Geschiedenis

Expertadvies: Hoe bepaal je de waarde van je boeddhistische beelden

Door Surya Rutten en Sarah Le Helley | 6 juni 2018

Zowel antieke als meer recente boeddhistische beelden kunnen waardevolle verzamelobjecten zijn, aangezien de meeste mensen ze om hun schoonheid kopen. In dit artikel vatten experts Surya Rutten en Sarah Le Helley samen waar je op moet letten en wat belangrijk is wanneer je een boeddhistisch beeld koopt. Maar er is een verschil tussen wat een antiek stuk waardevol maakt en wat een recenter beeld waardevol maakt, daarom hebben we dit artikel in twee delen opgesplitst. Benieuwd welke factoren de waarde van jouw boeddhistische beeld bepalen? Lees verder.

Antieke beelden

Factor 1: Soort beeld

Boeddhisme omvat een breed scala aan goddelijke wezens: bijvoorbeeld Tara, Mahakala, Yaksha, Devas en Bodhisattva. Deze goden zijn een vorm van Boeddha of Aziatische geesten en lokale goden die onderdeel van het boeddhistische rijk zijn geworden en naast Boeddha bestaan. Het type beeld, de stijl, pose en iconografie kunnen bijdragen aan de waarde ervan. Je kunt de betekenis van een Buddhabeeld bepalen door te kijken naar zijn houding (asana) en de manier waarop hij zijn handen houdt (mudra). Elke traditionele pose verwijst naar een belangrijke gebeurtenis in het leven of de vorige levens van de historische Boeddha; Er zijn meer dan 100 poses die deze momenten uitdrukken.

Factor 2: Periode en land

Vroege vergulde bronzen beelden uit China en Tibet zijn momenteel gewild, waardoor beelden uit deze landen meer waard zijn. Dit vergulde figuur uit de 17e eeuw (Tibet) werd bijvoorbeeld voor € 2200 verkocht op een Catawikiveiling in 2018. Een bronzen figuur van het kind Boeddha uit de 17e eeuw uit China werd zelfs voor meer verkocht: € 3.472

Links: verguld figuur uit de 17e eeuw uit Tibet. Rechts: bronzen figuur van het kind Boeddha uit de 17e eeuw China  

Factor 3: Staat

Koop altijd kwalitatief goede boeddhistische beelden; hoe beter de staat, hoe waarschijnlijker het zijn waarde zal behouden. En vergeet niet, restauraties doen niet altijd af aan de waarde. Neem contact op met onze experts om erachter te komen hoe het met jouw boeddhistische beeld zit.

Andere kenmerken

Er zijn verschillende andere kenmerken die aan de waarde van je boeddhistische beeld bijdragen. In sommige gevallen heeft een beeld een merkteken van de periode, een datum of de naam van de opdrachtgever. Dit kan je beeld interessanter en waardevoller maken omdat er dan een verhaal aan je beeld vastzit. Neem dit Qianlong Amitayus beeld bijvoorbeeld, dat € 10.000 opleverde op onze veiling - meer dan het dubbele van wat onze expert had geschat! Het merkteken uit de periode op het beeld droeg bij aan de hoge verkoopprijs.

Verguld bronzen Qianlong Amitayus beeld

Zorg ervoor dat je standbeeld authentiek is, goed gemaakt en met artistieke waarde. Natuurlijk hebben de grootte en het materiaal soms invloed op de waarde, maar nog belangrijker is: is het standbeeld attractief? Heeft het dat 'je ne sais quoi' waarmee het zich onderscheidt? Een fragment van een Boeddhabeeld met een zeer mooie gelaatsuitdrukking kan in feite meer waard zijn dan een intact, zeer vroeg bronzen beeld uit de 17de eeuw dat geen fraaie gelaatsuitdrukking heeft. De meeste mensen kopen immers boeddhistische beelden om hun schoonheid.

Beelden van na 1950

Factor 1: Staat en Formaat

In de veiling leveren Boeddha's in goede staat en met kolossale afmetingen de hoogste biedingen op. Deze hebben meestal vreedzame expressies, en bootsen de traditionele kenmerken van Boeddha na zoals zijn serene mededogen voor de mensheid. Deze zeer gewaardeerde exemplaren worden zorgvuldig verguld en kunnen worden ingelegd met turkoois of glaspasta kralen. Veel van onze kopers op Catawiki zoeken kwalitatief hoogwaardige, decoratieve beelden met een aanzienlijk formaat. Beelden van meer dan 50 cm hoog worden zeer gewaardeerd, zoals dit beeld van Buddha (62 cm), dat voor € 620 werd verkocht.

Factor 2: Kwaliteit van vakmanschap

Ga op zoek naar gegoten beelden van goede kwaliteit, door vooral goed te kijken naar de gelaatstrekken en de onderkant van het beeld. Verfijnde en symmetrische kenmerken zijn aantrekkelijker voor bieders.


Groot bronzen Boeddhabeeld uit eind 20ste eeuw Thailand, 62 cm hoog

Factor 3: Materialen en andere kenmerken

Andere belangrijke kenmerken om rekening mee te houden zijn de materialen die voor het beeld gebruikt zijn. Zorgvuldig vervaardigde iconen in brons of messing, met koraal of turkoois - zelfs imitatie glaspasta-stenen - zijn zeer gewild. Deze kenmerken, gecombineerd met een verfijnd vervaardigd perspectief, helpen je de waarde van je boeddhistische beeld te voorspellen.  

____________________

Ben je gevallen voor deze beelden? Houd onze Boeddhismeveiling in de gaten voor een nieuwe selectie elke week. Registreer je hier als je het boeddhistische beeld dat je uit China of Tibet hebt meegenomen wilt verkopen. 

Ontdek meer Boeddha | Bodhisattva | boeddhisme

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu