Inspiratie

Top-items uit de munten- en bankbiljettenveilingen van deze week

Door Thomas | 20 maart 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze muntenexpert, Eric Toonen, diverse bijzondere stukken uit onze munten- en bankbiljettenveilingen voor je.


1. Nederland - Utrecht - "scheepjesschelling" van 6 stuiver 1786 - Goud

Deze week vindt u in de Muntenveiling (Benelux - exclusieve selectie) een prachtige Nederlandse scheepjesschelling uit 1786. Op de voorzijde van deze munt staat een Nederlands schip met volle zeilen, varend naar rechts. Rondom het schip staat de text 'CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, waarvan de vertaling luidt: "Door eendracht groeien kleine dingen (eendracht maakt macht)". Op de achterzijde van deze munt staat een gekroond schild met de wapens van Utrecht, inclusief jaar van uitgifte en de waarde van de munt.

2. Romeinse Republiek - De Caesarians. AV aureus, Julius Caesar. Begin 46 v.Chr. Rome mint; A. Hirtius, Pretor - Goud

Een van de hoogtepunten deze week in de Exclusieve oude muntenveiling is een gouden keizerlijke aureus van Julius Caesar met A. Hirtius Praetor, die een van de consuls van de Romeinse Republiek was. Deze munt werd geslagen in Rome, begin 46 v.Chr. Op de voorzijde van de munt staat een gesluierd vrouwelijk hoofd (mogelijk Vesta of Pietas), naar rechts kijkend. De woorden ‘C • CAESAR COS • TER’ zijn om het hoofd heen geschreven, wat staat voor 'Gaius Caesar Consul Tertium‘ oftewel '[Julius] Gaius Caesar, voor de derde maal consul'. Op de achterzijde van deze munt staan de emblemen van het auguraat en het pontificaat: een lituus, een guttus en een securis. Deze interessante Caesar-uitgave was eerder in het bezit van de  Classical Numismatic Group, zie voor verdere referentie Crawford 466/1; CRI 56; Calicó 37b-c; Sydenham 1018.


3. USA - 10 dollar 1934A - Noord-Afrikaanse uitgave - Fr.2309 - STAR-bankbiljet

De zogenaamde STAR-bankbiljetten werden uitgegeven door de Verenigde Staten voor militair gebruik in Italië en Noord-Afrika. Dit soort bankbiljetten zijn zeer zeldzaam! Deze week vindt u in de Bankbiljettenveiling zo‘n STAR-bankbiljet in extreem goede staat, gecertificeerd door PMG.


4. Colombia - 16 peso's - Republica de Colombia, 1838. Popayán. RU - Goud

Deze verbazingwekkend goed bewaarde 16 peso's gouden munt komt uit de Republiek Nueva Granada, de regio die wij vandaag de dag Colombia noemen. Aan het begin van de 19e eeuw koos de nieuwe republiek ervoor om over te stappen naar peso's, in plaats van de bestaande Spaanse escudo‘s te gebruiken. De Republiek sloeg hetzelfde patroon op de munten en gebruikte dezelfde technologie en hetzelfde gewicht. Dit soort munten zijn zeer zeldzaam in deze zeer goed bewaarde staat. Deze week in de Latijns-Amerikaanse muntenveiling vind je zo‘n munt in uitstekende staat, met resten van zijn oorspronkelijke glans.


5. Portugees-Indië - Monarquia - D. João V (1706-1750) - roepie (600 réis) 1744 - Goa - NGC - AU53 - Zilver

Deze roepie (600 réis) werd in 1744 geslagen tijdens het bewind van koning João V, in de periode dat D. Pedro Miguel de Almeida Portugal, markies van Castelo Novo, de gouverneur en onderkoning van Portugees-Indië was. De meeste munten van deze periode zijn vaak versleten en in slechte staat, maar deze specifieke munt moet ergens opgeslagen zijn want hij is nog in zeer goed bewaarde staat. Deze roepie is gecertificeerd door NGC- AU58 en kan worden gevonden in de Portugese muntenveiling van deze week. 

____________________  

Ontdek meer Munten | Bankbiljetten

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:









Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu