Inspiratie

Keuze van de expert: Eric Toonen selecteert de top-items uit de munten- en bankbiljettenveiling van deze week

Door Thomas | 20 februari 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze muntenexpert, Eric Toonen, diverse bijzondere stukken uit onze munten- en bankbiljettenveilingen voor je.


1. Portugal - Maria II (1834-1853) - 2500 réis 1851 - goud

Tijdens het bewind van de eerste constitutionele koningin van Portugal, Maria II, vonden veel belangrijke veranderingen plaats. Ze regeerde over het koninkrijk Portugal na een zware periode van Franse invasies. Tijdens haar bewind werd het Hof in Brazilië geïnstalleerd en werd dat land onafhankelijk. In Portugal brak de burgeroorlog uit tussen liberalen en absolutisten en het land nam het decimale stelsel aan in deze periode. Deze zogenoemde ‘halve kroon’ 2500 réis, representeert het symbool van de eerste munten uit die periode. Je vindt een van deze munten, in bovengemiddelde staat, in de muntenveiling (Portugees) van deze week.


2. Italië - 80 lire 1821 - Turijn - Vittorio Emanuele I - goud

Vittorio Emanuele I belandde opnieuw op de troon in Sardinië, na de nederlaag van Napoleon in 1815. Het decimale systeem was net geïntroduceerd in Sardinië en deze munt volgde, gebaseerd op het nieuwe stelsel. In onze muntenveiling (Italië - exclusieve selectie) van deze week vind je een prachtige munt van 80 lire die in deze periode is geslagen. De munt is nog in zeer goede staat, en een van de weinige munten die er nog zijn van de 965 die oorspronkelijk werden geslagen.


3. Portugal - 500 escudos 1929 - pick 141

D. Pedro de Sousa Holstein was de eerste hertog van Faial en Palmela tussen 1781 en 1850. Hij was ook de eerste officiële premier van Portugal en werd gezien als een van de belangrijkste diplomaten en staatsmannen van zijn tijd. Deze zeldzame 500 escudos uit 1929 draagt het portret van de bekende hertog. Dit bankbiljet, en veel andere zeldzame biljetten, vind je in de bankbiljettenveiling (Portugal en de koloniën) van deze week.


4. Nederland - 3 gulden - 1824 Willem I - zilver

Wist je dat de grootste munt ooit geslagen in Nederland niet die van 2½ gulden is, maar die van 3 gulden? Deze ongebruikelijk grote munten werden geslagen tussen 1817 en 1832. Ze hebben een diameter van 40 millimeter en wegen ongeveer 32,298 gram. In onze muntenveiling (NL/BE - exclusieve selectie) vind je een van deze munten van 3 gulden, in de staat XF/UNC.


5. Romeinse Rijk - AV aureus, Gallienus (253 - 268 AD) – goud

Een van de hoogtepunten van de antieke muntenveiling (exclusief) van deze week is deze aureus van Gallienus (AD 253-268), geslagen in Rome in 253-254 AD. Op de voorkant van deze munt zie je een prachtige laureaat en het borstharnas van Gallienus, samen met het opschrift ‘IMP C P LIC GALLIENVS AVG’ of ‘Imperator Caesar Publius Licinius Gallienus Augustus’. Op de andere kant van deze aureus staat het opschrift ‘IOVI CONSERVA’ of ‘Iovi Conservatori Jupiter de Beschermer’. Op deze zijde zie je Jupiter links, met een bliksemschicht en scepter. De staat van deze zeldzame gouden munt uit de 3e eeuw is gVF, voor nadere referentie: C 350; RIC 76; Calicó 3515.

____________________ 
Ontdek meer Munten | Bankbiljetten

 
Deze artikelen vind je misschien ook interessant:



Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu