Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van je oude naaimachine?

Door Laura, in samenwerking met Francisco Alvarez Lloret | Geactualiseerd op 21 februari 2020

Je hebt dus een antieke naaimachine geërfd of er ergens eentje gevonden. Of er staat er een op zolder die je jarenlang niet gebruikt hebt. Wil je meer weten over de waarde van oude naaimachines, en wat bepalend is voor de prijs? Lees dan verder.

Factoren die de prijs van een naaimachine mede bepalen zijn:

Fabrikant

Singer

Een van de grootste en oudste merken in de geschiedenis van de naaimachines is Singer. Rond 1890 domineerde het merk de markt. Ongeveer 80% van de naaimachines waren Singers. Populair bij verzamelaars zijn onder meer de Featherweights, de Singer 301, de Singer 66, de Singer klasse 127 en vioolvormige machines van Singer.

Japanse klonen van Singer

Na de Tweede Wereldoorlog verschenen er veel Japanse kloonnaaimachines op de markt. Deze kleurrijke machines werden gefinancierd met geld uit de Verenigde Staten en waren vaak uitbundig gedecoreerd. Veel grote retailers kochten deze naaimachines en zetten hun bedrijfsnaam erop.

New Home

In de glorietijd in 1906 en 1907 produceerde New Home jaarlijks 150.000 naaimachines. De productie stopte in 1955. Toen waren er al veel verschillende machines op de markt, waaronder machines met handslinger, de Parlor Cabinet, Treadle en ‘Number Four’.

Wheeler & Wilson

Wheeler & Wilson maakte naam als producent van naaivoeten. Het bedrijf won diverse prijzen, onder meer voor zijn knoopsgatmachines in de jaren 1860. Met deze machines kon je 100 knoopsgaten per uur maken.


Willcox & Gibbs

Willcox & Gibbs werd opgericht in 1857 door James E.A. Gibbs en James Willcox. Het bedrijf maakte pedaal- en slingermodellen voor huishoudelijk gebruik, maar werd ook bekend met zijn industriële machines. Eén daarvan was krachtig genoeg om strohoeden mee te naaien.

White

Naaimachines van White kom je tegenwoordig nog veel tegen in de Verenigde Staten. Een populair model is de White Family Rotary, geproduceerd vanaf de late jaren 1890 tot de jaren 1950.  

Leeftijd

Een naaimachine is antiek als hij van voor 1900 is. Veel antieke naaimachines overleefden niet tot op de huidige dag. Dat betekent dat ze vaak zeldzaam en zeer gewild zijn. Goed om te weten: op Singers die vanaf de jaren 1960 werden geproduceerd, is meestal een duidelijk zichtbaar modelnummer te vinden. Op oudere Singers staat doorgaans geen modelnummer.


Staat

Als je naaimachine het nog doet, en vooral als hij soepel en efficiënt werkt, heeft dat waarschijnlijk een positieve impact op de waarde. Een machine is meestal ook meer waard in een originele houten kast in goede staat en met de originele sleutel. Wat de waarde ook kan verhogen, is de aanwezigheid van alle originele onderdelen, documentatie en handleidingen.

Als de machine niet meer werkt of originele onderdelen ontbreken, houdt dat niet automatisch in dat hij niets waard is. Steeds vaker bieden verzamelaars bij veilingen op naaimachines vanwege de esthetische waarde.

Industriële versus huishoudelijke modellen

Jouw naaimachine zal óf een huishoudelijke zijn - verkocht voor privégebruik thuis -óf een voormalige industriële machine die werd gebruikt voor grootschalige productie in een fabriek. Een industriële machine zal groter, zwaarder en krachtiger zijn dan een huishoudelijk model. Je kunt er ook stevige materialen zoals leer mee stikken. Hoewel deze machines nu niet meer in fabrieken worden gebruikt, zijn het vaak interessante en decoratieve collector‘s items.  

Wat zijn de prijzen van oude naaimachines?

Het kan nuttig zijn te weten wat goed loopt op veilingen. De onderstaande naaimachines zijn goed verkocht op Catawiki:

Antieke Willcox & Gibbs naaimachine

Deze Amerikaanse naaimachine dateert uit ongeveer 1880 en is een mooi voorbeeld van een Willcox & Gibbs. Hij is gemaakt van metaal op een houten basis, een eenvoudige en effectieve kleine machine. Op de veiling werd er 415 euro voor betaald.

Jones & Co. handnaaimachine

In 1869 opende William Jones onder de naam Jones & Co. Ltd. een fabriek in Guide Bridge, bij Manchester. Dit type handmachine was in productie van 1879 tot 1909 en werd vooral geëxporteerd naar tropische landen. Het is een mooi voorbeeld van een naaimachine uit de Britse industrie. Op een veiling leverde hij 523 euro op.

Antieke naaimachine - 19e eeuw

Deze naaimachine uit de 19e eeuw, van een onbekend merk, is een zwaar exemplaar. Hij weegt 10,2 kilo. De waarde zit in de functionaliteit: hij werd volledig werkend verkocht, ondanks zijn leeftijd. Omdat deze machine nog steeds te gebruiken is en de afwerking intact is, leverde hij 555 euro op.

Original Express naaimachine - 1800

Recentelijk werd een antieke Original Express uit 1800 verkocht met de originele draad. De machine leverde 755 euro op en was daarmee een van de oudste en duurste naaimachines ooit verkocht op Catawiki.

Onbekend model, ijzeren naaimachine - 1880

Een naaimachine hoeft niet per se gemaakt te zijn door een bekende fabrikant om geld waard te zijn. In 2019 werd een decoratieve, gietijzeren naaimachine van onbekende herkomst op de veiling verkocht voor 1.000 euro. Het is goed om hierbij op te merken dat de machine goed onderhouden en schoon was, en nog werkte. 

____________________

Heb jij een oude naaimachine die voldoet aan de omschrijvingen hierboven? Registreer je dan als verkoper op Catawiki! Wil je graag een antieke naaimachine kopen, neem dan eens een kijkje bij onze wekelijkse brocanteveilingen.

Ontdek meer antiek | huishoudtextiel | brocante

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Til je tuin naar een hoger plan met antiek

Hoe bepaal je de waarde van je oude linnengoed

Het ontrafelen van een van ‘s werelds oudste kunstvormen

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!