Geschiedenis

De kenmerken van Bauhaus

Door Rosanne Schipper | 23 mei 2018

Opgericht slechts een paar jaar nadat de Eerste Wereldoorlog Duitsland in politieke, sociale en economische crisis achterliet, was er een verschuiving van emotioneel expressionisme naar rationeel, functioneel en meer zakelijk ontwerp. Walter Gropius werd benoemd tot directeur van de Bauhaus-school en betoogde dat het einde van de oorlog een nieuwe periode in de geschiedenis in gang zette en daarom was een nieuwe stijl nodig om dat te weerspiegelen. Hoewel het Staatliches Bauhaus slechts 14 jaar bestond, heeft de school een blijvende erfenis achtergelaten. Dit zijn de kenmerken die de leer bepalen.

Het verenigen van kunst met ambacht en massaproductie

Walter Gropius definieerde het doel van de school om "een nieuw gilde van ambachtslieden te creëren, zonder de klassenonderscheidingen die een arrogante barrière tussen ambachtsman en kunstenaar opwerpen". In wezen betekende dit dat de ambachtelijke traditie werd samengevoegd met moderne technologie, om tegemoet te komen aan de behoeften van het systeem van massaproductie - een ideaal dat zowel praktisch als noodzakelijk was om het land opnieuw op te bouwen.

Vorm volgt functie

De Amerikaanse architect Louis Sullivan was een van de eersten die de beroemde uitdrukking 'vorm volgt functie' gebruikte. Deze eenvoudige zin werd een van de fundamentele ideeën van Bauhaus. Het betekent dat bij design een vorm altijd moet worden gebruikt voor zijn functie in plaats van zijn esthetische aantrekkingskracht. Het nut zou eerst moeten komen en buitensporige versieringen werden vermeden.  

Eerlijke materialen

Volgens de leraren van Bauhaus moeten materialen de ware aard van objecten en gebouwen weerspiegelen. Dit betekende dat de school van Bauhaus leerde om materialen niet aan te passen of te verbergen omwille van de esthetiek. De constructie van een object of gebouw was niet verborgen maar was een integraal onderdeel van het ontwerp.

Het Bauhausgebouw in Dessau (Duitsland) van binnen

Minimalism

De minimalistische stijl van Bauhaus kunst, architectuur en design weerspiegelde deze ideeën van functionaliteit en eerlijke materialen. Beïnvloed door bewegingen als modernisme en De Stijl, en als tegenbeweging naar de art deco en art nouveau stijlen; waren Bauhaus-kunstenaars voorstander van lineaire en geometrische vormen, terwijl bloemige of kromlijnige vormen werden vermeden. Alleen lijn, vorm en kleur zijn belangrijk. Iets anders was onnodig en moest worden verminderd.  

Gesamtkunstwerk

In de kern van Bauhaus ligt het idee van het ‘Gesamtkunstwerk’, een synthese waarin meerdere kunstvormen worden verenigd door architectuur. Een gebouw was niet alleen een leeg schip voor de Bauhaus-school, het was een element van het totale ontwerp en alles daarbinnen voegde toe aan het totale concept. 

____________________

Bauhaus-objecten zien er als belangrijke kunstwerken nog steeds verrassend eigentijds uit. Vind uw eigen stuk Bauhaus-meubels in onze Bauhaus en Beyond designveiling of registreer je als verkoper.

Meer weten Bauhaus | design | moderne en hedendaagse kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!