Gidsen en advies

Hoe bepaal je de waarde van je oude platenspeler?

Door Laura | 18 februari 2021

Iedereen die op zoek is naar warmte en nostalgie in hun muziek, moet eens kijken naar lp's. Vinyl platenspelers zorgen voor een ongeëvenaarde luisterervaring. Ze zijn de afgelopen jaren enorm in belangstelling gestegen omdat audiofielen en verzamelaars massaal voor hun retro-aantrekkingskracht zijn gegaan. Daardoor zijn platenspelers tegenwoordig iets waard. Als je er een hebt geërfd of een stoffig relikwie hebt gevonden op je zolder, dan onthullen hifi & audioapparatuur experts Denny Hoekstra en Ariel Cabello de factoren die je helpen de waarde van je platenspeler te bepalen.


Staat


Zoals bij alle techniek is de conditie uitermate belangrijk bij het bepalen van de waarde van een platenspeler. Een speler die niet werkt, ziet er misschien nog leuk uit als vintage decoratief item, maar zal niet zo waardevol zijn. Bovendien kan een platenspeler in slechte staat je kwetsbare vinylplaten gemakkelijk beschadigen.

 Ervoor zorgen dat de arm vrij kan draaien op een platenspeler is een basiscontrole die je kunt uitvoeren om de conditie te bepalen

Een platenspeler in goede conditie moet een vlakke basis hebben, de draaitafel moet vrij kunnen draaien en de arm moet zonder wrijving kunnen bewegen. De naald en cartridge moeten ook in goede staat zijn, zodat wanneer de platen ze raken, er geen schade mag optreden.

Brand


Veel bedrijven hebben in de loop der jaren platenspelers gemaakt, maar sommige merken produceren uiteindelijk betere modellen dan andere. De meest waardevolle platenspelers worden gemaakt door merken als Thorens Linn, Micro Seiki, Denon, Garrard, Technics en Rega. Dual, Kenwood en Marantz staan ook bekend om hun hoogwaardige kwaliteit. Ten slotte staat Bang & Olufsen al lang bekend om het maken van uitzonderlijke platenspelers. Als je een van deze bezit, zou je een hoogwaardige speler kunnen hebben.


Bang & Olufsen staat bekend om het produceren van kwaliteit


Model


Sommige modellen zijn echte toppers als het om grote waarde gaat. De Linn Sondek LP12 wordt begeerd onder verzamelaars. Het model werd geïntroduceerd in 1972 en de houten buitenkant zorgt voor een speler die zowel esthetisch als waardevol is. De goedkoopste exemplaren - in goede staat - kunnen rond de € 700 waard zijn, maar de prijzen gaan omhoog als er aanpassingen of extra onderdelen bij zijn. 



Vintage top platenspelers kunnen meer dan €10.000 opleveren

Garrard creëerde al eerder een iconische platenspeler: de Garrard 301/401. Dit model wordt gerekend tot de allerbeste vintage hifi. Omdat het nog steeds enorm populair is, kunnen deze stukken voor meer dan € 2000 worden verkocht. En voor vintage top platenspelers die door exclusieve merken worden verkocht, geldt dat ze meer dan € 10.000 kunnen opleveren.


Design


Hoewel beschadigde of kapotte platenspelers niet dezelfde waarde hebben als spelers die nog steeds perfect spelen, betekent dat niet dat kapotte spelers helemaal geen waarde hebben - maar houd er rekening mee dat veel verkoopplatforms, waaronder Catawiki, beschadigde spelers niet accepteren. Voor velen kunnen sommige platenspelers nog steeds waardevol zijn vanwege hun ontwerp. Terwijl platenspelerbedrijven zich in de jaren 60 en begin jaren 70 vooral richtten op het geluid door het produceren van hoogwaardige versterkers en luidsprekers, verschoof de focus eind jaren 60 en 70 naar geweldige ontwerpen. Dit was deels te danken aan het succes van Stanley Kubrik's 2001 'A Space Odyssey' en 'A Clockwork Orange'.

Enkele voorbeelden van zeldzame ontwerpen zijn onder meer de Audio Research XA - een van de eenvoudigste en best ontworpen draaitafels in de geschiedenis - Michell Transcriptors en Dieter Rams Designs, die opvallen door hun minimalistische ontwerp en hoogwaardige constructie. Hoewel de geluidskwaliteiten bij deze apparaten verschillen, blijven het zeer verzamelobjecten. 


Vlak het ontwerp niet uit - veel verzamelaars zullen een platenspeler kopen vanwege zijn esthetiek

De verschillende elementen zoals de staat, het merk, het design en het model maken het verschil als het gaat om de waarde van je vintage platenspelers. Uiteindelijk hebben platenspelers ook waarde op sentimenteel niveau, maar naarmate de tijd verstrijkt, is het de moeite waard om te overwegen of je ze voor wat geld van de hand zou willen doen.

____________________

Ontdek onze hifi en audioapparatuur categorie en ontdek onze uitzonderlijke platenspeler. Of registreer je als verkoper. 


Ontdek meer hifi en audioapparatuur | vinylplaten



Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Top 5 van duurste jukeboxen ooit gemaakt


Vinylplaten: verre geschiedenis of de toekomst?


Muziek als passie: interview met onze platen- en vinylexpert Jeroen Hamelink

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu