Nieuws

Moet je investeren in de Game of Thrones-whisky?

Geschreven door Beulah | 11 april 2019 | Bijgewerkt 22 augustus 2022

De Game of Thrones-serie ging gepaard met de release van acht whisky's met Westeros als thema. Met prachtige verpakkingen en slimme connecties tussen de huizen en distilleerderijen is het een interessante marketingtactiek. Maar zijn het ook goede whisky's? We vroegen onze interne experts in whisky, Mark Dermul en Enrico Gaddoni, of deze whisky's het waard zijn om in te investeren.


Diageo selecteerde acht Schotse distilleerderijen om een unieke whisky te produceren voor elk van de huizen van Westeros, en nog een extra voor de Night‘s Watch. Ze werkten daarbij samen met HBO, en de prachtige verpakkingen en slimme connecties tussen de huizen en distilleerderijen maken duidelijk dat ze met liefde gemaakt zijn.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar zijn deze whisky‘s interessant om in te investeren? Moeten kopers zich haasten om de Game of Thrones-whisky's te bemachtigen (zoals deze set van 8 flessen die is verkocht in de veiling)?


Game of Thronessingle malt whisky-collectie van Diageo

Wat vind je van de verzameling?

Mark: “Voor whisky-liefhebbers is dit een opwindende collectie, vooral omdat sommige flessen (niet allemaal!) een compleet nieuwe variant van hun geliefde Scotch bevatten, zoals Lagavulin, Talisker of Clynelish. De Glendullan was aanvankelijk alleen verkrijgbaar in de Verenigde Staten, maar komt nu ook naar Europa.

“Aan de andere kant betekent het ook dat Diageo nu een groot aantal Game of Thrones fans bereikt die op dit moment nog niets met whisky hebben. Hierdoor maken nieuwe consumenten kennis met deze heerlijke drank, en misschien verkiezen ze die straks boven wodka of andere 'lichtere' dranken.”

Is dit iets eenmaligs, of wordt whisky met onze popcultuur als thema een trend?

Mark: “Misschien is het al een trend? Een paar jaar geleden hadden we de Johnnie Walker Blade Runner Edition, die erg populair was. Als je kijkt naar het succes van Game of Thrones, is het als bedrijf zeer interessant om te kijken naar andere mogelijke combinaties van whisky en popcultuur.”


House of Stark - Dalwhinnie Winter's Frost


Vind je het een goed afgestemde collectie?

Mark: “Je hebt weinig fantasie nodig om de whisky te linken aan het huis dat erbij hoort. De link van Talisker met het House Greyjoy is goed gekozen. Talisker is een distilleerderij aan de kust, op het Isle of Skye, terwijl het House Greyjoy (Huis Grauwvreugd) een zeevarend volk is dat de Verdronken God aanbidt en leeft aan de kust van de Iron Islands. Vanuit dat perspectief is de collectie met zorg samengesteld.


Hoe zit het met de investeringsmogelijkheden?

Mark: “De Game of Thrones-set is immens populair, maar is in grote aantallen gemaakt. Desondanks geloof ik dat het een iconische set zal worden. Er is geen sprake van een batchnummer, maar het is goed mogelijk dat een soortgelijke serie (dezelfde distilleerderijen, dezelfde leeftijden) ergens in de toekomst op de markt komt met labels als ‘batch no. 2’ en batch no. 3. Nieuwe batches zullen vrijwel zeker een positief effect hebben op de waarde van eerdere batches (dat wil zeggen, voor de investeerder en duidelijk niet voor de drinker).”


En nu de belangrijkste vraag: zullen de Catawiki-experts de Game of Thrones whisky‘s toevoegen aan hun eigen verzameling?

Mark: “Ja, ik heb al twee sets gekocht: een om te drinken en een om te bewaren voor mijn verzameling.”

Enrico: “Het verzamelen van deze whisky‘s is absoluut leuk om te doen, vanwege de verschillende labels, edities en namen. Ze hebben allemaal op hun eigen manier iets aantrekkelijks. Maar ik denk dat de smaak leidend moet zijn, je moet die whisky kopen waarvan je denkt dat het goede whisky is om te drinken.”

 ____________________

Ontdek het beste vuurwater in onze whisky-veilingen. Of registreer je als verkoper en begin zelf met verkopen.

Ontdek meer Whisky | Movies, tv en animatie

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


100 jaar na de drooglegging is whisky nog steeds hot

Van streber naar wereldveroveraar: de opkomst van Japanse whisky

Hoe Taiwanese whisky de wereld overtuigde

Maak je gratis account aan
Bij Catawiki zul je iedere week versteld staan van de indrukwekkende en bijzondere objecten die aangeboden worden. Registreer je vandaag en ontdek onze wekelijkse veilingen, die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki-account aan te maken, kun je bieden op onze 75.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu