Nieuws

7 tips voor beginnende verzamelaars van antieke sieraden

Door Peter Reynaers op 15 februari 2019

Als je bij de term ‘antieke sieraden‘ denkt aan uitzonderlijke stukken met astronomische prijzen, heb ik een aangename verrassing voor je. Ondanks de grote vraag en de associatie met glamour, zijn de meeste oude sieraden heel betaalbaar. Daarom hebben we expert Peter Reynaers gevraagd naar zijn beste tips voor aspirant-verzamelaars.

1. Kralenkettingen zijn goed om mee te starten

Geëtste kralen zoals die in de halsketting hieronder, zijn een soort draagbare kunst en mooi om een sieradenverzameling mee te beginnen. Deze halskettingen zien er misschien modern uit, maar het waren vroeger prijzige bezittingen. Ze zijn echter ook verrassend betaalbaar. Op de veiling worden ze vaak verkocht voor minder dan 300 euro, en nooit boven 500 euro.West-Aziatische geëtste carneool kralenketting, ca. late 3e - vroege 2e eeuw voor Christus.


2. Let op moderne ontwerpkenmerken

Als je een volledige collectie bijeen wilt brengen, kun je het jezelf gemakkelijker maken door uit te kijken naar moderne ontwerpkenmerken die passen bij je eigen garderobe. Byzantijnse oorringen met hun opengewerkte gouden sikkelvorm zijn geregeld te vinden in veilingen. De vroege middeleeuwse gouden draadring hieronder ziet er misschien modern uit, maar kent een geschiedenis van 1300 jaar.Merovingische draadring met cabochon-granaat, 6e - 7e eeuw na Chr.


3. De context helpt je de juiste stukken te kiezen

In de antieke wereld rond de Middellandse Zee, het Nabije Oosten en de Egyptische culturen, werd goud en zilver hoog gewaardeerd. Het waren symbolen van luxe en status. Daarom is een deel van de belangrijkste en meest waardevolle antieke sieraden omgesmolten vanwege het materiaal. Zilver was extreem zeldzaam in het oude Egypte en nog meer waard dan goud. Het goud dat in deze tijd werd gebruikt had een hoge zuiverheid. Het was vaak 24 karaat, 93 procent puur of hoger. Deze zuiverheid geeft het goud zijn warme gouden gloed en een mooie “huid” of textuur die je bij nieuwere sieraden niet aantreft.


Een armband van oude Egyptische faience kralen

Sommige verzamelaars vinden kralenkettingen stabieler dan andere materialen, hoewel de samenstelling van dergelijke stukken onzeker is als ze recentelijk opnieuw aaneengeregen zijn. Houd in gedachten dat je nooit kunt weten of een groep lapis lazuli-kralen volgens traditioneel ontwerp gemaakt is. Oude fresco‘s en schilderijen op vazen vertellen ons iets over de mode uit die tijd, maar het is onmogelijk om precies na te gaan hoe de kralen oorspronkelijk gedragen werden.

4. Respecteer de leeftijd en beperkingen van de stukken

De delicate aard van oud goud vereist voorzichtigheid, vooral als het gedragen wordt. De gouden Romeinse ring hieronder is een voorbeeld van hoe delicaat stukken kunnen zijn. Dit goud is erg zacht, wat betekent dat een antieke steen in een antieke gouden zetting niet aangepast kan worden. Als je een verzamelaar bent die een antieke steen in een mooie gouden zetting wil, overweeg dan een moderne gouden armatuur.Een oude Romeinse gouden ring met Jaspis-snijwerk van Serapis, ca. 1e eeuw na Chr.

Oude oorringen kunnen allemaal gedragen worden, maar het is in de meeste gevallen aan te raden er moderne gouden stekers of draad aan toe te voegen. Soms kunnen ze gedragen worden zoals ze zijn, in andere gevallen is het deel waarmee ze aan het oor bevestigd worden, verloren gegaan. Het is goed om door een juwelier moderne elementen te laten aanbrengen, want oud goud is broos. De nieuwe delen verminderen de druk op deze antieke onderdelen van het sieraad.

5 Zorg dat je de symbolen begrijpt

Veel antieke sieraden hadden tot doel het kwaad af te weren. Er zijn vaak kenmerken van krachtige dieren of goddelijke wezens op te zien, die bedoeld waren om de drager van het sieraad te beschermen. Een gehelmde vrouw is doorgaans Athena (ook bekend als Minerva); ze was de godin van de wijsheid en oorlog voor zowel de Grieken als de Romeinen, en werd beschouwd als een bijzonder krachtige beschermer.Een paar moderne oorringen, versierd met antieke Egyptische scarabeeën, symbolen van wedergeboorte

In de oudheid werden soms ook symbolen gebruikt: op antieke Egyptische stukken waren symbolen van het Oog van Horus erg gewild, een ook de populaire scarabee die stond voor wedergeboorte en eeuwig leven. Dit zie je in de oorringen hierboven.

6 Let op als er diamanten in antieke juwelen gezet zijn

Een verzamelaar heeft een gezonde dosis scepsis nodig bij het beoordelen van gouden armbanden, halskettingen en andere antieke sieraden. Diamanten bijvoorbeeld, werden in de oude tijden zelden gebruikt en de beschavingen die ze gebruikten, (zoals de Romeinen), gebruikten ruwe, ongeslepen diamanten.Een granaat met ingeslepen beeldwerk uit de Romeinse tijd, met twee met elkaar verbonden hoofden

De steen zelf werd mogelijk wel alom gebruikt voor de fijne, ingeslepen beelden die je vindt in onze veilingen en in de granaat hierboven. Geslepen diamanten in antieke Romeinse ringen wijzen op vervalsing. Wat alom gebruikt werd, was carneool, prime d‘emeraude en lapis lazuli.

7 Overweeg sieraden te verzamelen gemaakt van oude elementen

In onze veilingen vind je ook sieraden gemaakt van antieke elementen in combinatie met moderne materialen, zoals gespen en oorhaken. Deze sieraden zijn niet per se antiek, maar ze hebben antieke elementen uit Egyptische graven die ontdekt werden in de 18e en 19e eeuw.


Een halsketting gemaakt van antieke Romeinse glazen kralen en moderne materialen

Tegenwoordig worden deze kralen samen geregen met Romeinse kralen, om zo nieuwe sieraden te maken met een knipoog naar het verleden. Bij deze opnieuw ontworpen stukken wordt doorgaans geen antiek goud gebruikt. Ze zijn sterker en duurzamer, waardoor je ze eenvoudiger kunt gebruiken in het dagelijks leven.

____________________  

Ontdek meer Antieke sieraden | Mode-accessoires | Archeologie voor nieuwe verzamelaars


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki word je elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld je vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!