Interviews

Interview met kunstadviseur en gast-curator Willem Baars

Elke week vindt u op Catawiki een divers aanbod aan kunst. Van iconische street art en pop art tot aan klassieke kunstwerken; er is voor ieder wat wils. Deze week springt onze speciale iconische kunstprinten veiling in het oog. Deze veiling is namelijk mede gecureerd door kunsthistoricus Willem Baars. Onze eigen kunstexpert Femke Lijklema ging met hem in gesprek en vroeg hem alles over deze bijzondere veiling. Ontdek snel wat Willem allemaal te vertellen heeft en wat zijn tips zijn voor het starten van een eigen 'iconic prints' collectie.

Over Willem Baars

Willem Baars is kunsthistoricus en verwierf bekendheid door zijn optredens in De Wereld Draait Door en met zijn boek ‘Wie bepaalt de waarde van kunst’. Hij is actief als taxateur, adviseur, galeriehouder, curator en publicist. Hij schreef columns voor het Financieele Dagblad en Vrij Nederland.

Al voor zijn studie Kunstgeschiedenis begon Baars met het verzamelen van kunst. Hij richtte in 1997 Baars Art Consultancy op, als een van de eerste bureaus dat zich richtte op advies, taxaties en de opbouw van collecties en in een vroeg stadium oog had voor de ontwikkelingen op de internationale kunstmarkt. Hij is tevens lid van meerdere keuringscommissies van zowel nationale als internationale kunstbeurzen, waaronder de Tefaf.


Willem Baars

Laten we het hebben over de verkoop, en hoe het idee tot stand is gekomen. Wat is jouw connectie met de aangeboden kavels? 

Ik denk dat Catawiki klaar is om een stap verder te zetten. Het platform groeit ontzettend snel, daarom lijkt het mij interessant als Catawiki dingen overneemt, zoals de ‘Curated Sales’, van de grote veilinghuizen met als doel ondermeer een hoger segment van de kunstmarkt toegankelijk te maken.

Een Curated Sale, wordt gedragen door iemand die niet bij het veilinghuis werkt. Hij of zij is mede bepalend voor de selectie van kunstwerken die voor een Curated Sale worden geselecteerd. Uit vier privécollecties heb ik werken gekozen van kunstenaars die ik in het verleden vertegenwoordigd heb zoals Anish Kapoor, Robert Bechtle en Ed Ruscha. Hun werk is door mij rechtstreeks aan verzamelaars verkocht. Dat maakt de collectie persoonlijk, omdat ik met al die werken een verbinding heb. Het is een mooie collectie, van internationaal niveau die ook in London of New York geveild zou kunnen worden.


Waar komt jouw voorliefde voor werk op papier vandaan?
Mijn voorliefde voor werk op papier is ooit begonnen omdat ik als zestienjarige met weinig financiële middelen begon, en tekeningen en grafiek het meest haalbaar waren. Los van mijn financiële reikwijdte bleek ik veel affiniteit met papier te hebben. En die liefde is er nog steeds, ook al doe ik er zakelijk minder mee dan vroeger. Tekenen heeft iets onverbiddelijks, het moet meteen goed zijn. De tactiliteit van papier vind ik boeiend. Papier vraagt het uiterste van een kunstenaar, juist in druktechnieken. Voor een kunstenaar is werk op papier een ware proeve van bekwaamheid. Bij een schilderij kan je veel meer verbloemen en wegpoetsen, de ‘naaktheid’ van papier is in die zin veel waarachtiger en directer.

Heeft een bepaald werk in deze veiling een persoonlijke betekenis voor jou? Waarom word je hier zo door geraakt?

Dat zijn er meerdere, maar ik vind vooral de Bechtle’s en de Ruscha’s erg goed. Het zijn etsen en aquatinten, uiterst geraffineerd gemaakt met specifieke druktechnieken die maar weinig kunstenaars beheersen. Deze bladen zijn gemaakt in de studio van Crown Point Press, in San Francisco, een wereldvermaard grafisch instituut. Naar die werken kan ik eindeloos kijken, juist door die ongrijpbare techniek en de kracht van de beelden. Ze boeien mij nog steeds.


Er zijn veel dingen om in overweging te nemen als het gaat om het bedenken van een interieur. Van meubilair tot muurdecoratie, tot kunst. Wat maakt een ruimte voor jou succesvol?

Dat verschilt per ruimte. Voor een goed interieur heb je onder andere goede kunst nodig. Het meubilair en het licht moeten goed zijn, meerdere stijlen door elkaar, en er moet goed over nagedacht worden. Dat is voor mij het belangrijkste. Het moet meer zijn dan slechts wat decoratie, het moet passen en blijven verwonderen.

Wat voor advies heb je voor nieuwe verzamelaars?

Zoek naar goede grafiek, geen posterachtige plaatjes.  Mooi gedrukt en met een kleine oplage. Grafisch werk van Bechtle kost tussen de €2000 en €4000, een schilderij tussen de €500.000 en €2 miljoen. Dat is een wonderbaarlijk verschil. Helemaal als je bedenkt dat de kracht van zijn grafische beelden niet minder is dan zijn schilderijen. Dat verschil is een kronkel in de kunstmarkt die moeilijk is uit te leggen. Het gaat uiteindelijk over het beeld waar je naar kijkt, en de emotie die het oproept. Kijk met je ogen en niet met je oren. Koop niet enkel grote namen, laat je niet verleiden, zorg dat je iets vindt waar je zelf iets mee hebt. Wees voorzichtig met kopen. Vraag jezelf af waarom iets goed is, en ga af en toe gewoon op je bek. Hoe meer vragen zo’n werk oproept, des te langer het blijft boeien.

Ben je geïnspireerd en wil je je eigen collectie beginnen? Onze speciale Iconic Print veiling (uit privécollecties) is de perfecte plek om te zoeken en te bidden op vele prachtige werken. De veiling is inmiddels gestart en sluit zaterdag 30 december 2017.

Verkoop je liever je eigen collectie? Word dan verkoper bij Catawiki. Wie weet zien miljoenen mensen van over de hele wereld binnenkort wel jouw kunstwerken voorbij komen in onze veilingen. 

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu