Tips veilingmeesters

3 tips voor het kopen van Cartier online

Door Jonathan Cox | 25 februari 2019

Sieradendeskundige Jonathan Cox geeft zijn tips over hoe je kunt vaststellen of het Cartier object waar jij je oog op hebt laten vallen werkelijk authentiek is.

1. De geschiedenis van het merk begrijpen

Van Angelina Jolie en Kate Middleton tot Fred Astaire en Andy Warhol, Cartier is al sinds de oprichting in 1847 het voornaamste luxegoed van royalty en rocksterren. Cartier is een van de selecte luxe huizen die direct herkenbaar zijn vanwege hun iconische ontwerpen, zoals Panthere, Trinity, Love en Just un Clou. De 'Trinity' ring werd in 1924 al gemaakt, maar wordt nog steeds nagebootst door honderden juweliers over de hele wereld.


Cartier - 18 kt. Witgoud - Armband diamant

Hoewel imitatie zeker vleiend is, is vervalsing iets heel anders en nieuwe kopers lopen het gevaar dure fouten te maken. Kopen bij een Cartier winkel is een gemakkelijke manier om de authenticiteit te garanderen, maar het beperkt het aantal stijlen dat voor jou beschikbaar is (en zelfs de grootste beurs kan er behoorlijk leeg van raken). Online kopen biedt je meer flexibiliteit, en dat brengt ons bij de echte vraag: kun je werkelijk zien of een horloge een echte Cartier is, door alleen maar naar een foto te kijken?

2. Laat je niet door grote claims van de wijs brengen

Het merk Cartier is beroemd om zijn sieraden en uurwerken, en in speciaal in opdracht gemaakte producten die alleen voor echte beroemdheden zijn. Sommige stukken zijn zo zeldzaam dat ze nooit ergens anders dan in privécollecties te vinden of te zien zijn, zoals de Hope diamant, die momenteel in het Smithsonian Museum te vinden is. Voordat je je zoektocht begint, moet je ongeveer een idee hebben van wat je kunt verwachten te zien.


Cartier - 18 kt. - halsketting

Een verkoper die een Cartier Rotonde Tourbillon Chronograph Platinum horloge aanbiedt voor minder dan het BNP van een gemiddeld land, zou je op zijn minst met argwaan moeten benaderen. De meest gewilde objecten van Cartier zijn degene die afkomstig zijn van een royalty of beroemdheid en eerder eigendom waren van beroemde Cartier verzamelaars zoals Grace Kelly of Elizabeth Taylor, maar voor degenen onder ons met een realistischer budget, is vintage van goede kwaliteit of antiek Cartier altijd een goede keuze.

3. De naam zegt het al

Niets verlaat een Cartier atelier zonder dat alles wordt gecontroleerd, tot het kleinste detail. Als er ook maar iets is wat er niet goed uitziet met betrekking tot de kwaliteit of de afwerking dan is het waarschijnlijk geen Cartier. De gebruikte materialen en eventuele edelstenen waarmee het bezet is zijn altijd van het hoogste kaliber en gedegen structuur.


Cartier - 18 kt. - Oorbellen smaragd

Wat ook goed is om te weten is dat Cartier objecten meestal gesigneerd zijn en de datum van het stuk meestal herkend kan worden aan de stijl van het logo. Het logo en de belettering van de keurmerken zijn altijd helder en nauwkeurig. Objecten als de Love Bracelet hebben een traceerbaar serienummer. Ontwerpen en objectspecificaties veranderen na verloop van tijd, dus als de foto die je hebt gevonden op het internet niet hetzelfde is, ga er dan niet per definitie vanuit dat het nep is. Cartier ontwerpen zijn goed gedocumenteerd en moeten gemakkelijk online te vinden zijn bij een eerste research.

Bezoek Catawiki van 22 februari tot en met 3 maart, want Jonathan en zijn collega sieraden- en horloge-experts hebben zorgvuldig verschillende Cartier collecties samengesteld, met o.a. deze 18 kt smaragd en diamanten oorhangers, deze 18 kt gouden halsketting uit de ‘Bamboo Collection’ en deze 18 kt witgouden tennisarmband uit de “La Donna” collectie.

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!