Inspiratie

Keuze van de expert: Eric Toonen selecteert de top-items uit de munten- en bankbiljettenveiling van deze week

Door Thomas | 12 december 2018

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze muntenexpert, Eric Toonen, diverse bijzondere stukken uit onze munten- en bankbiljettenveilingen voor je.


1. Palestina - 500 mils 1939 - 6c


De Palestijnse pond was van 1927 tot 1948 de munteenheid van het Brits mandaat Palestina. Hij werd tussen 1948 en 1952 ook gebruik als munt in de staat Israël, voordat de Israëlische lire werd geïntroduceerd. De Palestijnse pond werd vanaf 1949 verdeeld in 1000 mils en 1000 pruta in Israël. Het was ook de munteenheid van Transjordanië tot 1949, het jaar waarin de Jordaanse dinar werd geïntroduceerd. De munt werd op de Westelijke Jordaanoever nog gebruikt tot 1950. In de bankbiljettenveiling van deze week vind je dit zeldzame biljet van 500 Palestijnse mils, uitgegeven in 1939.



2. Portugal - Monarquia - D. Maria II (1834–1853) - Pataco (40 réis) 1833 - Lóios - Porto - Zeldzaam – Koper


Na het Beleg van Porto, tijdens de liberale wraak in 1833 onder het bestuur van Maria II van Portugal, werd het noodzakelijk het monetaire huis te veranderen in het convent Dos Lóios. Bij de introductie van de eerste munten heerste de angst dat het publiek ze niet zou accepteren. Om de authenticiteit en circulatie van deze nieuwe munt te garanderen, werden verschillende echtheidsbeschrijvingen gepubliceerd. In de Portugese muntenveiling van deze week vind je deze zeldzame Pataco (40 réis uit 1833.



3. Nederland, 10 gulden, 1840/37 overslag - Willem I - Goud


Wist je dat de 10 gulden uit 1840 een variëteit kent op basis van de munt van 10 gulden uit 1837? Het muntmeesterteken veranderde, maar er restte nog bewijs van het vroegere muntteken, de fakkel. Deze zeldzame variëteit vind je in de muntenveiling NL/BE (exclusief).



4. Romeinse Rijk - tremissis, Aelia Pulcheria (414 - 453 d.C.) Constantinopel – Goud


Een van de top-items uit de exclusieve oude muntenveiling is deze gouden tremissis van Aelia Pulcheria, de zuster van Theodosius II (AD 402-450) en de dochter van Arcadius. Aelia werd benoemd tot Augusta in 414 na Christus en fungeerde als voogd van haar jongere broer Theodosius II. De voorzijde van deze specifieke tremissis toont haar gedrapeerde buste, samen met het opschrift ‘AEL PVLCHERIA AVG’ (Aelia Pulcheria Augusta). Op de achterkant staat het opschrift ‘CONOB✱’ (Constantinopoli Obryzum, of Constantinopel, 1/72 pond puur goud) en een Latijns kruis pattée in een krans. Deze tremissis is van een zeldzaam soort, in het bijzonder deze EF-kwaliteit.


5. Muntenveiling Vorstenhuis Bourbon (Napels en Sicilië)


Deze week kun je kennismaken met een speciale veiling gewijd aan het Koninklijk Huis de Bourbon; het koninklijke huis dat langer dan een eeuw regeerde in Napels en Sicilië. In deze veiling vind je veel munten van hoge kwaliteit en enkele zeer zeldzame stukken. Een daarvan is deze prachtige 10 Grani Siciliani uit 1836, waarvan er nog maar 10 bestaan!


____________________

Meer ontdekken Munten | Bankbiljetten

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:








Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu