Geschiedenis

Objecten van de Titanic die het hebben overleefd en geveild zijn

Geschreven door Tom | 9 april 2020


Op 15 april 1912 vaarde de RMS Titanic op weg naar New York tegen een ijsberg, met de dood van meer dan 1.500 passagiers tot gevolg. De daaropvolgende jaren werd de Titanic in de wereld herdacht. Hoewel het Internationaal Verdrag voor de veiligheid van mensenlevens op zee (SOLAS) en de film Titanic enkele van de meer blijvende resultaten zijn, zijn de weinige objecten die de reis hebben overleefd ook beroemd. Deze items vertellen het verhaal van de opvarenden en zijn gewilde collector's items geworden voor liefhebbers van maritieme geschiedenis. Met de hulp van curio- en antiekexpert, Nicholas Couts, wilden we ontdekken wat de verzamelaars van deze items motiveert en zochten we naar de meest waardevolle Titanic objecten die zijn verkocht. 


De aantrekkingskracht van het verzamelen

 

Het zinken van de Titanic heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op het publiek. Dit moest het onzinkbare schip zijn en dwong tot een drastische herziening van wat het betekende om veilig te varen. Vanwege de demografische samenstelling van het schip - er was een breed spectrum van de samenleving te vinden, van de superrijken tot immigranten op weg naar de VS - waren de persoonlijke items en stukken aan boord begeerde items nog voordat ze stukjes maritieme geschiedenis werden. Maar het is de sentimentele waarde, volgens Couts, die de bewaard gebleven objecten hun echte waarde geeft. 


"RMS Titanic is een deel van onze culturele identiteit en de objecten die overleefden illustreren de essentie van de tragedie. Authentieke Titanic stukken zijn ongelooflijk zeldzaam. Er is een tragisch verhaal van ongelooflijke offer achter deze items. Verzamelaars betalen enorme prijzen om deel uit te maken van dit verhaal".


Ethiek


Zijn er ethische implicaties voor het verzamelen van deze items? Couts zegt nee. 'Ethisch gezien is de verkoop van Titanic-memorabilia-items prima als deze wordt verkocht door Titanic-overlevenden en hun nakomelingen. Deze items worden al jaren verkocht op internationale veilinghuizen en deze items zijn nooit uit het wrak gehaald”, legt hij uit. “Sinds het wrak in 1985 werd ontdekt door Robert Ballad, heeft RMS Titanic Inc duizenden items uit het puinveld geborgen. Hoewel er nu een verdrag is om de site te beschermen, is er een ethische kwestie met betrekking tot het voortdurend verwijderen van items van de site ”.

De aantrekkingskracht van de Titanic leeft blijkbaar voort en de volgende geborgen items bewijzen dat mensen meer dan bereid zijn om een prijs te betalen voor dit deel van de maritieme geschiedenis.


Het zakhorloge van de steward


Het zakhorloge was eigendom van een eerste klas steward op het schip, Edmund Stone genaamd. Hij had de hoofdsleutels van de eerste klas hut. Het horloge stopte met tikken om 2:16 uur - waarschijnlijk het exacte moment waarop Edmund Stone in het ijskoude Atlantische water belandde. Toen het in 2008 werd verkocht, vestigde het het record als het duurste Titanic-object, met een prijskaartje van € 130.000. Maar dat record is inmiddels verbroken.



Dit zakhorloge stopte met lopen om 02:16 - waarschijnlijk het moment dat het schip zonk


Het enige intacte kledingstuk


Weinig kledingstukken zijn buiten het schip terechtgekomen maar de lange beverbontjas dat eigendom was van eerste klas stewardess Mabel Bennett wel. Ze droeg slechts een nachthemd toen de boot begon te zinken en kreeg de jas om haar tegen de kou te beschermen terwijl ze wachtte in de reddingsboot om gered te worden. De jas werd op een veiling verkocht voor € 210.000, wat tweemaal de geschatte prijs was. Het was het enige volledig intacte kledingstuk op de Titanic dat ter veiling werd aangeboden. 


De bontjas hield Mabel Bennett, die de ramp ook overleefde, warm


Het scheepsplan


Het scheepsplan is opgesteld door de afdeling Naval Architect bij White Star Line. Het is een van de belangrijkste stukken van Titanic-memorabilia omdat het daarna werd gebruikt om het zinken van het schip te onderzoeken. Getuigen gebruikten het om punten op het schip te identificeren die de ijsberg raakten, wat op de kaart te zien is. De technische tekening is 9,2 meter lang en werd in de veiling verkocht voor ongeveer € 308.000.


De kaart werd gebruikt om de punten van het schip te identificeren die later de ijsberg raakte
 

De viool van Wallace Hartley

 
In de blockbuster Titanic uit 1997 begint, wanneer het schip begint te zinken, de vioolspeler te spelen en doet zijn band mee. Hoewel dit klinkt als een typisch melodramatisch Hollywood-scenario, is het daadwerkelijk gebeurd. Wallace Hartley begon op de kritieke laatste momenten 'Nearer My God to Thee' te spelen toen het schip de ijsberg raakte. Zijn viool heeft het overleefd (hijzelf echter niet), maar helaas kan er niet meer op gespeeld worden. Het instrument werd geveild voor 1,5 miljoen euro.



Hartley speelde viool toen het schip zonk - en stierf terwijl hij dit deed


De diamanten armbanden


Weet je nog de ketting die Rose droeg in Titanic, die later werd teruggevonden? In het echte scheepswrak werd door het expeditieteam een schat aan sieraden gevonden; misschien minder verrassend aangezien er een groot aantal rijke mensen aan boord van het schip was. Een collectie diamanten armbanden werd geveild en verkocht voor maar liefst 1,7 miljoen euro. Het meest verbluffende en ontroerende stuk was misschien wel een diamanten armband met de naam 'Amy' erin gegraveerd.



Een van de overlevende armbanden had de naam 'Amy' erin gegraveerd - een blijvend symbool van de mensen die hun leven verloren

____________________


Ben je een Titanic superfan of een maritieme liefhebber? Houd onze wekelijkse maritieme verzamelobjecten veilingen in de gaten. Of registreer je als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer maritieme verzamelobjecten | antiek | juwelen en horloges | mode | muziekinstrumenten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Superfans: mythen over de duurste Elvis Presley-objecten


's Werelds oudste horlogemerken


Superfans: Pokémon-merchandise die zijn waarde behoudt

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu