Geschiedenis

Schaakmat! Hoe bepaal je de waarde van je oude schaakstukken? Onze experts geven advies

De kans is groot dat je thuis een schaakset hebt. Als dat zo is, moet je die misschien eens goed bekijken, want hij kan een fortuin waard zijn! Onze interne experts leggen uit welke 3 factoren invloed hebben op de waarde van je oude schaakspel. Blijf lezen om erachter te komen wat je schaakset waard kan zijn.

Factor 1: Fabrikant
Net als met mode, auto's of luxe horloges, is de fabrikant een belangrijke factor die van invloed is op de waarde van schaaksets. Merken zoals Jaques of London, House of Staunton of Drueke zijn bekend om hun geschiedenis, vakmanschap en topontwerpen. Als je set gemaakt is door een fabrikant die goed bekend staat, kan dat je veel geld opleveren. Deze originele Jaques Staunton schaakset werd bijvoorbeeld verkocht op Catawiki voor €382!

Deze originele Jaques Staunton schaakset werd voor €382 verkocht op onze schaakveiling in 2017

Factor 2: Materialen

Alledaags of exotisch? Ook als jouw schaakset niet gemaakt is door een prestigieus schaakmerk, kan hij nog steeds waardevol zijn. De materialen waar de set van is gemaakt, hebben grote invloed op de waarde. Schaaksets kunnen gemaakt worden van veel verschillende materialen, variërend van plastic en palmhout tot marmer en goud. Hoe waardevoller de materialen, hoe waardevoller je set.

Deze schaakset van marmer en goud werd voor €300 verkocht op onze schaakveiling in 2017

Factor 3: Speciale edities
Waarom met een koning, dame, paarden en pionnen schaken, als dat ook met Darth Vader of Mickey Mouse op je bord kan? Er zijn schaaksets ontworpen met bijna elk thema dat je maar kunt bedenken, zoals Star Wars, Disney of zelfs de Slag bij Waterloo. Eigenzinnige en unieke sets zijn zeer gewild onder verzamelaars. Zij zijn bereid daarvoor flink in de buidel te tasten. In 2016 werd deze fantasyset, volledig gemaakt van legostenen, op onze veiling verkocht voor €560.

Deze fantasy Lego-schaakset werd in 2016 op onze legoveiling verkocht voor €560

Dit zijn dus enkele factoren die de waarde van schaaksets bepalen. Nu ben jij aan zet! Met slechts één account, kun je bij Catawiki bieden, kopen en verkopen. Maak een gratis account aan en bied je oude schaaksets aan op de veiling of doe zelf een bod op iets bijzonders. Misschien ben jij dan binnenkort de trotste eigenaar van een luxe of unieke schaakset.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu