Geschiedenis

Een korte geschiedenis van de Volkswagen T1


Geüpdatet door Beulah | 20 november 2019


Het is meer dan 70 jaar geleden dat Volkswagen een bus introduceerde die gebaseerd was op hun eerste auto (de Kever) en tegenwoordig staat de Volkswagen T1 synoniem voor vrijheid, creativiteit en hoogstaand design. Onze oldtimerexpert Sander Houdel legt uit waarom deze iconische bestelbus zo geliefd is.


Hoe alles begon
Om het succes van het Volkswagenbusje te begrijpen, moeten we terug naar het begin. De bus is bedacht door Ben Pon, de eerste Volkswagen importeur. Pon zag in de Volkswagenfabriek in Wolfsburg een transportwagentje voor onderdelen, aangedreven door de motor van een Kever. De zogenoemde ‘plattenwagen’ kon niet op de openbare weg gebruikt worden, omdat de chauffeur achterop het voertuig zat, boven de motor. Pon zag een grote kans voor de Europese markt, waar volgens hem vraag was naar een dergelijk voertuig. Hij maakte een ruwe schets van de T1 in zijn agenda. Het werd een bus met ronde vormen, de motor achterin en het stuur voorin. Op basis van zijn schets ontwierp Volkswagen tussen 1947 en 1949 de Transporter, en liet vier prototypes aan het publiek zien.

Nostalgie
De T1 kent diverse varianten De meest gewilde T1 is absoluut de Samba. Met zijn 23 ramen en zonnedak, is het de meest luxe variant. Samba's werden in twee kleuren gelakt, maar het dak was altijd wit. Oorspronkelijk was de Samba bedoeld als tourbus voor in de Alpen. Aangezien het iconische design bij mensen gevoelens van nostalgie en reislust opwekt, is het geen wonder dat de T1 vandaag nog zo populair is.


Levensduur & exclusiviteit
Veel T1's, zelfs die van de eerste generatie, rijden nog steeds omdat ze ontworpen werden met een lange levensduur in het achterhoofd. En dat werkte. Een bijzonder duurzame uitvoering van de T1 is de Westfalia. De aanpassingen werden uitbesteed aan het bedrijf Westfalia-werke, die de T1 uitrustte met diverse uitklapbare zitplaatsen om te slapen, gordijnen, wastafel en bergruimte. Er werden maar ongeveer 1.000 Westfalia-uitvoeringen van de T1 gemaakt. Vanwege de exclusiviteit zijn ze populair bij VW-liefhebbers en verzamelaars. Wie vintage style wil kamperen, kan dat met een Westfalia nog steeds doen, dankzij zijn lange levensduur.


Bestelauto
Voor zakelijk gebruik maakte Volkswagen pick up-varianten met veel ruimte. Deze busjes zijn tegenwoordig nog erg in trek bij kleine ondernemers. De paar busjes die de tand des tijds doorstaan hebben, doen vaak dienst als food truck of vintage reclamebus, zoals die hieronder afgebeeld.

Waarde
De T1 is tegenwoordig een van de duurste Volkswagenbusjes in de wereld, vanwege de cultstatus en betrouwbaarheid. De duurste T1's zijn de Samba's, omdat ze zo zeldzaam zijn. De duurste T1 die op Catawiki geveild is, was een mooie, originele Volkswagen Samba Deluxe uit 1965, te zien op de foto hieronder. Hij bracht €95.000 op.


Bekijk onze meest recente Volkswagen veiling of meld je aan als verkoper op Catawiki.


Ontdek meer oldtimers | Duitse oldtimers | Volkswagen



Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Een geschiedenis van Volkswagen in drie auto's

De Volkswagen Kever: van nazi-uitvinding tot cultureel icoon

Hoe Volkswagen haar auto-export imperium deed groeien

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu