Geschiedenis

Catawiki kunstexpert Michiel Vliegenthart over de tentoonstelling van Escher in Leeuwarden

Geschreven door Michiel Vliegenthart | 17 juni 2018

Na 120 jaar verbaast het werk van M.C. Escher nog steeds het publiek wereldwijd en dit jaar vindt een speciale tentoonstelling plaats in zijn woonplaats Leeuwarden. In onze gesprekken met deskundigen overhandigen we de metaforische pen aan één van onze deskundigen om een onderwerp in hun vakgebied te bespreken en in deze editie praat senior kunstexpert Michiel Vliegenthart over zijn favorieten van deze tentoonstelling getiteld Escher op reis.

Als er één tentoonstelling is dit jaar die je moet zien is het zeker Escher op reis in het Fries Museum in Leeuwarden. 80 originele prenten, 20 tekeningen en foto's van de internationaal vermaarde kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972) zullen tentoongesteld worden. M.C. Escher werd 120 jaar geleden op 17 juni geboren in Leeuwarden, dus het is vrij spectaculair dat dit jaar zijn werken zijn tentoongesteld in zijn woonplaats in een bijzondere tentoonstelling.


Foto: het Fries Museum. Alle rechten voorbehouden.

In deze tentoonstelling kun je iconische prenten bekijken, evenals de minder bekende werken, die samen de artistieke ontwikkeling van de technisch begaafde grafisch ontwerper tot wereldberoemde kunstenaar tonen. Een paar werken kunnen voor het eerst in decennia worden bekeken of zelfs voor de eerste keer ooit in Nederland. Escher heeft fans van alle leeftijden over de hele wereld en het is niet voor niets dat Catawiki meerdere keren per jaar een succesvolle prentenveiling aan zijn werk besteedt.

Hoe meer je in M.C. Eschers verbijsterend oeuvre duikt, des te fascinerender het wordt en des te meer raadsels het tegelijkertijd oproept. Het is niet alleen uiterst slim, maar ook tijdloos en volstrekt uniek, dat zul je niet bij veel kunstenaars vinden. Zijn artistieke reis volgen in deze tentoonstelling is zeer interessant.

Escher woonde en werkte voor een groot deel van zijn leven in het buitenland. In de vroege jaren 30 werkte hij in Italië en men denkt dat hij hier zijn gelukkigste jaren beleefde. De tentoonstelling toont veel werken uit deze tijd van zijn leven, inclusief de houtgravure 'San Cosimo, Ravello,' (1932).

Foto: het Fries Museum. Alle rechten voorbehouden.

Een ander topstuk in de tentoonstelling (en ook één van mijn favorieten) is de lithografie 'Convex and Concave' (1955). In deze print ontleedt Escher een stuk van de mediterrane architectuurstijl. Op een duizelingwekkende manier verbindt hij verschillende perspectieven die tegelijkertijd botsen. Escher zei hierover: "Kun je je voorstellen dat ik langer dan een maand ononderbroken aan deze prent zat te denken omdat al mijn pogingen niet altijd eenvoudig genoeg waren om het te vatten?" Eschers eerdere pogingen kunnen bekeken worden in de tien voorstudies die ook tentoongesteld zijn, samen met de oorspronkelijke lithografische steen die hij gebruikte voor het afdrukken.

'Convex and Concave' (1955) © the M.C. Escher Company B.V. Alle rechten voorbehouden. www.mcescher.com

Ook te bekijken in Leeuwarden is de houtsnede getiteld 'Sky and Water I' (1938), een van Eschers eerste geslaagde pogingen om zijn stijl van het zogenaamde oppervlak uit te werken. Op een onnavolgbare manier laat de kunstenaar vogels en vissen in elkaars omgeving overgaan. De prent krijgt gunstige reacties en de pers prijst Escher voor zijn 'nieuwe stijl'. In feite zijn deze prenten zijn nog steeds immens populair onder Escher verzamelaars. Een persoonlijk ondertekend 'Sky and Water II' houtsnede - ook uit 1938 en uit de collectie van de eerste eigenaar - werd verkocht via Catawiki voor € 21.000, en vond zijn weg naar een kunstliefhebber.

Foto: het Fries Museum. Alle rechten voorbehouden.


De tentoonstelling in het Fries Museum in Leeuwarden loopt tot 28 oktober 2018. Voor meer informatie over waar en wanneer Escher op reis te zien is, bezoek je de website van het Fries Museum.

____________________

Ontdek meer Escher kunstdrukken

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu