Nieuws

Keuze van de expert: Eric Toonen selecteert de hoogtepunten uit de munten- en bankbiljettenveiling van deze week

Door Thomas | 31 oktober 2018

In ’Keuze van de Expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items die nu in de veiling worden aangeboden. Deze week selecteert onze munten-expert, Eric Toonen, vijf uitzonderlijke objecten voor u uit onze munten- en bankbiljettenveilingen.


1. Spanje - Felipe V (1700 - 1746) - 8 escudos - Ceca de México, 1743. Ensayador M.F. - Goud

Dit is je kans om een echte schat te bezitten! In de Spaanse muntenveiling van deze week vind je drie van de meest iconische en gewilde Spaanse munten. Deze 8 Escudos uit Mexico werd in 1743 geslagen, als een symbool van de faam van koning Felipe, die het Franse centralisme naar Spanje wilde brengen. Deze zeldzame munt is in extreem goede staat en is bijna volledig van goud gemaakt.

2.  Denemarken - Den Danske Brigade – 5 Kroner (1947-1958) - SPECIMEN - Pick M11 - SB 705s

Het Koninklijke Deense Ministerie van oorlog gaf deze legeruitgave uit voor een klein contingent van Deense soldaten, die waren gestationeerd in bezet Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Deze denominaties zijn gelithografeerd met reguliere ontwerpen op papier en hebben een niet-geïdentificeerd lijnwatermerk en zijden draden. Specimens van deze bankbiljetten worden maar zelden aangeboden! In de exclusieve bankbiljettenveiling van deze week ontdek je deze en nog veel meer denominaties, die alle specimens zijn.

3.  Ptolemaeïsch Egypte - Ptolemaeus III Euergetes (246-222 BC) - AV mnaieion of octodrachme - Postuum uitgave van Alexandria, onder Ptolemaeus I

Een van de hoogtepunten van onze Exclusieve antieke muntenveiling, is deze NGC gecertificeerde VF (5/5 - 4/5) AV Mnaieion of Octodrachme van Ptolemaeus III Euergetes (246-222 v.Chr.). Deze interessante postume uitgave van Alexandrië (ref: Svoronos 1117. SNG Copenhagen 196), werd geslagen onder Ptolemaeus IV, ca. 221-205 v.Chr. Op de voorzijde staat de buste van de vergoddelijkte Ptolemaeus III, die een stralende kroon en een aegis draagt, en over zijn linkerschouder houdt hij een drietand vast. De munten laten ook de centrale tand zien die versierd is met een lotus kruisbloem. Op de achterkant staat het opschrift 'ΠTOΛEMAIOY-BAΣIΛEΩΣ' en toont een stralende kroon en een hoorn des overvloeds, met een tros druiven hangend aan de zijkant. De tekens 'ΔI' zijn hieronder weergegeven.

4. China, Duitsland - Medaille 1898 – Bezoek van Li Hung Chang aan Duitsland - Brons

De eerste keer dat de Chinese regering Duitsland bezocht was op 3 juli 1895. Na het bezoeken van de kroningsceremonie van Tsaar Nicolaas II, nam de Chinese minister Li Hongzhang, - samen met zijn delegatie van 45 man – een trein naar Berlijn, waar ze in het Caesar Hotel verbleven. De Duitse regering maakte gedetailleerde afspraken voor dit bezoek. Zij maakten het Li Hongzhang naar de zin met zijn hobby's: sigaren roken en naar lijsters luisteren. Op 24 juni ging de Chinese minister naar Hamburg om Bismarck te bezoeken. Voor deze gelegenheid werd deze medaille gemaakt, om zijn reis naar Hamburg te gedenken. Je vindt deze medaille deze week in de Chinese en Oost-Aziatische muntenveiling .

5.  Orde van Malta, Portugal - Manuel Pinto - 30 Taris 1761 - Zilver

D. Manuel Pinto da Fonseca verdiende het recht om zijn mantel te versieren met de koninklijke kroon, net als een koning. Da Fonseca was verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het eiland Malta en droeg bij aan de pacificatie van het eiland, waar hij deze munt in zijn naam liet slaan. De tram die de route van de stad doorloopt heet 'Pinto'. Die kenmerken achtergelaten door de erfenis van deze grootmeester zijn nu nog steeds duidelijk aanwezig. 

____________________ 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu