Overig

Vijf van ‘s werelds opmerkelijkste oldtimers


Roest heeft sommigen getroffen, de pers van de autosloop heeft weer anderen geclaimd. Sander Houdel, onze veilingmeester Oldtimers, onthult vijf opmerkelijke oldtimers die u nog steeds kunt verzamelen.  Lees snel verder!


Door Sander Houdel

1. Morris Marina

Niet door iedereen gezien als een oldtimer, maar u heeft vast en zeker een familielid of kennis gehad die deze auto bezat. Op een bepaald moment was het zelfs de op een na meest verkochte auto in Groot-Brittannië, na de Ford Escort.

Morris Marina. (credits: Alamy)

De Marina werd geproduceerd door het Britse Leyland tussen 1971 en 1980 en was een zeer conventionele, stalen gezinssedan met achterwielaandrijving, ontworpen door Roy Haynes en ontwikkeld onder codenaam ADO 28.

Een combinatie van roest, zelfgenoegzaamheid en een glansloos imago heeft geleid tot een verschrikkelijk schrootpercentage. Van de 807.000 exemplaren geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk, zijn er slechts 273 over. Echter, APK statistieken laten zien dat de Marina beter is samengesteld met betrouwbaardere componenten dan haar Ital opvolger. 

Het Top Gear team had een hekel aan dit model, waardoor ze hard hun best deden om een aantal modellen de vergetelheid in te racen. In feite zijn de deurgrepen van de Marina misschien nog wel succesvoller dan de auto zelf, aangezien zij ook werden gebruikt voor de Land Rover Discovery, Range Rovers, verscheidene Lotus modellen, de Triumph TR7, en ze werden ook schaamteloos gekopieerd door andere autofabrikanten.

2. Bond Bug

Ontworpen door Tom Karen van Ogle Design. De driewielige Bond Bug is een tweezits driewieler die meer bekijks heeft dan een verchroomde Lamborghini.

De 'Bond Bug'. (credits: Alamy)


Het grootste gedeelte van de 2.270 modellen die tussen 1970 en 1974 zijn geproduceerd waren oranje, maar er zijn er ook een aantal vervaardigd in de kleuren van de Rothmans sigaretten. Je moest wel extravert zijn om in deze auto te rijden… en een goede bestuurder. Hoewel ze met een topsnelheid van 122 km/u snel waren, kon de auto omkantelen als je te enthousiast de bocht nam.

Tom Karen gebruikte de chassis van de Bond Bug later als basis voor de Landspeeder van Luke Skywalker uit de eerste Star Wars film, maar in de echte wereld kon de Bond Bug niet op tegen de gelijk geprijsde Mini en er zijn nu nog slechts 111 van bekend.

3. Fiat Dino

Nee, geen Ferrari Dino, maar een tweezits sportwagen, vernoemd naar Enzo Ferrari’s overleden zoon. Samengesteld door Ferrari met een voor Ferrari gemaakte V6 motor, maar door Fiat geproduceerd tussen 1966 en 1973.

Fiat Dino. (credits: Alamy)

Dit was een manier om onder de productie-eisen voor raceauto’s uit te komen, waar Ferrari nooit aan zou kunnen voldoen. De auto werd geïntroduceerd als een spider cabriolet ontworpen en geproduceerd door Pininfarina, en een coupé ontworpen en gebouwd door Bertone. Ook een hele mooie auto, vooral de latere 2.4 liter modellen.

Van de 7.803 geproduceerde auto’s, was driekwart coupé, en de rest spiders. In het Verenigd Koninkrijk zijn er slechts 40 overgebleven spiders bekend.

4. Audi 100

Niet alle Audi 100 modellen die tussen 1968 en 1994 werden geproduceerd, maar het 1982 C3 model, dat op dat moment de meest aerodynamische productieauto ter wereld was. 

Audi 100. (credits: Alamy)

In het geheim ontworpen in inrichtingen en windtunnels in Europa, elk team wist niet wat de andere teams aan het doen waren, waardoor nieuws over dit aerodynamische model niet uit zou lekken.

Met een luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,30, werd elk aspect van de Audi 100 verfijnd en gepolijst, met het allereerste gebruik van verzonken achterruiten en een gecontroleerde luchtstroom naar de motorruimte.

De Audi introduceerde ook Procon-Ten, een crash-testsysteem dat een kabel gebruikte om het stuur bij de bestuurder weg te trekken in geval van een frontale botsing.

Nu bijna vergeten, maar er zijn 738.814 exemplaren gemaakt van deze vierdeurssedan en stationwagen modellen. Tegenwoordig zijn hier slechts een paar van over.

5. Austin Allegro

Geen lijst van bedreigde autosoorten is compleet zonder een “all aggro”, Austin’s gezinsauto met voorwielaandrijving, geproduceerd tussen 1973 en 1982.

Austin Allegro (credits: Alamy)

Austin weigerde de unieke eigenschap van de Maxi, zijn hatchback, uit te buiten, dus de Allegro werd een saaie tweedeurssedan, aangezien BL Harris Mann’s elegante schetsen buiten beschouwing liet en de carrosserie liet uitdeinen.

Het vierkante “quartic” stuur was ontworpen om beenruimte te creëren in de krappe cabine en in 1975 kwam er zelfs een stationwagen.

En nee, roest heeft ze niet allemaal getroffen, ze zijn gewoon oud geworden en niemand wilde ze redden. Van de 642.350 geproduceerde auto’s, worden er nu nog slechts 166 vermeld in de boeken van de Driver and Vehicle Licensing Agency.

Wilt u ook een te gekke oldtimer? Bekijk snel onze oldtimer veilingen!

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!