomst van goedkopere kwartsuurwerken. Vacheron Constantin, opgericht in 1755 in Genève, staat sindsdien bekend om de uitzonderlijke kwaliteit, het vakmanschap en het hoge prijskaartje van zijn horloges. 

Het merk creëerde de 57260 Reference, momenteel beschouwd als de meest complexe horloge ooit gemaakt, met 57 complicaties en 2.800 versierde componenten. Het werd ontworpen voor Vacheron Constantin's 260ste verjaardag en wordt getaxeerd op € 8 miljoen, waardoor het een van de duurste horloges van dat jaar was.



Dit wordt beschouwd als een van de meest complexe horloges ooit gemaakt

Ferdinand Berthoud 


Ferdinand Berthoud opende in 1753 zijn atelier in Parijs. Berthoud was echter geen doorsnee horlogemaker - hij was ook een wetenschapper. Hij werkte voor de Franse marine en was een van de uitvinders achter de maritieme chronometer; een apparaat dat wordt gebruikt om de oost-westpositie van een boot op de oceaan te bepalen. 

De familie Berthoud maakte al meer dan een eeuw horloges en chronometers, maar de tragedie sloeg toe in 1876, met de dood van erfgenaam Charles-Auguste Berthoud, wat leidde tot het verdwijnen van het merk uit het publieke oog. In 2015 werd Ferdinand Berthoud echter opnieuw gelanceerd met een nieuw horloge: Chronomètre Ferdinand Berthoud FB1. Met dit uurwerk bracht het bedrijf hulde aan het levenswerk van de oprichter en hielp het zijn gelijknamige merk nieuw leven in te blazen. 



Ferdinand Berthoud werd als merk herboren na de lancering van de Chronomètre Ferdinand Berthoud FB1


Jaquet Droz

Pierre Jaquet Droz begon in 1738 met de productie in La Chaux-de-Fonds, Zwitserland. Als inventieve en fantasierijke man maakte hij uurwerken en automaten: mechanische kunstwerken waarin muziek en beweging werden verwerkt. Zijn werk was vooral populair bij de rijken in Europa en China. 

Deze populariteit duurde tot de Napoleontische oorlogen aan het begin van de 19e eeuw, wat een einde maakte aan de welvaart van het merk. Het duurde tot het jaar 2000 voordat het bedrijf weer opdook, toen het werd overgenomen door de Swatch Group. Sindsdien is een reeks uurwerken gelanceerd, die het begin markeren van een nieuw Jaquet Droz-tijdperk.



Een Jaquet Droz horloge

Favre-Leuba

Voor dit horlogebedrijf begon het allemaal met de familie Favre. In 1737 registreerde Abraham Favre zich als horlogemaker in Le Locle, Zwitserland. In de komende decennia bleven zijn zoon en kleinzonen het bedrijf zelfstandig runnen, totdat Auguste Leuba, afkomstig uit een familie van kooplieden en horlogemakers, in 1815 bij het bedrijf kwam. Vanaf dat moment werd het bedrijf bekend als Favre -Leuba. 


Het motto van het merk was om uurwerken te maken 'voor degenen die grenzen verleggen' - en dat kregen ze voor elkaar. Hun klassieke Bivouac-horloge werd voor het eerst gelanceerd in 1962 en was het eerste polshorloge dat de hoogte en luchtdruk meet, waardoor het vooral populair was bij bergbeklimmers en piloten. Terwijl de crisis in de Zwitserse horloge-industrie in de jaren 80 ertoe leidde dat de eigenaren het merk moesten verkopen, maakt Favre-Leuba sinds 2011 een comeback en staat het nog steeds goed aangeschreven in de horlogewereld.


Hun horloges waren vooral populair bij bergbeklimmers omdat ze de hoogte en luchtdruk konden bijhouden


Blancpain

Van Blancpain wordt gezegd dat het het oudste geregistreerde horlogemerk ter wereld is. Het werd gelanceerd in 1735, toen Jehan-Jacques Blancpain de werkplaats van het bedrijf opende op de bovenste verdieping van zijn huis in Villeret, Zwitserland. 


Het merk staat zowel voor traditie als voor innovatie. Een van de bekendste modellen is het duikhorloge Fifty Fathoms, dat voor het eerst werd gelanceerd in 1953. Het werd geproduceerd op verzoek van de Franse marine, die een betrouwbaar horloge nodig had voor hun onderwateractiviteiten. Blancpain heeft perioden van inactiviteit gekend, maar het merk werd in 1983 nieuw leven ingeblazen. Nu maakt het deel uit van de Swatch Group en is het een partner en sponsor van Lamborghini.


Blancpain is het oudste geregistreerde horlogebedrijf ter wereld

____________________


Bekijk onze meest recente horlogeveilingen of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer horloges | vintage horloges


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe de Omega Speedmaster het eerste horloge op de maan werd

Waarom zakhorloges een interessante investering zijn

Hoe investeer je in Rolex-horloges


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu