Overig

De vintage verzamelobjecten die je in de gaten moet houden

De opkomst van nostalgie naar allerlei ouderwetse dingen heeft de interesse in vintage verzamelobjecten doen toenemen bij memorabiliaveilingen. Wat een merk is, wat het betekent en waarom het werkt, zijn lastige concepten die marketeers en consumenten al jaren proberen vast te stellen en te omschrijven. De term komt van het Oudnoorse woord “brandr” wat “(ver)branden” betekent, en de term is sinds de tijd van plunderingen complexer geworden.

De explosie van in massa geproduceerde, in massa verpakte, en in massa op de markt gebrachte goederen in de 19e eeuw was het moment waarop het moderne idee van “een merk” echt ontstond. Met zo’n geschiedenis, zijn veel merken verzamelaarsmagneten geworden. Wat honderd jaar geleden marketingmateriaal of een consumentenverpakking was, kan vandaag een gekoesterd object zijn. Een fantastisch voorbeeld hiervan is Coca-Cola, het oudste merk dat in de Forbes merken top vijf van 2016 staat.

Coca-Cola

Coca-Cola is zo succesvol door haar aanhoudende boodschap, gericht op plezier, geluk en socialisering. Een boodschap die door de jaren heen en in alle culturen relevant is en zal blijven. Daarnaast waren haar aanvankelijke inspanningen in het ontwerp van haar logo en fles erg winstgevend, beiden zijn grotendeels onveranderd gebleven sinds hun ontstaan aan het eind van de 19e eeuw, wat betekent dat de herkenbaarheid van Coca-Cola bijna erfelijk is geworden, het uiterlijk van Coca-Cola is immers van generatie op generatie doorgegeven.

Deze populariteit betekent tegenwoordig dat Catawiki regelmatig Coca-Cola veilingen houdt waarin men officiële merk memorabilia kan kopen en verkopen. De Coca-Cola company brengt regelmatig limited edition producten en verzamelobjecten uit, dus dit is een levendige en spannende verzamelscene om te ontdekken.

Merken

De opkomst van verzamelbare merken kan ook worden toegeschreven aan de nostalgie factor. Tegenwoordig wordt men gebombardeerd met zoveel reclame op televisie, in het openbaar vervoer, op het internet en veel meer, dat er een natuurlijke hunkering is ontstaan voor een rustigere tijd. Vintage en antieke reclameborden zijn curiosa geworden, relieken van een simpelere, minder opdringerige vorm van reclame die beperkt was tot een aantal grote merken en lokale bedrijven. Catawiki houdt wekelijks reclameborden veilingen waar regelmatig borden langskomen van grote merken.

Merken zoals Martini en Guinness zijn twee van de meest populaire merken, en nogmaals, net als Coca-Cola, verkopen deze merken meer dan een product, zij verkopen een levensstijl. Martini’s marketing wordt zowel door verzamelaars als door adverteerders legendarisch genoemd. Haar iconische “ball and bar” logo is de definitie van een tijdloos, strak design, terwijl haar agressieve streven naar het meest glamoureuze stukje van de markt, het merk de belichaming van luxe hebben gemaakt.

Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 35.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!