Inspiratie

De keuze van onze experts: lentekunstveilingen

De lente is een tijd om de zon in huis te halen, en optimaal profiteren van een gloednieuw seizoen van vernieuwing. Hoe kun je dit beter doen dan met een reeks speciale lentekunstveilingen waaronder een lentefotografieveiling en een lente-editie van onze klassieke en moderne internationale kunstveilingen. Het begint vanaf 16 maart (2018) en eindigt op verschillende dagen in de komende 2 weken. Kom kijken naar een aantal zeer uitzonderlijke kunstwerken in de veiling. Onze eigen experts zijn in het bijzonder enthousiast over enkele specifieke objecten, en hieronder delen ze die favorieten dan ook met ons. Bekijk deze hand-geselecteerde topstukken van onze eigen experts, waaronder meesterlijke werken van kunstenaars als Blanche Hoschedé Monet, Bartolomé Esteban Murillo, Rembrandt van Rijn en Robert Mapplethorpe.



  • Keuze van expert 1: De aanbidding der herders
  • Rembrandt van Rijn - 1650-1699 - ets
  • Schatting van de expert: € 750 - € 1.050

Rembrandt van Rijn is voor de meesten vooral een schilder en tekenaar, maar volgens vele anderen ervaar je het ware genie van Rembrandt in zijn etsen. Hij maakte zo‘n 290 prenten en zijn meesterschap als etser staat buiten kijf. De prachtige ets in deze veiling laat goed de tijdloze virtuositeit zien. Een unieke kans om een ets van Rembrandt te bemachtigen!

__________


  • Keuze van expert 2: Nitia sur le pont dans le jardin de Claude Monet
  • Blanche Hoschedé Monet - 1927 - olieverf op doek
  • Schatting van de expert: € 55.000 - € 65.000


Blanche Hoschedé Monet (1865-1947) was een Franse kunstschilder, die zowel de stiefdochter als de schoondochter van Monet was. Claude Monet huurde in 1882 een zomerhuis in Pourville en Blanche begon aan zijn zijde te schilderen. Sterk beïnvloed door zijn schilderachtige touch, is het soms moeilijk Monet‘s schilderijen te onderscheiden van die van Blanche Hoschedé. Natuur is de grootste inspiratiebron van Blanche Hoschedé Monet. Ze schilderde velden langs de Risle, waar populieren en dennen stonden. De meeste van haar kunstwerken werden buiten gemaakt, in Giverny en in de buurt van Rouen waar ze zich vestigde met haar man, Jean Monet, de zoon van Claude Monet, die met haar trouwde in 1897.

Van 1927 tot 2009 vonden vele tentoonstellingen van deze kunstenares plaats in Frankrijk en wereldwijd.


  • Keuze van expert 3: Ecce Homo
  • Toegeschreven aan Bartolomé Esteban Murillo and studio - 1665-1670 - olieverf op doek
  • Schatting van de expert: € 200.000 - € 300.000


Deze ‘Ecce Homo’, door Professor Enrique Valdivieso toegeschreven aan Bartolomé Esteban Murillo en zijn studio, is een prachtig voorbeeld van de techniek en de stijl van de meester uit Sevilla. Geschilderd tijdens zijn volwassen periode, laat dit schilderij Murillo‘s deskundigheid zien in het vastleggen van de fijne spieren van de romp met zijn penseelstreek, gebruikmakend van kleur en licht voor de subtiele contrasten die vorm aan de figuur van Jezus Christus geven. Spelend met dit contrast, slaagt de kunstenaar er meesterlijk in de verschillende texturen vast te leggen, van de zachtheid van de huid tot de ruwheid van de strengen die de polsen verbinden en de hardheid van de doornenkroon.

Murillo is in staat dat moment van diepe introspectie en emotie in het gezicht van Jezus op het canvas vast te leggen, en laat precies het moment zien waarop, met zijn blik naar een kant en naar beneden, hij heeft aanvaard wat zijn uiteindelijke lot zal zijn.

__________


  • Keuze van expert 4: Lo non ho mani che mi accarezzino il volto
  • Mario Giacomelli - 1987 - zilvergelatinedruk
  • Schatting van de expert: € 4.000 - € 5.000


Mario Giacomelli was een autodidactische fotograaf. Zijn werk wordt gekenmerkt door sterke composities en sterke contrasten. In de serie 'Ik heb geen handen om mijn gezicht te strelen' toont Giacomelli de wereld van jonge priesters. In zijn interpretatie van het tonen van het afgezonderde leven van deze priesters raakt hij aan de kinderlijke roes van deze priesters, dansend in de sneeuw. Dit is Italiaanse humanistische naoorlogse fotografie op zijn best.

Mario Giacomelli‘s werk vind je onder meer in de permanente collecties van het Museum of Contemporary Art in Turijn, het Metropolitan, New York, Museum of Modern Art in New York en het SF Moma.


  • Keuze van expert 5: Easington, County Durham, 1976
  • Graham Smith - 1995/96 - zilvergelatinedruk
  • Schatting van de expert: € 3.000 - € 4.000


Graham Smith, die vooral actief was in de jaren ‘70 en ‘80, toont de donkere plaatsen van het industriële Engeland met een zeer romantisch uitzicht. In dit opvallende beeld krijgen we inzicht in de arbeidersklasse gebieden waarop Smith zich richtte in zijn typische Engelse naoorlogse sociale documentairefotografie. Zoals aangegeven aan de huidige eigenaar en verkoper van dit object noemt Smith dit werk aan de achterkant van het frame "One of my favourite pictures.... Hope it gives some good feeling." En reken maar dat het dit doet! Graham Smith's werk kan worden gevonden in de permanente collecties van het Museum of Modern Art in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen.

__________


  • Keuze van expert 6: Anna with Self Portrait
  • Wolfgang Alexander Kossuth - 2004 - pastels op papier
  • Schatting van de expert: € 3.000 - € 4.000


Eclectisch kunstenaar geboren in Duitsland in 1947. Hij is vooral bekend als beeldhouwer, violist, dirigent en directeur van het theater Scala Opera in Milaan in de jaren ‘70. Het samengaan van beeldende kunst en muziek wordt uitgedrukt in zijn schilderijen door de vertegenwoordiging van beweging, waarbij het naturalisme van anatomische details overgaat in ritme.


  • Keuze van expert 7: Piatto Triangolare
  • Arnaldo Pomodoro - 2003 - metallisch aardewerk
  • Schatting van de expert: € 1.800 - € 2.000


Meesterlijke Italiaanse beeldhouwer die eind jaren ‘60 lesgaf in Stanford, en in contact kwam met de Beat-generatie en de grote Amerikaanse artiesten van die tijd zoals Rauschenberg en Rothko. Dit werk laat goed zijn gebruik zien van de spanning tussen materiële elementen en zuivere abstractie.

Je zult versteld staan van de indrukwekkende selectie van kunst en prenten die we in onze speciale lente kunstveiling van deze week aanbieden. Bekijk de veiling voor de volledige selectie en grijp de kans aan om een bod te plaatsen en zo een exclusief kunstwerk aan je verzameling toe te voegen. Iedereen kan deelnemen aan online veilingen van Catawiki; je hebt alleen een account nodig om te bieden, kopen en verkopen. Maak je gratis account vandaag nog aan en ontdek onze wekelijkse veilingen, samengesteld door ons eigen team van experts.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu