Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van je gesigneerde voetbalshirt?

In samenwerking met Marc Jans - Sportmemorabilia expert

De beste voetballers van de wereld zijn altijd al een bron van inspiratie geweest; ze zijn geweldig om naar te kijken en voor 100% toegewijd aan de sport. Het kan heel spannend en misschien zelfs lucratief zijn om jouw favoriete voetballer te volgen gedurende de hoogte- en dieptepunten van zijn carrière. Het juiste gesigneerde shirt kan je succes opleveren op een veiling. Maar hoe weet je nu hoeveel jouw gesigneerde voetbalshirt waard is? Onze Sportmemorabilia expert Marc Jans legt uit welke factoren bepalen of jouw shirt bovenin of onderin meedoet.

Welke factoren bepalen de waarde van een gesigneerd voetbalshirt?

Succes en populariteit van een speler
Als het shirt is gesigneerd door een zeer populaire en succesvolle speler, dan kun je er van uit gaan dat er veel animo zal zijn voor het shirt, wat de potentiële waarde zal doen stijgen. Let vooral op de wereldwijde interesse die er voor de speler kan zijn. Voetbalde hij (of zij) voor een lokaal team of deed zijn land mee aan een WK? Hoe 'groter' en 'beter' de speler, des te hoger het prijskaartje dat aan het shirt hangt.


Hoe zeldzaam is de handtekening?
Hoeveel gesigneerde objecten zijn er van deze speler in omloop? Sommige voetballers signeren regelmatig spullen, terwijl je de handtekening van een andere speler maar zelden tegenkomt. Deze zeldzaamheid kan zeker de waarde van een shirt beïnvloeden, vooral als de voetballer gestopt is of niet langer voor een bepaald team speelt. Wanneer er minder gesigneerde memorabilia op de markt zijn betekent dit dat de objecten die wel een handtekening hebben erg gewild zijn.

Wanneer werd het shirt gesigneerd
Denk aan de historische context. Het moment tijdens de carrière van een speler dat het shirt werd gesigneerd, kan effect hebben op de waarde van het shirt. Als het shirt bijvoorbeeld werd gesigneerd tijdens de gewonnen wedstrijd van een seizoensfinale tijdens de hoogtijdagen van een speler, dan is de handtekening niet alleen een mooie herinnering aan die speler, maar ook een stukje voetbalgeschiedenis. Een goed voorbeeld zou David Beckham zijn: een gesigneerd Manchester United shirt, het team dat Beckham beroemd maakte, is waarschijnlijk veel meer waard dan een shirt van Preston North End, waarvoor Beckham maar een maand uitkwam.   


Bron foto: Standard

Hoeveel handtekeningen staan er op het shirt
Het aantal handtekeningen op het shirt kan de waarde van een gesigneerd shirt beïnvloeden. Dit hangt af van wie de handtekeningen zijn. Als een shirt vol staat met de allerbeste spelers dan kun je een topitem in handen hebben. Maar als je een shirt hebt dat is ondertekend door Rio Ferdinand of Cristiano Ronaldo waarop ook handtekeningen van de spelers staan die niet verder kwamen dan de derde divisie, dan keldert de waarde van het shirt waarschijnlijk.

De staat waarin het shirt verkeert
Dit gaat over hoe goed het shirt de tand des tijds heeft doorstaan. Als het is gedragen, verkleurd of gescheurd is, dan kan dit de waarde van een shirt doen afnemen. Maar heb je een shirt in prachtige staat, en zeker als het bewaard is in een lijst, dan zal het veel eerder de aandacht van een koper trekken.

Controle op echtheid
Authenticatie bewijst dat een shirt en de handtekening erop echt is. Dit gebeurt meestal in de vorm van een certificaat afkomstig van een extern panel van experts, dat bevestigt dat de handtekening authentiek is. Als dit certificaat er bij zit dan kan dit helpen om te bepalen of een handtekening echt is of niet. Zonder dit certificaat is de waarde van een shirt een stuk minder.


Dure gesigneerde voetbalshirts verkocht op Catawiki
Elke week veilen we voetbalshirts voor hoge bedragen. Hier zijn een paar van de gesigneerde shirts die we verkocht hebben op de Voetbalveiling van Catawiki.

4. Lionel Messi - FC Barcelona Shirt - € 1.500
De voetbalvaardigheden van Lionel Messi bij FC Barcelona hebben hem een van de best betaalde voetballers ter wereld gemaakt. Op dit moment - november 2017 - is de Argentijnse spits de topscorer aller tijden van de club met 523 doelpunten in meer dan 602 wedstrijden. Het is dus niet raar dat dit limited edition ingelijst shirt bij verzamelaars zo populair was op de veiling.  


3. Neymar Jr. - FC Barcelona Shirt - € 1.500
Nog een speler van FC Barcelona. Dit shirt kreeg zijn handtekening van Neymar Jr. voordat hij zijn contract met Paris Saint-Germain FC ondertekende. In de tijd dat hij het shirt met nummer 11 droeg, hielp Neymar Jr. zijn club aan één Champions League titel, twee La Liga titels en drie Spaanse bekers. Het werd verkocht in een lijst en met een authenticiteitsbrief. Zo voldeed dit legendarische shirt aan alle voorwaarden voor een hoge opbrengst in de veiling.


2. Diego Maradona - Argentinië - € 1.630
De volgende in de lijst is een shirt dat is gesigneerd door de Argentijnse voetballer Diego Maradona. Het shirt werd gesigneerd tijdens de WK-finale tussen Argentinië en West-Duitsland in Mexico-stad in 1986, toen Argentinië de wereldbeker mee naar huis nam na een 3-2 overwinning. De ongelooflijke prestaties van Maradona zorgden voor deze overwinning in de laatste minuten van de wedstrijd, en dus werd zijn handtekening op dit shirt voor een duizelingwekkend hoge prijs verkocht.  


1. Cristiano Ronaldo - Real Madrid - € 1.660
Niemand zal ontkennen dat Cristiano Ronaldo de voetbalgeschiedenis zal ingaan als een van de beste spelers ooit. Het is dus geen verrassing dat dit shirt, dat werd gesigneerd in 2012, het zo goed deed in de veiling, en mogelijk zelfs in waarde zal stijgen de komende jaren. Ronaldo scoorde tijdens het seizoen 2011-2012, toen het shirt werd gesigneerd, een persoonlijk recordaantal van 46 doelpunten. Voor elke voetbalfan is dit zeker een indrukwekkende memorabilia


Spelers komen en gaan, maar overwinningen gaan een leven lang mee. Als je denkt dat jij je slag kunt slaan met de verkoop van een gesigneerd shirt, bied dan je shirt aan voor de veiling. Verkopen op Catawiki is eenvoudig met een gratis account, je hoeft alleen maar verkoper te worden.

Heb je een favoriete voetballer? Kijk dan eens of een van de door hem gesigneerde shirts toevallig in onze veiling zit te wachten op een nieuwe eigenaar. Bezoek onze Voetbalveiling en misschien ben je straks wel een winnaar!

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu