Inspiratie

Top-items uit de boeken- en cartografieveiling van deze week

Door Thomas | 22 maart 2019

In ’Keuze van de expert’ vertelt een van onze experts over zijn of haar favoriete items in de veiling. Deze week selecteert onze boekenexpert, Mark Harrison, enkele bijzondere items uit onze boeken- en cartografieveiling voor je.

1. Europa - Blaeu, W.J. - Europa recens descripta à Guilielmo Blaeuw - 1621-1650

Een nogal mysterieus eiland verscheen na 1558 op verschillende kaarten. Het mythische eiland werd Frisland genoemd en was voor het eerst te zien op de invloedrijke Kaart van Zeno, gepubliceerd door de broers Zeno in 1558. Op deze kaart is een landmassa ten zuiden van IJsland onterecht weergegeven als afzonderlijk eiland. In de tien jaren daarna tekenden ook veel andere cartografen dit spookeiland in op hun kaarten. In de Exclusieve cartografieveiling van deze week vind je een prachtig versierde kaart van Blaeu, waarop Frisland te zien is tussen IJsland en Groenland.


2. Leonardus Marius en Boetius à Bolswert? – Amstelredams eer ende opcomen, door de denckwaerdighe miraklen aldaer geschied – 1639 - Nederlands

Vincent van Gogh had veel ooms en tantes, maar zijn oom Vincent (ook wel ‘oom Cent’ genoemd), stond ongetwijfeld het dichtst bij de beroemde schilder. Oom Cent was een gerespecteerde kunsthandelaar en verfijnde bibliofiel die het grootste deel van zijn leven in Parijs woonde. Een van de boeken uit zijn collectie is dit religieuze boek geschreven door Leonardus Marius en Boetius à Bolswert. Het meest opmerkelijke aan dit boek is dat het ex-libris van oom Cent er nog in zit! Je vindt dit interessante stukje geschiedenis in de boekenveiling (vóór 1700) van deze week.


3. Gaetano Donizetti – handtekening - brief aan zijn vriend Cobianchi met nieuws over Sergio Nigri en Pacini - 1820/1835 – Italiaans

In contact blijven met vrienden was in de 19e eeuw niet zo eenvoudig als nu. De Italiaanse componist Gaetano Donizetti schreef deze fascinerende brief aan zijn vriend Gaetano Cobianchi. In de brief vertelt hij over zijn persoonlijke leven en werk, en laat hij zich ook verleiden tot een kleine roddel her en der. Deze brief en veel andere bijzondere items vind je in de handtekeningen- en manuscriptenveiling van deze week.


4. Jardine, William - The Natural History of Nectariniadae or Sun-Birds - 1835 - Engels

In de boekenveiling (wetenschap en natuur) van deze week vind je een prachtig boek geschreven door William Jardine over Nectariniadae, ook wel honingzuigers genoemd. Het boek bevat dertig prachtige, met de hand ingekleurde gravures van de vogels, een met de hand ingekleurde gegraveerde titel en ook een gegraveerd portret van de kunstenaar.


5. Jean de Tournes - Astronomique discours, par Jacques Bassantin – 1613 - Frans

Dit prachtige astronomische boek werd gepubliceerd door Jean de Tournes in 1613. Het staat vol met beweegbare illustraties die nog steeds werken! Je vindt dit opmerkelijke werk in de boekenveiling (vóór 1700) van deze week. 

____________________    

Ontdek meer Boeken | Manuscripten | Handtekeningen


Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu