Geschiedenis

De kenmerken van Bauhaus

Door Rosanne | 31 augustus 2020

Opgericht slechts een paar jaar nadat WO I Duitsland in een politieke, sociale en economische crisis achterliet, leidde Bauhaus een verschuiving in van emotioneel expressionisme tot rationeel, functioneel en meer zakelijk design. Walter Gropius werd benoemd tot directeur van de Bauhaus-school en betoogde dat het einde van de oorlog een nieuwe periode in de geschiedenis inluidde en dat daarom een nieuwe stijl nodig was om dat weer te geven. Hoewel het Staatliches Bauhaus maar 14 jaar heeft bestaan, heeft de school een blijvende erfenis nagelaten. Dit zijn de kenmerken die zijn leringen definiëren.

Het verenigen van kunst met ambacht en massaproductie

Walter Gropius definieerde het doel van de school om "een nieuw gilde van ambachtslieden te creëren, zonder de klassenonderscheidingen die een arrogante barrière tussen ambachtsman en kunstenaar opwerpen". In wezen betekende dit dat de ambachtelijke traditie werd samengevoegd met moderne technologie, om tegemoet te komen aan de behoeften van het systeem van massaproductie - een ideaal dat zowel praktisch als noodzakelijk was om het land opnieuw op te bouwen.

Vorm volgt functie

De Amerikaanse architect Louis Sullivan was een van de eersten die de beroemde uitdrukking 'vorm volgt functie' gebruikte.Deze eenvoudige zin werd een van de fundamentele ideeën van Bauhaus. Het betekent dat bij design een vorm altijd moet worden gebruikt voor zijn functie in plaats van zijn esthetische aantrekkingskracht. Het nut zou op de eerste plaats moeten komen en buitensporige versieringen werden vermeden. 

Eerlijke materialen

Volgens de leermeesters van Bauhaus moeten materialen de ware aard van objecten en gebouwen weerspiegelen. Dit betekende dat de school van Bauhaus leerde om materialen niet aan te passen of te verbergen omwille van de esthetiek. De constructie van een object of gebouw was niet verborgen maar juist een integraal onderdeel van het ontwerp.

Het Bauhausgebouw in Dessau (Duitsland) van binnen

Minimalisme

De minimalistische stijl van Bauhaus kunst, architectuur en design weerspiegelde deze ideeën van functionaliteit en eerlijke materialen. Beïnvloed door bewegingen als modernisme en De Stijl, en als tegenbeweging naar de art deco en art nouveau stijlen, waren Bauhaus-kunstenaars voorstander van lineaire en geometrische vormen, terwijl bloemige of kromlijnige vormen werden vermeden. Alleen lijn, vorm en kleur zijn belangrijk. Al het andere was onnodig en moest worden verminderd.

Totaal kunstwerk

Het idee van het ‘Gesamtkunstwerk’ vormt de kern van Bauhaus. Een synthese waarin meerdere kunstvormen worden verenigd door architectuur. Een gebouw was niet alleen een leeg schip voor de Bauhaus-school, het was een element van het totale ontwerp en alles daarbinnen voegde toe aan het totale concept.

____________________

Bauhaus-objecten zien er als belangrijke kunstwerken nog steeds verrassend eigentijds uit. Vind je eigen stuk Bauhaus-meubels in onze designveilingen of registreer je als verkoper.

Meer weten Bauhaus  | design  | moderne en hedendaagse kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu