Geschiedenis

Zo breng je kunst tot leven: Van Goghs 'Slaapkamer in Arles'

Door Abby | 1 augustus 2018

In dit artikel herscheppen we Vincent van Goghs ‘Slaapkamer in Arles’. Dit schilderij uit de 19e eeuw is ongetwijfeld een van de beroemdste werken van Van Gogh. Hij schilderde er 3 versies van, die te zien zijn in Amsterdam, Parijs en Chicago. Als je de tentoonstelling “Van Gogh’s Bedrooms” in Chicago hebt gezien, heb je zijn meesterwerk waarschijnlijk al tot in detail kunnen bewonderen: de slaapkamer werd daar nauwkeurig nagebouwd. Echt indrukwekkend. Ook jij kunt deze slaapkamer opnieuw tot leven laten komen, met objecten uit onze veilingen. Lees verder om te ontdekken welke objecten onze expert speciaal daarvoor geselecteerd heeft.


Kunst

Om een goede replica te maken van Van Goghs ‘Slaapkamer in Arles’, moet je wat kunst aan de muren hangen. Het landschap boven het bed van Van Gogh is onbekend, of mogelijk een landschap van de meester zelf. Een 19e-eeuws landschap past dus perfect in je replica. “Een Frans Barbizon-landschap zou het goed doen,” zegt onze interne kunstexpert Daniel Heikens.

Een voorbeeld van een 19e-eeuws Barbizon-landschap, verkocht op onze Klassieke kunstveiling

Shop Franse Barbizon-landschappen

De portretten aan de muur zijn zelfportretten en een portret van zijn moeder. Elke maand organiseren we een themaveiling met klassieke portretten waar je een brede selectie portretten uit de late 19e eeuw vindt die prima passen in de scène die Van Gogh schilderde. Wil je de slaapkamer iets moderner maken, dan kun je bijvoorbeeld een portretfoto ophangen in plaats van een schilderij. Voor welke stijl je ook kiest, als je zoekt naar een portret van een dame en een zelfportret, zit je altijd goed.

Links: 'Portret van een oude dame' door Eugène LAGIER (1817-1892) Rechts: Ritratto di fanciulla con cappello door een anonieme schilder (19e eeuw) 

Shop portretten

Meubels

De stoelen in de slaapkamer in Arles zijn boerenstoelen met rieten zitting. Dergelijke stoelen werden veel gebruikt in de late 19e eeuw en vroege 20e eeuw. Je vindt ze zo nu en dan bij onze curiosaveiling.

19e-eeuwse stoelen met rieten zitting, verkocht op onze Curiosaveiling

Shop stoelen met rieten zitting

Van Goghs bed is eenvoudig en stevig. Soortgelijke bedden uit de 19e eeuw vind je op de veiling, als je je precies aan de periode wilt houden. Je kunt ook kiezen voor een 20e-eeuws houten bed met dezelfde eenvoudige charme, zoals het eiken bed hieronder.

Een massief eikenhouten bed uit het begin van de 20e eeuw uit onze Curiosaveiling

Shop bedden

Een ander essentieel meubelstuk in deze slaapkamer is het nachtkastje of tafeltje naast het bed van Van Gogh. Een nachtkastje uit de tijd van Louis Philippe zou goed staan, omdat het past in de tijdsperiode. De eenvoudige lijnen en minimale versieringen passen bij de rest van het meubilair.

Dit 19e-eeuwse Franse mahoniehouten nachtkastje uit de tijd van Louis Philippe is geveild op onze Antiekveiling

Shop Louis Philippe

Voor de finishing touch heb je wat 19e-eeuws antiek nodig op het tafeltje. Van Gogh had een waterkan en -kom naast zijn bed, een borstel en enkele flesjes. Flesjes uit de apotheek of parfumflesjes passen mooi bij de look die je gecreëerd hebt. Bij je speurtocht naar antiek kun je binnen het kleurenschema blijven en bijvoorbeeld zoeken naar iets blauws voor op de tafel. Een andere optie is je aan de tijdsperiode te houden, en uit te kijken naar 19e-eeuws antiek. Natuurlijk kun je ook je eigen draai geven aan de slaapkamer in Arles en het kleurenschema en de tijdsperiode alleen als inspiratie gebruiken.

Een selectie uit ons 19e-eeuws antiek waarmee je Van Goghs 'Slaapkamer in Arles' tot leven kunt brengen, inclusief apothekersflesjes, een zilveren borstel en Victoria Ware-waskom en waterkan.

Shop 19e-eeuws antiek

Bij onze wekelijkse veilingen is een wereld aan kunst, antiek en meubilair te ontdekken. Laat je tijdens het browsen inspireren door de kunst en ontdek elke week het nieuwe aanbod.

Meer ontdekken Van Gogh | Kunst | Antiek

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu