Gidsen en advies

Een bezoek aan de Italiaanse Wunderkammer

Door Simone | 21 maart 2019

Net als de zoektocht naar eten en het zorgen voor onze geliefden is verzamelen altijd onderdeel geweest van de menselijke ervaring. En niet alleen de mooiste dingen krijgen een plekje; voor volstrekt abnormale dingen wordt ook gezorgd. Tijdens de Renaissance was er een extreme vraag naar curiositeiten: hele kamers, die rariteitenkabinetten of ‘wunderkammer‘  werden genoemd, werden ingericht om griezelige zaken en buitengewone en excentrieke rariteiten te tonen. We vieren de vreemde en prachtige antieke schatten van Italië met de lancering van een nieuwe veiling: de Italiaanse Wunderkammer. Antiekexpert Silvia Fini vertelt ons meer.

De Wunderkammer is een plek waar prachtige stukken van de natuurlijke en kunstmatige wereld naast elkaar te vinden waren. Het had de enigszins onbereikbare, maar typische Renaissance doel om “alle menselijke kennis in één kamer te verzamelen”.

Wunderkammer geschilderd door Frans II Francken in 1636

In Italië werden de belangrijkste collecties gecureerd door wetenschappers, zoals Ulisse Aldovandi, Ferdinando Cospi en Manfredo Settala. Over zijn eigen collectie zei Ulisse Aldovandi: “Zo groot is het aantal natuurlijke objecten in mijn museum dat, (ik zeg dit zonder arrogantie), zes maanden nauwelijks genoeg tijd is om het allemaal te zien.”

Aldovandi had een groot aantal kunstenaars die voor hem werkten en duizenden aquarellen maakten, meestal botanisch, aangezien natuur de hoofdrol speelde in zijn collectie. Door de jaren heen wist hij 18.000 natuurlijke objecten en 7.000 gedroogde planten te verzamelen die allemaal gedocumenteerd werden, wat leidde tot een enorme publicatie en die werd beschouwd als de meest complete beschrijving van de natuur voor die tijd.

Nautilus beker (midden van de 18e eeuw)

De publicaties beschreven niet alleen de objecten maar lieten ook een illustratie van de kamer zelf zien. Helaas hebben we alleen de catalogi nog, want de meeste Wunderkammern zijn vernietigd. Met de Verlichting in de 18e eeuw was het idee om natuur vrij te combineren met kunstcategorieën niet langer in zwang. De trend werd om natuurlijke zaken te scheiden van kunstmatige zaken, en daarmee kwam ook de productie en omloop van allerlei wonderen en curiositeiten ten einde. 

Gelukkig zijn we de ervaring van de Wunderkammer online aan het moderniseren. In onze exclusieve Wunderkammer antiekveiling, vind je een aantal schatten.

Wil je meer natuurlijke objecten vinden? Onze natuurhistorische experts organiseren ook wekelijks archeologie en natuurhistorische veilingen

____________________

Ontdek meer antiek | curiosa | archeologie en natuurlijke historie 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu