Geschiedenis

Expert aan het woord: 'The Meg' – een zeldzame glimp onder de prehistorische zee

Door David Leggett | 27 augustus 2018

In 'expert aan het woord overhandigen we de metaforische pen aan een van onze experts om een onderwerp te bespreken dat onder zijn of haar expertise valt. In deze editie geeft natuurhistorisch expert David Leggett, geïnspireerd door de succesfilm 'The Meg', ons een glimp onder de oppervlakte van de prehistorische zee en onthult hij de realiteit achter de diepzeereuzen: de megalodon.

__________________

Over de hele wereld zit het publiek op het puntje van de stoel terwijl ik dit schrijf, bijtend op hun nagels wanneer kapitein Jonas Taylor - gespeeld door Jason Statham (zelf een voormalig Olympische duiker van de hoge duikplank) - wordt opgeroepen om zijn ex-vrouw en haar collega wetenschappers te redden. Ze zitten in een onderzoeksduikboot vast op het diepste punt van de oceaan, de Marianentrog. Enkele jaren eerder was Taylor getuige geweest van de vernietiging van een nucleaire onderzeeër op de bodem van de zee door een onbekende, mogelijk uitgestorven, zeereus. En ja, je raadt het al...dit was niets minder dan een onwaarschijnlijke overlever uit de prehistorie, een megalodon haai!

Als de enige overlevende van deze onwaarschijnlijke onderwateraanvallen is Taylor de voor de hand liggende kandidaat om “naar beneden“ af te reizen.

Beschouwd als een van de grootste en meest krachtige zeeroofdieren die ooit bestaan heeft, wijzen fossiele resten van de oude megalodon haai of Carcharocles Megalodon (zijn volledige wetenschappelijke naam), erop dat deze diepzeereus een lengte van 18 meter kon bereiken. Met zijn grote kaken heeft zijn beet een kracht van tot 110.000 tot 180.000 Newton (24.000-41.000 lbf), en zijn tanden waren dik en robuust, gebouwd om een prooi te grijpen en botten te breken - geen wonder dat de megalodon als bijnaam ‘big tooth‘ kreeg!


De afbeelding hieronder toont een vergelijking tussen een tand van een megalodon en die van een moderne witte haai.

afbeelding:  Brocken Inaglory

Het verschil in grootte geeft een idee van de omvang van de megalodon, een echte reus van 18 meter lang; terwijl rechtsonder een levensgrote sculptuur van het schepsel centraal staat op Mexico's Museo de la Evolución de Puebla, samen met een set van replica‘s van kaken - een echt monster!


afbeelding: Sergiodlarosa

Ze leefden tijdens het Mioceen - ongeveer 23 tot 2,5 miljoen jaar geleden - tot aan het einde van het Plioceen - een tijdperk dat normaliter verbonden is met de grote zoogdieren op aarde zoals de wolharige mammoet en de wolharige neushoorn - het is moeilijk om je voor te stellen dat deze prehistorische land- en zeedieren naast elkaar bestonden. Op dat moment zou het zeker niet veilig geweest zijn "om terug het water in te gaan" (vrij naar Steven Spielbergs 1975 haaienfilm, "Jaws").

Of een moderne megalodon rustig op de bodem van de Marianentrog in de westelijke Grote oceaan zou wachten tot er een lunch voorbijkomt in de vorm van een duikbootje is een andere kwestie – verondersteld is dat hij al een miljoen jaar uitgestorven is, dus dan zou dit bijzondere monster wel eerder de aandacht hebben moeten trekken van de wetenschap, zou je denken. Maar goed, dat is natuurlijk de magie van films.

Om deze dramatische, filmische herverschijning van een dergelijke diepzeereus te vieren, organiseren we hier bij Catawiki een speciale Megalodon – fossiele haaientandenveiling, die live gaat op vrijdag 31 augustus en waarvan de biedingen sluiten op zondag 9 september 2018. Met zo‘n 30 of meer van deze dodelijk scherpe en gekartelde exemplaren om uit te kiezen, is er vast wel een bij waar jij je tanden in zet, toch?

De megalodontanden die in deze eenmalige veiling worden aangeboden, zijn allemaal van topkwaliteit, variërend in grootte, vorm en kleur - van 8,8 tot bijna 15 cm lang! Ze werden allemaal gevonden voor de kust van North Carolina - of er een bij zit die afkomstig is uit de Marianentrog dat weten we niet...

Ontdek meer haaien | haaientanden | fossielen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu