Geschiedenis

Een expert aan het woord: De geschiedenis van blauw porselein

Door Simone | 15 januari 2018

Zo nu en dan geven we de metaforische pen door aan een van onze experts om een onderwerp te bespreken dat onder zijn of haar expertise valt. In het kader van Blue Monday vertelt Aziatische kunstexpert Cristina Ortega ons een beetje over de geschiedenis van blauw porselein.

Blauwe bloemen

Blauw en wit porselein heet Qinghua in het Chinees, wat blauwe bloemen betekent, verwijzend naar de bloemen die boeddhisme symboliseren. Het is ongeveer 1000 jaar geleden ontstaan, en het is het bekendste en meest voorkomende porselein van China.


Dit onderglazuur porselein is versierd met een blauw pigment dat kobalt heet. Het kobalt wordt toegepast op het porselein en dan verhit op 1200 graden met het glazuur. Daarom noemen we het 'undercover blauw'. Het resultaat is een ongelooflijk diepe kleur, die niet vervaagt met de tijd en na eeuwen bijna in perfecte staat bewaard blijft.

De technologie kwam pas tot wasdom in het tijdperk van de Yuan (1279-1368) en is het resultaat van culturele uitwisselingen. Gedurende die periode vestigden moslims vanuit Perzië handelsposten in China en importeerden ze kobaltoxide. Blauw was één van de favoriete kleuren van moslims, omdat het "de schat in de woestijn" — water symboliseert. Tijdens de Ming periode (1368-1644), werd blauw en wit porselein het reguliere porselein en het bereikte zijn hoogtepunt tijdens de regeerperiode van keizer Kangxi (1661-1722).


Blauw porselein werd gebruikt op de buitenlandse markt met vormen zoals deze bak voor levensmiddelen (links) of deze kapstok (rechts).

Het werd ook gebruikt voor de export naar het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië zoals deze kommen die in China zijn gemaakt voor het Vietnamese hof in Hué. Europa was de belangrijkste exportmarkt voor blauw porselein vanaf het begin van de productie, met vele geïmporteerde stukken tijdens de 17e eeuw zoals deze kom, en duizenden stukken die in de 18e eeuw werden geïmporteerde als gebruiksvoorwerp, maar ook ter decoratie werden gebruikt.


In Europa haperde de technologie voor het maken van porselein in de 18e eeuw. De eerste voorbeelden van porselein waren aan het begin van de 18e eeuw in Nedersaksen en in 1753 in Frankrijk. Ook al gebruiken we nu dagelijks porselein wanneer we onze koffie drinken, destijds was porselein een luxe die alleen was weggelegd voor de adel.

Over Cristina Ortega

Cristina werd verliefd op Aziatische kunst toen ze op 9-jarige leeftijd Chinatown in San Francisco bezocht. Sindsdien is ze altijd geïnteresseerd geweest in dit verzamelgebied; zo zeer zelfs dat, zodra ze de kans had, haar eigen winkel opende toen ze 20 jaar oud, waarbij ze kunst verkocht en tegelijkertijd bleef studeren.

____________________  

Vind deze objecten en meer in onze Aziatische antiekveiling (Blue Moday).

Ontdek meer Aziatisch antiek | Exclusieve Aziatische kunst en objecten | Aziatische curiosa

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:



Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu