Gidsen en advies

De eenvoudige komaf van de duurste wijn van Bordeaux

Door Beulah | 28 Maart 2019

Deze week zal op Catawiki een fles Pétrus 1990 worden geveild. Om dit te vieren gaan we terug in de tijd om te ontdekken hoe Pétrus wijn uitgroeide van een wijn van eenvoudige komaf tot een favoriet onder iconen zoals JFK, en een van de duurste wijnen op de markt.

Pétrus wijnen worden geprezen als de ultieme Bordeaux; zij behoren tot de hoogst gewaardeerde en duurste wijnen ter wereld, en leveren regelmatig meer dan 10.000 dollar op in een veiling. Ondanks deze geweldige stamboom is Château Pétrus slechts een klein Bordeaux wijnlandgoed op de rechteroever van de Pomerol. Toen dit artikel werd geschreven, had het geen officiële classificatie of klassement, en deze zal het waarschijnlijk ook niet snel krijgen. Dus hoe komt het dat Pétrus werd geschonken tijdens de bruiloft van koningin Elizabeth II, op tafel mocht staan bij Jackie Kennedy, en de duurste Bordeaux wijn werd?



Op papier leek Pétrus niet de ster van Bordeaux te worden. Voor het grootste deel van de 20e eeuw was het een klein, niet-gecertificeerd wijnlandgoed, dat de meerderheid van haar gewassen zag verdwijnen in de jaren 50 en een aantal opvolgende eigenaren heeft gehad die meer geïnteresseerd waren in het weghalen van de wijnstokken dan ze te laten groeien; in die tijd een vrij radicale praktijk. Met dit achtergrondverhaal lijkt het wel passend dat Pétrus de favoriete wijn werd van onverwachte iconen zoals koningin Elizabeth (die koningin werd nadat haar oom afstand deed van de troon en haar vader vroegtijdig overleed) en de Kennedy‘s (JFK had een oudere broer die de politicus van de familie zou moeten worden).

De vraag hoe Pétrus wijnen zo populair werden kan althans voor een deel beantwoord worden als je je eerste slok neemt. Pétrus staat bekend om de rijke, aardse aroma's en smaken van koffie, zwarte kersen, truffels, rijpe bessen, eiken en kruiden. Een fluweelachtige textuur, milde tannines en een zijdeachtige afdronk dragen allemaal bij tot een complexe, heerlijke wijn. Pétrus 1990 begint nu het echt tot zijn recht te komen, aangezien deze wijn 20-30 jaar bewaard moet wordt in een wijnkelder. Hierdoor kan de wijn rekenen op verhoogde belangstelling van de Aziatische wijnmarkt, waardoor het profiel elk jaar verbetert.



Daniel Elswood, één van de wijnexperts van Catawiki, vertelt iets over het delicate bewaarproces achter elke fles Pétrus:

"Met betrekking tot het bewaren in een wijnkelder, is het belangrijk hier op te letten wanneer je interesse hebt in deze collectie. Alle flessen worden opgeslagen in een speciale wijnkelder, op een constante temperatuur van 13.8 graden en op een perfect niveau van vochtigheid. Alle flessen zijn ook door mijzelf en de andere Catawiki-deskundigen zorgvuldig gecontroleerd op echtheid en staat.“

De recente populariteit terzijde, het Pétrus profiel werd verhoogd toen het in 1947 werd geserveerd op de bruiloft van Elizabeth II en prins Philip. Een strenge winter in 1956 vernietigde twee derde van de wijnstokken van Pétrus, gevolgd door het besluit van de toenmalige eigenaren om de overgebleven wijnstokken te kappen. In die tijd was dit een methode die niet was getest, hoewel het voor hedendaagse deskundigen geen verrassing is dat dit een gunstig resultaat opleverde. Van 1970 tot 2008 bleef de nieuwe eigenaar de wijnstokken snoeien om ervoor te zorgen dat de concentratie van smaak hoog bleef en dat wijnen uit Château Pétrus veelgevraagd bleven.

____________________

Een fles van Petrus uit 1990 zal binnenkort op de Catawiki-veiling verschijnen, naast Margaux 2005 Magnums in hun oorspronkelijke houten kisten, grootformaat Château d'Yquem met inbegrip van 1996 Imperials (600 cl) en 1984 Imperials in de oorspronkelijke houten kisten; een grote hoeveelheid Château Ausone 2000, allemaal in originele houten kisten, drie flessen van Lafleur 2005 in de oorspronkelijke houten kist en 36 van 1990 in de oorspronkelijke houten kisten.

Zou je meer wijnen willen ontdekken waar je op kunt bieden? Onze wijnexperts organiseren dagelijkse veilingen van Italiaanse, Spaanse en Portugese wijnen, dessert en zoete wijnen, en, voor wie zoekt naar diversiteit in de verzameling, whisky.

____________________


Ontdek meer wijn en whisky | bordeaux grand cru classé en pomerol wijn

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:

Hoe bouw je een prachtige verzameling Bordeauxwijnen op?
De indeling van Bordeauxwijnen
De geschiedenis van de jaarlijkse druivenoogst in Frankrijk

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu