Interviews

Kunstenaar Matt Lambert over zijn nieuwe tentoonstelling, het Britse Rijk en dagelijkse afleidingen

23 augustus 2018

Matt Lambert is een Britse kunstenaar waar we al lange tijd fan van zijn. We spraken eerder met hem over zijn werk en zijn vorige tentoonstelling. Dat interview kun je hier lezen. Momenteel heeft hij een nieuwe tentoonstelling in Brighton die op 25 augustus opent en loopt tot 2 september. Als je er niet bij kunt zijn, kun je zijn werk ook zien en kopen in de veiling die tegelijkertijd met de tentoonstelling loopt. Tijd om bij te praten met Matt.

Gefeliciteerd met je nieuwe tentoonstelling! Kun je ons een beetje vertellen over je nieuwe collectie?

De tentoonstelling heeft als titel VIEW, een nuttige vage titel die mijns inziens de thema's van de collectie samenvat: verschillende standpunten, de standpunten die we innemen en van waaruit we dingen/onderwerpen bekijken en de kijk die we op onszelf hebben. Een deel van het werk is een uitbreiding op voorgaande thema's, namelijk mijn Lucha en Superhero kids serie die beide maskers en identiteit verkennen. Een deel is compleet nieuw; mijn Observations serie gaat helemaal over de manier waarop verschillende mensen kunst bekijken in galerieruimten en de Off curriculum werken op cricketbats reflecteren mijn veranderende visie op het Britse Rijk door de jaren heen.

Hoe is jouw kijk op het Britse Rijk veranderd door de jaren heen?

Ik heb op school niets geleerd over het Britse Rijk. "Empire" betekende voor mij de slechteriken in Star Wars. Ik was me volledig bewust van de positieve kanten van de Britse geschiedenis maar minder bewust van de donkere kant van ons koloniale verleden. Een toespraak van Shashi Tharoor bij de Oxford Union tijdens een debat over de gevolgen van het Britse imperialisme voor India bracht dit echt duidelijk onder mijn aandacht.

Ik denk niet dat ik alleen sta in mijn onwetendheid; in een recente YouGov enquête liet 59% van de Britten weten het Britse Rijk te zien als iets om trots op te zijn. Inderdaad onze hoogste onderscheidingen zijn de CBE, OBE en MBE (Commandant/Officer/Lid van het Britse Rijk). Ik ben zeker niet de meest aangewezen persoon om de positieve en negatieve aspecten van het Britse Rijk tegen elkaar af te wegen, maar wat zeker is is dat we niet genoeg openlijk over dat laatste praten. Er wordt, curieus genoeg, wel eens gezegd dat we "India cricket hebben gegeven" - vandaar dat ik de cricketbats als doeken gebruik, met daarop Britse keizerlijke officieren die helmen dragen van andere rijken die als minder rooskleurig worden gezien.

Twee schilderijen door Matt Lambert in de serie 'Off curriculum'

Hoe is je werk veranderd sinds je laatste solo-expositie in 2017?

Hopelijk is het verbeterd! Ik wilde mezelf echt uitdagen in technisch opzicht dit jaar. Ik ben over het algemeen aangetrokken tot schilderen met levendige kleuren en grote contrasten in licht en schaduw, maar met dit werk wilde ik me ook concentreren op de subtiliteiten van kleur en toon, maar ook de nuances van lichaamstaal en proberen om de gedachten en gevoelens hiermee vast te leggen. Dit waren de belangrijkste drijvende krachten achter de Observation serie. Deze schilderijen zijn eenvoudig, maar zijn technisch zeer uitdagend om te maken. Galerijen gebruiken meerdere lichtbronnen, dus de manier waarop het licht de kijkers raakt betekent dat er zeer weinig tonale variatie is. Subtiliteit in kleur wordt daarom veel belangrijker, hard op zoek naar die kleine variaties in de donkere en lichte kanten.

Thematisch gaan ze over de naleving van subjectiviteit: de reacties van verschillende mensen op hetzelfde ding. In het dagelijks leven gaan we allemaal te snel om veel weg te geven. Onze hoofden zitten vol met duizenden gedachten en afleidingen. In de galerieën of musea daarentegen hebben we de neiging om onszelf toe te staan te vertragen en zo onze belangstelling te richten op één enkel onderwerp. Met meer aandacht denk ik dat wij meer via onze lichaamstaal communiceren over hoe we de kunst ervaren.

Afleidingen liggen natuurlijk altijd net om de hoek: onze telefoons, het volgende kunstwerk, de persoon die zojuist de ruimte binnenloopt. Niveaus van interesse variëren ook enorm, sommigen van ons vervelen zich zeer snel terwijl anderen elke keer minutenlang achter elkaar worden ondergedompeld. Het is dus de prachtige verscheidenheid aan de reacties die ik probeer te vangen in mijn onderwerpen, vaak door hen alleen van achter te bekijken.

De kunstwerken in de schilderijen zijn allemaal geblokt met een enkele kleur want deze serie gaat niet over de foto's op de muren, het gaat over de ervaring van de kijkers naar kunst en hoeveel ze variëren.


Matt Lambert - Observing #6

Dus de aankomende veiling wordt gesteund door een tentoonstelling in Brighton, Verenigd Koninkrijk, kun je een beetje meer uitleggen over deze wending ten opzichte van een traditionele show?

Dit is vorig jaar zeer succesvol gebleken voor mij. Mijn show KIND was de meest succesvolle die ik tot nu toe heb gehad. Ik denk dat dit wegens het live aspect van het veiling-element is. Kijkers kunnen daar persoonlijk het werk in het echt zien en vervolgens in de Catawikiveiling kijken en daar een bod uitbrengen. Het feit dat de werken geveild werden was echt een gespreksonderwerp.

Je hebt een TEDx-talk gedaan in februari van dit jaar, hoe was die ervaring?

Dat was een hele uitdaging! In eerste instantie werd ik benaderd door de Universiteit van East Anglia om het praatje te doen, nadat ze hadden gelezen over mijn werk in de Engelse krant The Telegraph. Het ging over Britse kunstenaars die hun werk zelf verkopen via Catawiki getiteld "Vijf Britse kunstenaars die de moeite waard zijn om in te investeren". Het doel van TED is dat sprekers een enkele idee kunnen bespreken dat het waard is om te verspreiden. Ik gebruikte dit als uitgangspunt om de relatie uit te leggen tussen mijzelf en mijn worstelingen met mijn geestelijke gezondheid, de liefdadigheid die ik heb georganiseerd getiteld Pass It On Africa en mijn kunst. Dit bleek eigenlijk zeer reinigend. Hard nadenken over je proces om een 18 minuten durende toespraak te produceren die hopelijk iets heeft dat het beluisteren waard is, dwingt je echt om na te denken over waar de drive voor je ideeën ligt. Ik denk dat de nieuwe richtingen in mijn werk de vruchten van dit proces zijn.

Je kunt de TED Talk van Matt hier zien.


Matt Lambert - Don't be so sure that the monster isn't you

Wat kunnen we verwachten op de tentoonstelling?

"Dit is de grootste verzameling van werk die ik ooit heb geproduceerd. Op het moment dat ik dit schrijf, ongeveer een week voordat de tentoonstelling begint, ben ik nog steeds dagelijks nieuwe stukken aan het maken. In totaal zullen er 26 nog nooit eerder vertoonde werken zijn. Ik kom ook met een nieuw boek met werken getiteld "Selected works for sale", veel limited edition prints en kleine potloodschetsen voor iedereen.“

Zit er een favoriet werk tussen dat wordt aangeboden op de aankomende veiling?

Observing #7. Dit is een van de werken die een keerpunt vormen. Deze komen weinig voor bij kunstenaars, ik denk een per jaar als je geluk hebt en wanneer het gebeurt moet je klaar zijn om de kans te grijpen. Zoals de meeste, was het een strijd en was er een aantal fouten die hebben geleid tot een nieuwe esthetiek. Ik geniet echt van de integratie van met balpen getekende elementen naast het gebruik van verf en de ruimte die de figuren innemen voor te stellen in plaats van ze getrouw te beschrijven. Ik denk dat dit de toekomstige richting markeert waarin mijn werk zal gaan.

Matt Lambert - Observing #7

Is er nog iets dat je met onze lezers zou willen delen?

De tentoonstelling is geopend van zaterdag 25 augustus tot zondag 2 september, van 10.00 uur tot 15.00 uur bij Fishing Quarter Gallery, Brighton seafront. Iedereen is welkom bij de private view op zaterdag de 25e om 18.00 uur.

____________________

Je kunt de Kunst van Matt Lambert veiling bezoeken van 24 augustus tot en met 3 september.

Ontdek meer schilderijen | street art | moderne kunst

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu