Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van filmmemorabilia?

Geactualiseerd door Laura, in samenwerking met Barbara Bieshaar | 15 juli 2020

Van actiefiguren tot gesigneerde memorabilia en levensgrote replica’s, iets uit je favoriete film bezitten is niet alleen een must voor elke echte fan, maar het kan ook veel geld opleveren. We vroegen expert Barbara Bieshaar hoe ze de waarde bepaalt van items in onze filmmemorabilia-veilingen.


Factoren die de waarde van je filmmemorabilia bepalen:

Zeldzaamheid

Als een item uniek is, een limited edition of speciale uitgave, zal het waarschijnlijk de aandacht trekken van bieders. Mensen zijn doorgaans zeer geïnteresseerd in items die weinig andere mensen hebben. Dit levensgrote beeld van Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean werd verkocht als limited edition, wat betekent dat er slechts een paar in circulatie zijn. Natuurlijk verhoogt dat de prijs en dit beeld werd dan ook geveild voor 3.500 euro in 2016.

Herkomst

Herkomst is vooral belangrijk bij items zoals rekwisieten, kostuums of handtekeningen. Om de authenticiteit vast te stellen, is het belangrijk te weten wie het object eerder in bezit had. Een goed voorbeeld is deze gesigneerde foto van Stan Laurel en Oliver Hardy, die verkocht werd met een uitgebreid echtheidsbewijs van PSA/DNA, de autoriteit op het gebied van authenticatie van handtekeningen. De foto werd op de veiling verkocht voor 1.500 euro.


Een script van de eerste episode van Game of Thrones, gesigneerd door de cast

Populariteit

Is een film populair, dan zijn de bijbehorende memorabilia dat vaak ook. Trends en nieuwe filmreleases kunnen de populariteit beïnvloeden. De vraag naar memorabilia kan stijgen als er een vervolg op of een remake van een originele film aankomt, of rond jubileumdata van succesfilms. De Star Wars-franchise overspant tientallen jaren en bereikte fans van alle leeftijden. Dus toen er een paar jaar geleden een update kwam, was het geen verrassing dat een Star Wars Stormtrooper op de veiling werd verkocht voor 1.000 euro. Een ander voorbeeld is deze levensgrote Smeagol (of moeten we Gollum zeggen?) van 58 cm hoog en 45 cm breed, die werd gebruikt voor de publiciteit rond The Two Towers in 2002. Precious? Absoluut. Hij ging voor het prachtige bedrag van 1.000 euro over de veilingtoonbank.

De wow-factor

Soms zijn filmmemorabilia gewoon, zeg maar, echt cool. Shockerend, ongewoon of simpelweg interessant vanwege het verhaal. Een goede illustratie van de wow-factor is dit originele script van de populaire tv-serie Game of Thrones. Het script werd op een veiling verkocht voor 1.800 euro. Die hoge prijs is deels te danken aan het feit dat het ging om een pilot-aflevering (Winter is Coming) en omdat het gesigneerd was door zes leden van de cast.


____________________

Wil je zelf een stukje filmgeschiedenis in huis halen? Neem dan een kijkje bij onze filmmemorabilia-veilingen! En vergeet niet je als verkoper te registreren op Catawiki.

Ontdek meer filmmemorabilia


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Top 5 duurste filmposters ooit

Top 10 meest memorabele filmrekwisieten op de veiling

Het mysterie van de rode schoentjes van Dorothy

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu