Bijzondere veilingen

Het verhaal van Carrozzeria Castagna

Door Luca Gazzaretti | 16 april 2019

Carrozzeria Castagna was ooit een pionier in luxueuze rijtuigen en tegenwoordig een van de interessantste ontwerpers van "custom" auto‘s. Dit innovatieve Italiaanse bedrijf bouwde het eerste minibusje en werkte mee aan het design van de Orient Express.

Ontdek exclusieve Carrozzeria Castagna-items op Catawiki.

Carrozzeria Castagna werd in 1849 door Carlo Castagna opgericht in Milaan. Tegenwoordig is het de enige autowerkplaats waar jaarlijks meer dan 30 unieke modellen gemaakt worden voor een wereldwijd publiek.

Carrozzeria Castagna begon met het bouwen van luxueuze rijtuigen en stapte al snel over op unieke carrosserieën voor gemotoriseerde voertuigen. Toen de Italiaanse auto-industrie aan het begin van de 20e eeuw op gang kwam, besloot Castagna in actie te komen.

In 1905 kreeg Castagna van koningin Margaretha van Savoye de opdracht om een dubbele, witte phaeton te maken voor het chassis van een Fiat 24-32 HP. In 1913 bereikte hij nieuwe hoogten met het Aerodinamica-ontwerp voor graaf Ricotti. De vorm van de Aerodinamica-carrosserie was geïnspireerd op een vliegtuig en is in feite de allereerste minibus.

De Aerodinamica is het eerste voorbeeld van een minibus.

Toen Carlo Castagna in 1915 overleed, nam zijn zoon Ercole het bedrijf over. In die periode begon Carrozzeria Castagna samen te werken met grote fabrikanten, zoals Isotta Fraschini, Lancia, Alfa Romeo, Daimler-Benz en Hispano-Suiza.

Het bedrijf hield zich ook bezig met treinstellen. Een van de belangrijkste partners op dat gebied was Compagnie Internationale des Wagons-lits. De twee bedrijven werkten samen aan de bouw van diverse treinen, inclusief de Orient Express.

In 1994 besloot Gioacchino Acampora het merk een nieuwe impuls te geven. De ambachtelijke vaardigheden hadden zich in de loop van de jaren verder ontwikkeld en geleid tot samenwerking met prestigieuze merken zoals Alfa Romeo, Bentley, Bugatti, Isotta Fraschini, Ferrari, Lancia, Maserati, Porsche en Rolls Royce.

 ____________________

In de komende maanden biedt Carrozzeria Castagna exclusief op Catawiki unieke objecten en materialen aan, direct uit het eigen archief. De objecten zijn niet alleen direct gerelateerd aan de geschiedenis van de werkplaats in Milaan, maar ze geven ook een beeld van de Italiaanse auto-industrie en motormerken waarmee Castagna in de loop van de jaren samenwerkte.

Het materiaal wordt aangeboden in kleine themaveilingen en is een reis door carrosserie-ontwerpen, advertentiemateriaal en curiosa. In de veilingen vind je originele stukken zoals foto‘s, zeldzame schetsen, autobrochures, brieven, contracten en verschillende soorten documentatie, schaalmodellen of zelfs 1:1.

 ____________________

Ontdek meer oldtimers | automobilia

Deze artikelen vind je misschien ook interessant:


Maak je gratis Catawiki account aan

Bij Catawiki wordt u elke week verrast met ons aanbod van bijzondere objecten. Meld u vandaag aan en verken onze wekelijkse veilingen die door ons team van gespecialiseerde experts worden samengesteld.

Maak account
Deel dit artikel
Close Created with Sketch.
Nog niet geregistreerd?
Door gratis een Catawiki account aan te maken, kunt u bieden op een van onze 50.000 bijzondere objecten die iedere week geveild worden.
Registreer nu!