Gidsen en advies

Keuze van de expert: bekende fotografen doneren hun werk voor War Child

Door Simone | 8 november 2018

In ’Keuze van de Expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Voor deze editie hebben we een heel bijzondere veiling: de eerste 'EYE for all' fotografieveiling ooit voor het goede doel. Daarnaast worden de foto's van de veiling op 14, 15 en 16 november op de buitenkant van de Melkweg geprojecteerd! De veiling loopt van 9 tot 16 november en de gehele opbrengst gaat naar War Child; een goed doel dat kinderen en jonge mensen in conflictgebieden psychosociale ondersteuning biedt, onderwijs stimuleert en kinderen beschermt tegen oorlogen. Fotografie-expert Daniel Heikens deelt de kavels in de veiling die je niet wilt missen. 


1. Jimmy Nelson

Voor zijn project 'Before They Pass Away', bracht Jimmy Nelson bijzondere stammen van over de hele wereld in hun natuurlijke omgeving in kaart. Hij schenkt dit prachtige XXL Collectors Edition boek: een exclusieve en gesigneerde limited edition waarvan slechts 500 exemplaren bestaan, inclusief drie gesigneerde prints. 

2. Micky Hoogendijk

Micky Hoogendijks fotografie wordt gedefinieerd door heldere, iconische beelden die dwars door de ziel gaan. Haar spel tussen verlichting en de camera leidt tot een magisch resultaat. Haar werk bestaat uit religieuze en mythologische thema's. Voor EYE doneert zij het portret ‘Sheltered’. "Het werk gaat letterlijk over het feit dat ik dit mooie, jonge meisje wilde behoeden voor de boze buitenwereld."

3. Hans Withoos

'Heart over brains' is een print uit de meest recente serie van Hans Withoos: Withoos meets Withoos. Zijn voorvader, de 17e-eeuwse schilder Matthias Withoos, was beroemd over de hele wereld. Met Hans zijn verrassende toevoegingen aan het werk van Matthias, werpt Hans Withoos een nieuw licht op de 17e eeuw. 

4. Brooks Kraft

Als Witte Huis-fotograaf voor TIME magazine heeft Brooks Kraft 10 jaar Amerikaans presidentschap vastgelegd in meer dan 50 verschillende landen. Vooral zijn portretten van Barack Obama zijn meesterwerken. Voor EYE for all doneerde hij een speciale limited edition van 1/1 van Obama in Rain.

5. Marco Borsato

Marco Borsato is al meer dan twintig jaar een ambassadeur van War Child. Hij doneerde een bijzonder werk, waarover hij zegt: "Water is de bron van leven, vooral hier in Afrika. Het is onmisbaar hier, in de buurt van de grens, waar duizenden vluchtelingen de grens oversteken naar Oeganda."

6. Raymond Rutting

Het werk 'Domino' was onderdeel van de dubbele tentoonstelling 'Faces of Aruba' van Raymond Rutting en Marco Borsato. Fotojournalist Rutting was Nederlands Fotograaf van het Jaar in 1997 en 2004. De donatie bevat een gesigneerd exemplaar van het boek 'Aruba'. 

Over de veiling

"Let's make art an investment in humanity.“ 
- Annet de Graaf

EYE for all is een initiatief van iPhone fotograaf Annet de Graaf, i.s.m. Catawiki. Zij ontwikkelde het concept tot een jaarlijks evenement: een tentoonstelling die is bedoeld als een plaats waar fotografie en fondsenwerving samen kunnen komen. De opbrengst gaat naar het project Safe Spaces van War Child. Dit gaat over het creëren van plekken waar kinderen uit conflictgebieden de kans krijgen zich te ontwikkelen tot gezonde volwassenen, via psychosociale hulp, onderwijs en bescherming. Om zo veel mogelijk kinderen te helpen die zijn getroffen door de oorlog, zijn meer Safe Spaces noodzakelijk.

____________________

Deze foto‘s kunnen allemaal worden gevonden in de Warchild fotografieveiling (9 - 16 november 2018).

Ontdek meer fotografie | foto's | camera‘s

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu