Inspiratie

Fantastische vondsten: een koolstofhoudende chondriet type CR2 meteoriet

Geschreven door Trevor Boyd | 14 September 2018

Soms komen schatten letterlijk uit de lucht vallen, zoals maar weer bleek bij de fantastisch vondst van deze week: een enorme koolstofhoudende chondriet type CR2-meteoriet. Hij is onderdeel van de exclusieve meteorietveiling (14-23 september) van deze week. Onze Natural History deskundige Trevor Boyd legt uit waarom deze meteoriet een schat is die de moeite waard is.

Meteorieten zijn waardevol om twee redenen: vanwege hun zeldzaamheid of hun belang voor de wetenschap. Voor dit exemplaar gelden ze allebei!

Zeldzaamheid

De koolstofhoudende chondriet type CR2 meteorieten behoren tot de zeldzaamste. Ze zijn zeer gewild onder verzamelaars van meteorieten en de meeste exemplaren die te koop worden aangeboden wegen doorgaans slechts een paar gram. We zijn verheugd om dit uitstekende exemplaar met het enorme gewicht van 712 gram aan te bieden! Dit maakt dit bijzondere exemplaar uniek en zeer gewild!

Wetenschappelijke waarde

Koolstofhoudende chondrieten behoren tot de oudste materialen in het zonnestelsel, met een geschatte leeftijd van meer dan 4,5 miljoen jaar. Ze worden ingedeeld volgens hun samenstelling en petrografie (minerale samenstelling). Ze kunnen een zeer breed scala van organische stoffen bevatten, inclusief aminozuren, waarvan wetenschappers veronderstellen dat ze belangrijke voorlopers zijn voor het ontstaan van leven in het heelal. In het geval van het type CR staat C voor Carbonaceous en de R voor de Renazzo meteoriet in Italië.


De koolstofhoudende chondriet Type CR2 meteoriet is in de veiling tot 23 September 2018 

Herkomst

Meteorieten vind je op verschillende locaties over de hele wereld, vooral in hete droge woestijngebieden aangezien deze omgeving betekent dat ze beter geconserveerd zijn en veel gemakkelijker te vinden zijn dan in sterk begroeide gebieden. Deze meteoriet werd gevonden in de Sahara, een bron van vele prachtige meteorieten. Een Marokkaanse koopman kocht hem eind jaren 90, en hij werd aan het begin van deze eeuw verkocht op de mineralenbeurs van Barcelona. Hij werd verkocht als een normale chondriet, maar de koper voelde dat er iets bijzonders mee was, en dat was er inderdaad.

Authenticiteit

De koper, Gabriel, kwam uit Alicante en behoorde tot de eerste meteorietverzamelaars van Spanje. Hij bleef volhouden dat deze meteoriet een koolstofhoudende chondriet was, en Adrian Contreras Gomez, een ervaren Spaanse meteorietverzamelaar en -handelaar, hielp hem deze theorie te bevestigen met een analyse. Hij nam een monster mee naar de Universiteit van Barcelona om door de prestigieuze Jordi Llorca te laten analyseren, die in 2017 bevestigde dat dit inderdaad een authentiek CR2-type was. Adrian veilt dit fantastische object nu.

____________________

Je kunt op deze unieke vondst bieden in onze Exclusieve Meteorietenveiling van 14 tot 23 september 2018.

Ontdek meer meteorieten | fossielen | fibula

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu