Gidsen en advies

Wat is de betekenis achter je geboortesteen?

Geschreven door Tom | 8 mei 2020


Weet je wat je geboortesteen is? Hoe zit het met de krachten die deze heeft? Het gebruik van geboortestenen is al eeuwen oud en men gelooft dat elke steen zijn eigen unieke helende krachten heeft. In de Gregoriaanse kalender worden geboortestenen per maand toegewezen; 12 verschillende stenen werden toegewezen aan de 12 maanden van het jaar, en als je sterrenbeelden ook meetelt dan kun je zelfs meerdere geboortestenen hebben. We vroegen edelsteenexperts Deborah Mazza en Naomi Howard om uitleg te geven over elke geboortesteen en de eigenschappen.


Januari – granaat


Granaat is er in veel verschillende kleuren, maar het is meestal de dieprode variant die wordt gezien als een geboortesteen. De steen dankt haar naam aan het Latijnse woord voor zaad ‘granatus’, omdat zij lijkt op een granaatappelpit. Voor degenen die in januari zijn geboren, zou granaat een brede vorm van bescherming bieden. "In de eerste plaats zou het een persoon in evenwicht brengen en versterken, hun wilskracht, eigenwaarde en weerstand vergroten en zelfs het immuunsysteem versterken", zegt Deborah. 

De granaat heeft ook nog een ander opvallend kenmerk: het is zeer reflecterend. Dit betekende dat veel reizigers tijdens de vroege middeleeuwen granaat (toen bekend als karbonkel) droegen om hen door de nacht te leiden. Dit is misschien de reden waarom de steen ook zou helpen om nachtmerries los te laten en je weg te verlichten in donkere tijden.Granaat zou bescherming bieden en het immuunsysteem stimuleren - perfect voor januari


Februari – amethist

De paarse steen van februari staat voor wijsheid. De naam is afgeleid van het oude Griekse verhaal van Dionysus (de god van de wijn) en Amethystos die werd veranderd in een beeld dat Dionysus dieppaars kleurde toen hij zijn wijnglas erover leegde. De Grieken beschouwden amethist als hulp bij het voorkomen van vergiftiging, vandaar dat hun bekers vaak bezaaid waren met de paarse steen. 

Tegenwoordig, zegt Deborah, wordt aangenomen dat de steen andere eigenschappen heeft dan alleen het bevorderen van nuchterheid en terughoudendheid. "Het verlicht stress en spanning, helpt bij verdriet en versterkt ook de verbeelding. Daarom wordt het beschouwd als een talisman van focus en succes". De Grieken geloofden dat deze steen dronkenschap voorkwam, maar het is ook een talisman van focus


Maart – aquamarijnHeel toepasselijk, staat deze ijsblauwe steen voor rust. Zijn poederachtige blauwe kleur roept beelden op van de zee en de lucht, en zeilers droegen het met zich mee op hun schepen om ervoor te zorgen dat ze kalm bleven, goed sliepen en in goede gezondheid bleven. Maar haar sereniteit reikt verder dan alleen reizen, legt Deborah uit. "Het is een uitstekend cadeau voor alle soorten sprekers (zowel presentatoren als docenten), omdat er wordt gezegd dat je in de moeilijkste situaties duidelijk en zonder woede kunt spreken".


Aquamarijn is de steen van rust en sereniteit, en zou een uitstekend cadeau zijn voor openbare sprekers


April - diamant

Wie in april is geboren, is gezegend met een van 's werelds kostbaarste stenen: de diamant. De oude hindoes geloofden dat diamanten werden gevormd door bliksemschichten en zelfs in meteorieten zijn kleine fragmenten van deze kristallijne edelstenen gevonden. Hoewel ze al lang stratosferische oorsprongsverhalen hebben veroorzaakt, zijn er meer eigentijdse, aardse verhalen - over macht, hebzucht en liefde.   

De diamant is dan ook een symbool van liefde en zuiverheid, zegt Deborah, maar ze hebben ook meer praktische eigenschappen. "Diamanten zijn geweldige geleiders en versterkers van energie, die positiviteit helpen door versterkende gedachten te projecteren rond degenen die ze dragen, terwijl ze de kansen vergroten om welvaart aan te trekken".Diamanten symboliseren liefde en brengen welvaart en versterking aan degenen die ze dragen


Mei - smaragd

Smaragden, lang gekoesterd door Cleopatra, zijn enkele van de zeldzaamste edelstenen ter wereld (en vrouwen hebben een specifieke impact op de smaragdenmarkt). Ze staan voor hoop en gelukzalig partnerschap, een schril contrast met Cleopatra‘s eigen relaties. "De smaragd brengt loyaliteit en zorgt voor gelukzaligheid", zegt Deborah. "En houdt relaties in evenwicht, daarom staat het bekend als de 'steen van succesvolle liefde'".Voor degenen die hopen op gelukkige relaties: er wordt gezegd dat smaragden 'succesvolle liefde' bevorderen, voor iedereen die niet Cleopatra is dan.


Juni - parel

Net als het sterrenbeeld (Tweelingen regeert het grootste deel van de maand), heeft juni twee gezichten of beter gezegd: twee geboortestenen - de parel en Alexandriet, hoewel de parel meestal de aandacht opeist. In tegenstelling tot de dubbelzinnige kenmerken van Tweelingen, zegt Deborah echter dat de parel een brenger van de waarheid is. "Het staat bekend als de 'steen van oprechtheid', omdat het de waarheid boven tafel brengt, de persoonlijke integriteit verbetert en iemand helpt zich te concentreren". Parels worden beschouwd als de stenen van de waarheid, en staan er bekend om persoonlijke integriteit te verbeteren. 


Juli - robijn


Voor degenen geboren onder de zomer- of winterzon (afhankelijk van het halfrond), is robijn de steen. Een dieprode edelsteen, die eigenschappen deelt met saffier, behalve dan de kleur. "Robijnen worden geassocieerd met passie en welvaart", zegt Naomi. "Het is in de eerste plaats een steen van liefde, vertrouwen, vitaliteit, kracht en seksualiteit. Veel van deze connotaties komen van de bloedrode kleur". Mensen geboren in juli, we hopen dat jullie dit lezen.Bloedrood in kleur, wordt van robijnen gezegd dat ze je bloed op gang krijgen op meerdere manieren.


Augustus - Peridoot


Dit olijfgroene juweel is weer een juweel dat in hoog aanzien staat bij de oude Egyptenaren. Haar vermogen om dezelfde zachte groene gloed uit te stralen, ongeacht de hoeveelheid licht, maakte het een symbool van schoonheid voor de Egyptenaren. Tegenwoordig gebruikt het signaalvernieuwing. "Peridoot is zeer nuttig voor het afstemmen op en reguleren van de levenscycli, zoals fysieke cycli, mentale of emotionele fasen, maar ook voor intellectuele vooruitgang", zegt Naomi. Er wordt ook gezegd dat het een persoon helpt sfeer te maken, voor de Leeuwen onder ons. Het is goed nieuws voor de Leeuwen - peridoot zou helpen om sfeer te brengen


September – saffier


De diepblauwe kleur van de saffier vormt niet alleen een kalmerende herinnering aan de zee, het zou volgens Naomi dezelfde kracht bevatten. “Saffier is heel goed voor het kalmeren en concentreren van de geest en het loslaten van mentale spanning. Het moedigt aan om de geest te openen voor schoonheid en intuïtie, brengt lichtheid en vreugde en herstelt de balans in het lichaam”.


Saffieren bezitten de kracht van het herstel van evenwicht en lichtheid voor het lichaam


Oktober - opaal


Oktober is vaak de tijd van het jaar waarin we het meest behoefte hebben aan voeding en dit is iets waar opaal mee kan helpen. "Opaal biedt zachte, verzorgende ondersteuning voor het emotionele lichaam", zegt Naomi. "Het helpt ook om zorgen, chronische stress en depressie te verlichten en is een perfect tegengif voor het genezen van onbewust vastgehouden pijn".


Misschien is de mooiste eigenschap van opaal nog wel het vermogen om onbewust vastgehouden pijn te genezen


November – topaas


Topaas is de steen van consistentie en vriendschap. Er wordt aangenomen dat het dragen van topaas rond je nek je kracht en intellect geeft. Terwijl topaas voorkomt in een scala van kleuren, is de blauwachtige variant de zeldzaamste van allemaal en er wordt gezegd dat elke drager een keur aan krachten krijgt. "Blauwe topaas weerspiegelt de energie van de geest en kennis", legt Naomi uit. "Het is in staat om iemands zelfvertrouwen te stimuleren, en het vermogen om te leren en te denken door middel van complexe concepten en ideeën. Het inspireert ook creativiteit."Wanneer je geconfronteerd wordt met een reeks complexe of moeilijke ideeën, zoek dan hulp bij topaas.


December - turkoois

Het jaar wordt afgerond met turkoois, dat wordt beschouwd als de steen van vriendschap. Het komt voort uit een lange handelsgeschiedenis die begon met een interessante Turkse traditie. Het ontvangen van een geschenk van turkoois zou je de mogelijkheid geven om gemakkelijk vrienden te maken - het enige nadeel was dat je eerst een vriend nodig had om je dit cadeau te geven. 

Toch is het een steen voor iedereen en een passend einde voor het slot van de kalender. "Turkoois geeft mannen en vrouwen op dezelfde wijze krachten, misschien vanwege de dubbele minerale samenstelling van koper- en aluminiumverbindingen", zegt Naomi. "Of het nu wordt gedragen of in je zak zit, het is altijd een talisman van geluk, succes en ambitie."Turkoois is de steen van vriendschap - een ideaal geschenk waarvan wordt gezegd dat het ontvangers helpt vrienden te maken

____________________


Haal de kracht van jouw geboortesteen in huis met onze wekelijkse edelsteenveilingen of deel in de magie door je te registreren als verkoper bij Catawiki.


Ontdek meer edelstenen | diamanten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Hoe vrouwen de edelstenenbranche veranderen


Een geschiedenis van smaragden verteld via drie vrouwen


Wat bepaalt de waarde van een edelsteen?

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!