Geschiedenis

De 5 oudste muziekopnames ter wereld

In samenwerking met vinyl- en muziekexpert Jeroen Hamelink

We zijn tegenwoordig gewend aan topkwaliteit muziekopnames die eenvoudig kunnen worden gedownload of gestreamd - al geven sommigen nog steeds de voorkeur aan het afspelen van vinylplaten. Kun je je voorstellen dat er een tijd was zonder muziekopnames? Die was er natuurlijk, en de eerste liedjes die ooit werden opgenomen mogen dan naar huidige maatstaven niet zo mooi klinken, ze waren wel ongelooflijk belangrijk voor de moderne muziekopnames. Welke nummers werden volgens jou als eerste opgenomen? Kom er achter of je gelijk hebt door onderstaande lijst te bekijken met de 5 oudste muziekopnames ter wereld.

5. The Last Castrato (1902)
Tussen 1889 en 1902 werd meer muziek opgenomen, maar deze is het vermelden waard: 'The Last Castrato' door Alessandro Moreschi. Castraten waren mannelijke zangers die voor hun 10e jaar werden gecastreerd om zo hun sopraanstem te behouden. Castratie voorkwam dat de stem lager werd door de puberteit, maar omdat de longen zich normaal ontwikkelden, gaf dit de man de stem van een jongetje en het stemvolume van een volwassene. Alessandro Moreschi is de enige castraat die zijn zang ooit heeft opgenomen, en de laatste om op te treden, want het castreren van jonge jongens werd in 1870 verboden in Italië. Zijn opnamen uit 1902 en 1904 in het Vaticaan voor The Gramophone & Typewriter Company geven ons een idee van hoe castraten klonken. 


4. Hungarian Dance No. 1 (1889)
Op 2 december 1889 werd Johannes Brahms opgenomen door Theo Wangemann – een vertegenwoordiger van Thomas Edison. De opnames bevatten maten 13-72 van Brahms eigen Hungarian Dance No. 1'. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de muziekopnames, maar de kwaliteit is door ruis erg slecht en men vond lang dat er geen muzikale waarde in zat. Moderne technieken hebben aangetoond dat je tijdens de opname Brahms kan horen praten en pianospelen.


3. Romance Op. 50 (1889)
De dezelfde vertegenwoordiger van Thomas Edison, Theo Wangemann, zag toe op een opnamesessie in Berlijn op 13 september 1889, waar Herr Krahmer (viool) en Herr Schmalfuß (piano) 'Romance Op 50' van Beethoven speelden. Dit zou de eerste opname van Beethoven's werk zijn, opgenomen in een tijd waarin meerdere mensen die Beethoven hadden gekend nog in leven waren.

2. The Lost Chord (1888)
Er waren andere stem- of zelfs muziekopnamen tussen 1860 en 1888, zoals een zilverpapieropname van Thomas Edison tijdens een demonstratie in een museum in St. Louis en Edison die 'Mary had a little lamb' zingt. Maar de volgende opname van een muziekstuk was in 1888, toen de opname van Arthur Sullivan van 'The Lost Chord' werd gepresenteerd tijdens een persconferentie in Londen ter gelegenheid van de introductie van Edison's geperfectioneerde versie van de fonograaf. Arthur Sullivan componeerde 'The Lost Chord' terwijl hij aan het ziekbed zat van zijn broer, die een paar dagen later overleed.

1. Au Clair de la Lune (1860)
Deze opname werd pas enkele jaren geleden ontdekt en men denkt dat het de oudste opname is van een menselijke stem. 'Au Clair de la Lune' is een Frans volksliedje uit de 18e eeuw. Een paar regels van dit lied werden gezongen door een vrouw en in 1860 op papier opgenomen met een fonautograaf door Édouard-Léon Scott de Martinville. Voor Edison had Scott de Martinville al bedacht hoe je een opname moest maken, maar kon er niet achter komen hoe ze af te spelen. Meer dan 100 jaar later, in 2008, werd de opname weer omgezet in geluid. Dit is best een prestatie! De opname is nogal krassend en een beetje spookachtig, alsof de eeuwenoude stem worstelt om te worden gehoord.

Ben je een liefhebber van oude opnamen, neem dan een kijkje bij onze Vinylplaten veiling om een paar vintage pareltjes te vinden voor je collectie. Je kan je ook hier registreren en met dit ene account kun je je eigen vinylplaten voor de veiling aanbieden! Je hoeft geen professional te zijn of een grote collectie te verkopen. Zelfs als je maar een of twee platen hebt die je wil omzetten in contant geld wil ons team van deskundigen graag zien wat je in de aanbieding hebt.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu