Geschiedenis

Affiches uit de verloren wereld van oceaanstomers

Geactualiseerd door Laura | 12 juli 2022

De gigantische oceaanschepen die de wereldzeeën bevoeren van de jaren 1890 tot de jaren 1960, stonden ooit bekend als de Titanen van de Zee. Ze stonden voor een ultieme luxe-ervaring in reizen. Terwijl de komst van vliegreizen het einde van de oceaanstomers inluidde, lieten ze een opvallende visuele geschiedenis achter. Enkele van de grootste reclametalenten uit de vroege 20e eeuw werden ingehuurd om advertenties te maken voor de oceaanstomers. Zeventig jaar later zijn hun kunstwerken nog net zo sprekend als toen.

Holland-Amerika Lijn door Wim ten Broek, 1936


Dit is misschien wel de beroemdste Nederlandse art-deco-poster. Het iconische ontwerp maakte reclame voor de Holland-Amerika Lijn, die Rotterdam met New York verbond. Een tijdloos design van Wim ten Broek (1905-1993), die zich duidelijk liet inspireren door de affiches van Cassandre, met diagonale lijnen en lage perspectieven. Een prachtig detail is het witte silhouet van een kleine zeilboot voor de gigantische oceaanstomer.


Holland America Line, SS Nieuw Amsterdam door Reyn Dirksen, 1953

Ook dit is een reclameposter voor de Holland-Amerika Lijn, daterend uit het midden van de vorige eeuw. De maker is Reyn Dirksen (1924-1999). Op de poster staat de SS Nieuw Amsterdam, dat door velen werd gezien als het mooiste schip van de Holland-Amerika Lijn. Talloze Nederlandse kunstenaars en ontwerpers droegen bij aan het interieur. De tekst op de poster vat alles samen: “It's Good to be on a Well-run Ship". Dirksen creëerde een diagonaal vogelperspectief van het kleurrijke, mondaine leven op het dek.

Norddeutscher Lloyd Bremen - Anoniem, 1930

Een art-deco-poster in Japanse stijl uit ongeveer 1930. Dit anonieme kunstwerk diende als reclamemateriaal voor de Norddeutscher Lloyd, die vanuit Bremen voer naar India, China en Japan. De poster is vooral indrukwekkend vanwege de geavanceerde drukprocessen, en als gevolg daarvan de prachtige kleuren. De letters, het schip en de kersenbloesems werden gedrukt in metallic goud, wat prachtige combineert met de oranje maan en de zwart met blauwe achtergrond.

Cie Transatlantique, Paquebot ville de Tunis door A. Brenet, circa 1960

De Compagnie Générale Transatlantique stond overzees bekend als de Franse lijn. Hij telde veel paquebots: vracht- en postschepen die ook passagiers vervoerden. Voor de bestemmingen - inclusief de Franse Antillen, Venezuela en Tunesië - werd reclame gemaakt door lokale vrouwen af te beelden voor de binnenlopende schepen. De Franse schilder Albert Brenet (1903-2005) werkte geregeld voor het Franse spoorwegbedrijf en luchtvaartmaatschappijen, maar was in de eerste plaats maritiem schilder. De afwisseling van bijna-fotorealisme en schetsmatige penseelstreken is typerend voor zijn artistieke stijl.

Marseille, Porte de l'Afrique du Nord (1929) door Roger Broders, 1929


Deze Marseillaanse poster uit 1929 is uitgegeven door de Franse spoorwegmaatschappij Paris-Lyon-Mediteranée (PLM). Te zien zijn de vele stoomschepen die vanuit de mediterrane haven vertrokken naar Noord-Afrika. Ontwerper Roger Broders (1883-1953) was het meest bekend om zijn art-deco-scènes van de stranden van de Côte d’Azur en skigebieden in de Alpen.
 

Ontdek meer schepen | affiches |maritieme artefacten


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:
Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu