Gidsen en advies

Van eendje tot wesp: een korte geschiedenis van de Vespa

Door Davide Marelli | Geactualiseerd op 6 juli 2021


In de loop van de jaren heeft Catawiki een flink aantal Vespa's voorbij zien komen. In maart 2019 werd een van de laatste Vespa's 98cc uit 1947 geveild. Ter gelegenheid van de 75e verjaardag van Vespa, vertelt onze expert Italiaanse motorfietsen, Davide Marelli, hoe deze iconische scooter oprees uit de as van de Tweede Wereldoorlog.


Op 25 april 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog; de geallieerden verdreven de nazi's uit Italië en drie dagen later werd Benito Mussolini vermoord in Mezzegra, bij het Comomeer. Italië lag in puin, maar Enrico Piaggio zag een kans.

Piaggio was de directeur van vliegtuigfabrikant Piaggio, opgericht door zijn vader. Het bedrijf was gevestigd in Pontedera in Toscane. Tijdens de oorlog was de fabriek volledig verwoest, maar Piaggio had nog hoop. Hij zag dat er behoefte was aan een eenvoudig en betaalbaar vervoermiddel voor het grote publiek, en besloot de vliegtuigindustrie vaarwel te zeggen.

Piaggio had tijdens een bezoek aan de VS scooters gezien. Merken zoals Cushman of Salsbury produceerden in de jaren 1940 een ruim assortiment scooters, die behoorlijk populair waren in de VS. Vergeleken met nu, zagen ze er echter wat primitief uit, met hun smalle wielen en eenvoudige ontwerpen.

Close-up van een Vespa 98 cc uit 1947

Het eendje

In 1944 bouwde ingenieur Renzo Spolti een prototype van een scooter en eind 1945 was de eerste versie klaar. Die heette toen nog geen Vespa, maar stond officieel bekend als de MP5 (Moto Piaggio no. 5). Maar mensen kennen vaak alleen de bijnaam 'Paperino' (wat 'eendje' of 'Donald Duck' betekent in Italiaans).

Het voorste deel leek al sterk op de Vespa die we tegenwoordig kennen, maar de motor zat op de plaats die je vaak bij motorfietsen ziet: tussen de benen van de chauffeur. Piaggio was niet tevreden over het ontwerp. Dus in de zomer van 1945 vroeg hij luchtvaartingenieur Corradino D‘Ascanio om een nieuw ontwerp te maken.


De wesp

D‘Ascanio begon waar Spolti was gestopt, met een kleine maar heel slimme aanpassing. Hij verplaatste de motor naar de rechterkant van het achterwiel, zodat het midden van de scooter helemaal vrij kwam. Hierdoor werd de achterkant van het voertuig rechtsachter ‘dikker’, en linksachter werd vervolgens bagageruimte gecreëerd.

Volgens de legende zou Piaggio, toen hij D'Ascanio’s ontwerp (de MP6) voor het eerst zag, gezegd hebben:“Sembra una vespa!” (“Dat ziet eruit als een wesp!”) en zo kreeg de nieuwe scooter meteen al zijn bijnaam.

De eerste Vespa kwam in 1946 op de markt. Hij had geen achtervering of standaard, maar leunde op het voetenbord als hij stilstond. De Vespa had een tweetaktmotor met geforceerde luchtkoeling. De koude lucht werd langs een metalen kap boven de cilinder geblazen door een vliegwiel. Hij had drie versnellingen die werkten via een eenvoudig en efficiënt systeem, dat door de chauffeur met de linkerhand bediend werd.

De 98cc-variant was iets minder dan twee jaar op de markt en werd in 1948 opgevolgd door een 125cc-model.

Vespa 98 cc uit 1947

Tegenwoordig is de Vespa een boegbeeld van populaire cultuur; een scooter die je vaak ziet bij een pizzeria, maar die net zo vaak voorbijkomt op het witte doek. Een stijlicoon en daarnaast een betrouwbaar vervoermiddel, wat geen slechte prestaties is op je 75e. 

____________________

Ontdek meer Vespa | scooters | motorfietsen

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu