Gidsen en advies

Hoe begin je een lp-verzameling?

Door Laura | 12 augustus 2020


Waarom zou je vinylplaten gaan verzamelen? Het spelen van lp's zorgt niet alleen voor een nostalgische ervaring, maar de vinylplaten-industrie is momenteel in opkomst. Of je nu verzamelt als investering of voor de lol, het starten van een platencollectie is loont zich zeer. Onze eigen vinylexpert, Jeroen Hamelink, deelt zijn tips voor als je net begint.


Welk type verzamelaar ben je?

Over het algemeen zijn er twee soorten verzamelaars van vinylplaten. Er zijn mensen die platen kopen voor investeringsdoeleinden; zoals het kopen van speciale edities om deze verzegeld te bewaren en op een later tijdstip met winst door te verkopen. En dan zijn er degenen die platen kopen puur om van de muziek te kunnen genieten. Natuurlijk kun je beide zijn. Je kunt een geweldige verzameling van fantastische albums aanleggen om je nostalgie te voeden en tegelijkertijd uitkijken naar een paar speciale edities of vinylplaten in nieuwstaat die je verzegeld laat en er alleen naar kijkt - dat wil zeggen tot je ze later kunt verkopen voor een leuke prijs. 


Het vinden van de juiste platenspeler


Als je vinylplaten verzamelt voor de luisterervaring, heb je een goede draaitafel met luidsprekers en een versterker nodig om het meeste uit het geluid te halen. Hoewel nieuwe remakes tegenwoordig vrij betaalbaar zijn, is een originele draaitafel vaak een betere keuze als je wilt genieten van de details en warmte van een vinylplaat. Philips en Denon zijn betrouwbare merken om uit te kiezen. Voor velen zijn platenspelers net zo‘n bron van passie als de platen. 

Het vinden van de juiste platenspeler is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste plaat


Wat te verzamelen?


Het hangt af van welk type verzamelaar je bent welke artiesten en albums je aan je verzameling moet toevoegen. Als je verzamelt voor het plezier van de muziek, ga dan gewoon voor waar je graag naar luistert. 

Als je echter verzamelt om te beleggen, zijn er andere dingen waarmee je rekening moet houden. Hoewel de artiest en het specifieke album grotendeels bepalen of een LP waardevol is, is de persing een ander belangrijk aspect om te controleren. Als je een hoogwaardige collectie wil, zoek dan naar eerste drukken uit het land van herkomst van de artiest (vaak de VS of het VK). Dit zijn over het algemeen edities in beperkte oplage en daardoor zeldzame vondsten. Andere gelimiteerde en speciale edities zijn ook geweldige verzamelobjecten - zoals de ongeschilde versie van het bananenhoesalbum van The Velvet Underground & Nico. Een ongeschilde uitgave van het albumcover met bananen van The Velvet Underground & Nico kan veel waard zijn


Hoe zorg je goed voor je vinylplaten


Of je nu vinylplaten verzamelt om door te verkopen of zelfs maar om naar te luisteren, het is belangrijk om deze goed te bewaren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat elk object dat je gebruikt voor opslag geen scherpe randen heeft, omdat deze de hoes van de plaat kan doen scheuren. Antistatische hoezen zijn een goede keuze als hoes, omdat deze je platen in goede staat houden. Zorg er ook voor dat de platen niet in een te krappe ruimte zitten, want anders wordt er druk uitgeoefend op het vinyl en loop je het risico dat de plaat breekt. Het is de moeite waard om je platen ook uit de buurt van hitte en vocht te bewaren en ze nooit op elkaar te stapelen. En maak ze schoon voordat je ze opzet, zodat zowel de plaat als de naald van je draaitafel niet beschadigd raken. Bewaar je platen uit de buurt van hitte en vocht en stapel ze nooit op elkaar - zo houd je ze veilig en beschermd


____________________

Vind de vinylplaat van je dromen in onze wekelijkse veilingen, of  word verkoper op Catawiki .

Ontdek meer hifi en radio  | platen/vinyl


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Zolderverhalen: Kim Meyers en haar levenslange liefde voor radio‘s

Hoe bepaal je de waarde van een oude platenspeler

Hoe maak je je vinylplaten schoon


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu