Gidsen en advies

Benieuwd naar de waarde van jouw oude Kuifje stripboeken?

Het is niet vreemd dat de strips over Kuifje in meer dan 70 talen zijn vertaald en dat er wereldwijd meer dan 200 miljoen exemplaren van zijn verkocht. De verhalen over reporter Kuifje en zijn hond Bobby hebben 'De Avonturen van Kuifje' tot een van de populairste strips in Europa (en misschien wel de wereld) gemaakt. Vraag je je af wat oude Kuifje-stripboeken waard zijn? Lees dan verder.

Dure stripboeken verkocht op Catawiki
Elke week veilen we zeer zeldzame Kuifje-albums voor veel geld. Dit zijn enkele van de stripboeken die we verkocht hebben op onze Hergé/Kuifjeveiling.

5. 'Tintin en Amérique' (Kuifje in Amerika) - alternatieve 1e editie €11.000
In deze uitgave reist onze held met zijn makker naar de VS. Dit album werd niet gepubliceerd door de gebruikelijke Kuifje-uitgever Casterman, maar door OgéO in 1934. Dit is waarschijnlijk het zeldzaamste Kuifje-album in zwart-wit, en daarom zeer gewild bij verzamelaars.



4. 'Les Bijoux de la Castafiore' (De Juwelen van Castafiore) €16.500
Van deze eerste editie werden er slechts 100 gedrukt. De rode band is zeer zeldzaam, waardoor dit een zeer gewild collector's item is.


3. 'Le Sceptre d'Ottokar' (De scepter van Ottokar) €22.500
Van dit album verschenen tijdens de eerste druk maar 500 exemplaren. Dit specifieke album is in bijna-nieuwstaat en werd gesigneerd door Hergé bij de officiële release op 9 november 1939. Hij schreef er ook een speciale opdracht in, en dat maakt dit album een uniek en historisch document.


2. 'Tintin au Pays des Soviets' (Kuifje in het land van de Sovjets) €30.000
Deze in 1930 verschenen versie van 'Kuifje in het land van de Sovjets' werd in excellente staat verkocht. Deze eerste druk, genummerd en gesigneerd door Hergé, werd verkocht voor €30.000.



1. 'Tintin au Congo' (Kuifje in Afrika) - ‘universeel’ exemplaar €39.000
Wat zo bijzonder is aan deze Kuifje, die in het Nederlands de naam 'Kuifje in Afrika kreeg, is dat hij gedrukt is zonder tekst in de ballonnen en zonder titel op de voorkant. Dit heet 'universeel' of 'avant la lettre' en was bedoeld voor de voorverkoop van albums in het buitenland. Er zijn slechts 10 geclassificeerde exemplaren in zo'n goede staat bekend.


Waar moet je op letten als je de waarde van je Kuifje-strips wilt weten?
Als je je oude Kuifje-albums bewaard hebt en wilt weten wat ze waard kunnen zijn, moet je op een paar dingen letten.

1. Staat
Als de albums eruitzien alsof ze zo uit de winkel komen, verhoogt dat de waarde. Maar als er een naam in is geschreven, de omslag los zit of vouwen heeft, daalt de waarde snel.

2. Taal
Uitgaven in diverse talen zoals Duits, Engels, Zweeds, Chinees, en veel andere talen zijn populair. Eerste drukken in het Nederlands zijn waardevol, maar Franse edities zijn meestal nog duurder.


3. Druk
Strips verschijnen vaak in verschillende varianten. De luxere uitgaven met harde kaft werden in kleinere oplages uitgegeven. Hoe minder exemplaren er zijn, hoe hoger de waarde.

Heb jij een goudmijn thuis? Je kunt je albums verkopen op onze online veilingen, waar ze gepresenteerd worden aan een publiek van 14 miljoen bezoekers! Registreer je eenvoudig als verkoper, en je kunt je albums direct aanbieden voor de veiling.

Of breid je liever je verzameling uit? Elke vrijdag gaan er nieuwe veilingen van start en zijn er nieuwe Kuifje-albums beschikbaar. Houd onze Hergé/Kuifjeveiling dus in de gaten, als je wilt weten welke nieuwe avonturen van Kuifje er worden aangeboden.

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu